Στο σκαμνί σήμερα ο Βαξεβάνης για τη λίστα Λαγκάρντ

Ο δημοσιογράφος αφού βρέθηκε χτες ενώπιον του εισαγγελέα για τα ονόματα που δημοσίευσε, σε λίγες ώρες θα σταθεί στο εδώλιο του αυτοφώρου Μονομελούς Πλημμελειοδικίου της Αθήνας.

Η σύλληψη του Κώστα Βαξεβάνη, για την οποία έκαναν ρεπορτάζ μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα του εξωτερικού, έγινε παρουσία εισαγγελέα στη Δροσιά όπου ο δημοσιογράφος βρισκόταν σε σπίτι

φίλων του. Ο ίδιος ο δημοσιογράφος προανήγγειλε τη σύλληψή του γράφοντας στο twitter του: «Μπαίνουν στο σπίτι με εισαγγελέα τώρα. Με συλλαμβάνουν. Διαδώστε».

Την σύλληψη και την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προκάλεσε η δημοσίευση (στο περιοδικό Hot Doc) 2.059 ονομάτων καταθετών στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας που περιλαμβάνονται στη φερόμενη ως λίστα Λαγκάρντ.

Δίπλα στα ονόματα που έχουν δημοσιοποιηθεί  δεν παρατίθενται ωστόσο τα ποσά των καταθέσεων και για να διαπιστωθεί αν ο λογαριασμοί αυτοί αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής θα πρέπει να γίνει διασταύρωση στοιχείων με τα περιουσιακά τους στοιχεία και τα εισοδήματα που είχαν τα προηγούμενα χρόνια.

Στη λίστα που δημοσιοποιήθηκε υπάρχουν επιχειρηματίες, γιατροί, δικηγόροι, συνταξιούχοι, νοικοκυρές, φοιτητές, άτομο που φέρεται να είναι δημόσιος υπάλληλος, πρώην στρατιωτικοί και πλοίαρχοι, καθηγήτρια πιάνου, δημοσιογράφοι, αρχαιολόγος αλλά και ένας ελεγκτής αεροπορίας.

Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι αμέσως μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο στην Ελλάδα οι λογαριασμοί στην Ελβετία έκλεισαν ή μεταφέρθηκαν σε άλλα υποκαταστήματα της τράπεζας οπότε οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν έχουν λογαριασμό στην εν λόγω τράπεζα. Και οι τράπεζες, όπως είναι γνωστό, δεν παρέχουν πληροφορίες για λογαριασμούς που έχουν κλείσει…

Keywords
Τυχαία Θέματα