Στη Σβετλάνα Αλεξίεβιτς το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το συγκλονιστικό μυθιστόρημα-ντοκιμαντέρ του Τσέρνομπιλ

Εδώ και μέρες όσοι ασχολούνταν με την απονομή των βραβείων Νόμπελ είχαν βάλει από την πρώτη στιγμή την Σβετλάνα Αλεξίεβιτς στην θέση του φαβορί αφήνοντας πίσω της συγγραφείς όπως Φίλιπ Ροθ, Ντον Ντελίλο, Τζόις Κάρολ-Οτς, Χαρούκι Μουρακάμι, Γιον Φος, Ενγκούγκι Γουά Τιόνγκο. Η ανακοίνωση του νικητή του Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2015 απλώς επιβεβαίωσε τις προβλέψεις.

Η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς έγινε η πρώτη γυναίκα που παίρνει το Νόμπελ και έχει καταγωγή από τη Λευκορωσία,

με το βιβλίο της Voices from Chernobyl: The Oral History of a Nuclear Disaster να είναι αυτό που της έδωσε το βραβείο, με την υπεύθυνη της σουηδικής ακαδημίας, Σάρα Ντάνιους να τονίζει ότι πρόκειται για ένα «μνημείο τιμής στην οδύνη και το κουράγιο στις μέρες μας», ενώ ο Μπγιορν Γουίμαν, πολιτιστικός συντάκτης της Dagens Nyheter το αποκάλεσε το κορυφαίο δείγμα μυθιστορήματος-ντοκιμαντέρ.

Η Αλεξίεβιτς είναι μόλις η 13η γυναίκα στα 111 χρόνια ιστορίας των βραβείων και είπε για το βιβλίο της ότι «προτίμησα να μιλήσουν οι αυθεντικές φωνές αντί εμού, όλα μου τα βιβλία περιέχουν αποδείξεις, φωνές μαρτύρων. Συνήθως χρειάζομαι τρεις ή τέσσερις ώρες για να γράψω ένα βιβλίο, αλλά αυτό μου πήρε 10 χρόνια» δήλωσε η 67χρονη που θα πάρει το βραβείο της στην ειδική απονομή της 10ης Δεκεμβρίου.

Πηγή ToraTora.gr

The post Στη Σβετλάνα Αλεξίεβιτς το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το συγκλονιστικό μυθιστόρημα-ντοκιμαντέρ του Τσέρνομπιλ appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα