Στο σφυρί και πάλι η πρώτη κατοικία!

Σοκ σε χιλιάδες νοικοκυριά προκαλεί το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με τις Τράπεζες. Πόσοι θα χάσουν τα σπίτια τους στις κατασχέσεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής και του capital.gr το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με τις τράπεζες, προσανατολίζεται σε ορισμό  πλαφόν τις 20.000 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα για τη νέα

διαμόρφωση των δόσεων που θα πληρώνουν οι οφειλέτες. Οι δανειολήπτες δηλαδή με μηνιαίες αποδοχές γύρω στα 1.400 ευρώ θα μπορούν να καταβάλλουν για δόσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων ποσό που δεν θα υπερβαίνει το 30% του μηνιαίου εισοδήματος τους (420 ευρώ περίπου).

Εκείνο που προκαλεί ωστόσο τρόμο σε χιλιάδες Έλληνες είναι το ενδεχόμενο να «ξεπαγώσουν» οι πλειστηριασμοί των σπιτιών, ακόμα και όταν αφορούν την πρώτη κατοικία. Εξετάζεται μάλιστα η πιθανότητα να υπάρξει διαχωρισμός ανάμεσα σε εκείνους τους δανειολήπτες που είναι «κατ’ επάγγελμα» κακοπληρωτές και σε εκείνους που λόγω της οικονομικής συγκυρίας βρέθηκαν σε αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα ασκεί έντονες πιέσεις να αρθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών, που είναι «παγωμένοι» από το 2008. Όλα τα σπίτια προστατεύονται μέχρι το τέλος του 2012 από τη διαδικασία του πλειστηριασμού, αρκεί βέβαια η αντικειμενική τους αξία είναι έως 200.000 ευρώ. Προστατεύεται, όμως, η πρώτη κατοικία ανεξαρτήτως ποσού, ενώ όσοι δανειολήπτες προσφεύγουν στα δικαστήρια και ζητούν να υπαχθούν στο Νόμο Κατσέλη, «σώζουν» το σπίτι τους από τον πλειστηριασμό, αφού ο νόμος προβλέπει ότι δεν εκποιείται η πρώτη κατοικία, αν ρυθμιστεί ποσό που αντιστοιχεί στο 85% της εμπορικής αξίας.

Πηγές από το υπουργείο υποστηρίζουν ότι σκοπός των νέων ρυθμίσεων δεν θα είναι να βγουν δεκάδες σπίτια στο σφυρί (αν και πιθανότατα αυτό θα συμβεί). Το ζήτημα είναι να βρεθεί ένας τρόπος ώστε:

Να επιτρέπονται οι πλειστηριασμοίΟι δανειολήπτες να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία να «κερδίσουν» το σπίτι τους.Να περιοριστεί η κατακόρυφη άνοδος των κόκκινων δανείων, που στα καταναλωτικά φτάνει στο 30% και στα στεγαστικά προσεγγίζει το 20%.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δανειολήπτης που αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω της οικονομικής συγκυρίας θα μπορεί να μείνει στο σπίτι του και για ένα χρονικό διάστημα να πληρώνει μία δόση που θα είναι σαν ενοίκιο. Και στη συνέχεια, ανάλογα με την πορεία των οικονομικών του θα του χορηγείται νέο δάνειο -προφανώς χαμηλότοκο- για να μπορέσει να κρατήσει το σπίτι του.

Σύμφωνα πάντως με τον Νόμο Κατσέλη (ο οποίος είναι πιθανό να υποστεί αλλαγές πολύ σύντομα) όσοι δανειολήπτες προσφεύγουν στα Ειρηνοδικεία και ζητούν υπαγωγή στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ, μέχρι να βγει η απόφαση του δικαστηρίου. Ο όγκος των προσφυγών είναι μεγάλος -πάνω από 200.000- και οι υποθέσεις παίρνουν δικάσιμο μετά από δύο χρόνια (για τα δάνεια αυτά δεν πραγματοποιείται καμιά πληρωμή όλο αυτό το χρονικό διάστημα).

Keywords
Τυχαία Θέματα