Στον αέρα 500.000 Έλληνες που δήλωσαν τα αυθαίρετά τους – Απόφαση βόμβα του ΣτΕ

10:04 2/5/2013 - Πηγή: KoolNews

Ωρολογιακή βόμβα που τινάζει στον αέρα τη νομιμότητα όσων εντάχθηκαν στο νόμο των αυθαιρέτων, κλονίζοντας συθέμελα τη νέα ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος που βρίσκεται στον «προθάλαμο» του κοινοβουλίου, αποτελεί η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ με την οποία κρίνονται αντισυνταγματικές όλες οι διατάξεις του νόμου 4014.

Η απόφαση αυτή του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου οδηγεί σε αδιέξοδο τους περίπου 500.000 αυθαιρετούχους,

οι οποίοι έσπευσαν να υπαχθούν στον περίφημο νόμο Παπακωνσταντίνου. Πρόκειται για μία αιφνιδιαστική αλλά κατά πολλούς αναμενόμενη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία ενστερνίζεται πλήρως τη λογική για ένα κράτους δικαίου, απορρίπτοντας συγχρόνως το επιχείρημα της «συνταγματικής εκτροπής» για λόγους δημοσιονομικού συμφέροντος.

Όπως αναφέρουν νομικές πηγές, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι ο Ν. 4014/2011 είναι αντίθετος στο άρθρο 24 παράγραφος 2 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος, τον ορθολογικό πολεοδομικό σχεδιασμό κ.λπ. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί από το ΣτΕ, εάν θα επιστραφούν τα ποσά που έχουν καταβληθεί για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων ή θα βρεθεί κάποια άλλη λύση. Πάντως, παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) μιλώντας στο «Βήμα» ανέφεραν ότι όποια κι αν είναι η απόφαση θα φροντίσουν να συμμορφωθούν και θα αναζητήσουν λύσεις για όσους έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος εμφανίζεται μουδιασμένο από την τροπή των εξελίξεων, υποστηρίζοντας ότι οι διατάξεις του νέου νόμου δίνουν την δυνατότητα για μεγαλύτερο φιλτράρισμα των εκκρεμών υποθέσεων και ότι μπορούν να προσαρμοστούν ακόμη περισσότερο με το σκεπτικό του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα