Σταγονίδια τελικά οι θύλακοι της Χρυσής Αυγής στην Αστυνομία – Αυτές είναι οι φωλιές του φιδιού

Σε «μεμονωμένα κρούσματα» και «ειδικές περιπτώσεις» περιορίζεται το πόρισμα της ΕΛΑΣ για την διείσδυση της Χρυσής Αυγής στους κόλπους της.

Τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας για την εμπλοκή αστυνομικών σε έκνομες δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής, παρουσίασε ο προϊστάμενος των Αδιάφθορων

ταξίαρχος Παναγιώτης Στάθης, ο οποίος ανέφερε ότι η εσωτερική έρευνα είχε ως στόχο να δοθεί έμφαση στις μορφές και στις διαστάσεις της διαφθοράς και να μην επιδοθεί σε «κυνήγι μαγισσών».

Τα «κάστρα» της αστυνομικής βίας και των ακραίων συμπεριφορών καταγράφονται στο πόρισμα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας μετά την έρευνα που ξεκίνησε στις 23 του περασμένου Σεπτεμβρίου, ταυτόχρονα με τις αποκαλύψεις για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Η έρευνα και η ταυτόχρονη επιχείρηση αυτοκάθαρσης της ΕΛ.ΑΣ. κινήθηκε προς δύο κατευθύνσεις: η πρώτη ήταν η διερεύνηση της εμπλοκής αστυνομικών σε έκνομη δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής και η αναζήτηση οργανωμένων χρυσαυγίτικων θυλάκων στους κόλπους της Αστυνομίας και η δεύτερη ήταν αντιμετώπιση πράξεων ρατσιστικής βίας και διαφθοράς. Σχετικές καταγγελίες είχαν κάνει εκπρόσωποι κοινοτήτων μεταναστών και η βασική επισήμανσή τους ήταν ότι οι υποθέσεις αντιμετωπίζονται με αδιαφορία.

Από τους φακέλους για ακραία συμπεριφορά αστυνομικών που διερευνήθηκαν, προέκυψε συμμετοχή σε αξιόποινες πράξεις για 203 αστυνομικούς, εκ των οποίων οι 118 θεωρήθηκαν υπαίτιοι για δόλο ή αμέλεια ενώ για άλλους 85 προέκυψε ότι συνέπραξαν. Στο πλαίσιο της επιχείρησης αυτοκάθαρσης συνελήφθησαν για βαριά ποινικά αδικήματα 15 αστυνομικοί, για δέκα από τους οποίους προέκυψε ότι είχαν άμεση ή έμμεση διασύνδεση με εγκληματικές δράσεις της Χρυσής Αυγής.

Μολονότι, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ υπογράμμισε ότι «το τελευταίο χρονικό διάστημα ήρθε στην επικαιρότητα μια σειρά από δημόσια σκάνδαλα, τα οποία έχουν προκαλέσει ανησυχία για το επίπεδο της ηθικής και της ακεραιότητας της Αστυνομίας», το πόρισμα φαίνεται πως ρίχνει στα «μαλακά» τα σχετικά περιστατικά. Κι αυτό γιατί από τους 319 αστυνομικούς που ελέγχθησαν, συνελήφθησαν 15 άτομα, εκ των οποίων μόνο τα 10 έχουν, όπως ειπώθηκε, άμεση ή έμμεση σχέση με τη Χρυσή Αυγή.

Τι μάθαμε από την έρευνα

Στο κέντρο της Αθήνας καταγράφονται 7 στα 10 περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς αστυνομικών με ρατσιστικά ή σεξιστικά κίνητρα. Δεν διαπιστώθηκε η λειτουργία και η δράση οργανωμένων εγκληματικών πυρήνων ή παρασυνταγματικών πόλων στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ.

Οι αστυνομικοί που είναι υπόλογοι στη Δικαιοσύνη κατηγορούνται κυρίως για δωροληψία, κατάχρηση εξουσίας, «προστασία» παράνομων δραστηριοτήτων και βίαιη συμπεριφορά. Διαπιστώθηκε ανεπαρκής εποπτεία από τους διοικητές υπηρεσιών που ελέγχθηκαν, αλλά και γραφειοκρατική αντίληψη τυπικής διεκπεραίωσης υποθέσεων και καταγγελιών.

Μολονότι, ο επικεφαλής της συγκεκριμένης υπηρεσίας υπογράμμισε ότι «το τελευταίο χρονικό διάστημα ήρθε στην επικαιρότητα μια σειρά από δημόσια σκάνδαλα, τα οποία έχουν προκαλέσει ανησυχία για το επίπεδο της ηθικής και της ακεραιότητας της Αστυνομίας», το πόρισμα φαίνεται πως ρίχνει στα... μαλακά τα σχετικά περιστατικά. Κι αυτό γιατί από τους 319 αστυνομικούς που ελέγχθησαν, συνελήφθησαν 15 άτομα, εκ των οποίων μόνο τα 10 έχουν, όπως ειπώθηκε, άμεση ή έμμεση σχέση με τη Χρυσή Αυγή.

Σε γειτονιές του κέντρου της Αθήνας όπως ο Αγιος Παντελεήμονας, η Ομόνοια, η Κυψέλη και οι Αμπελόκηποι γιγαντώθηκαν στο καθοριστικό χρονικό διάστημα από το 2009 έως σήμερα τα κρούσματα ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς και βίας. Η κορύφωση των βίαιων περιστατικών με δράστες αστυνομικούς καταγράφεται το 2012, τη χρονιά που η Χρυσή Αυγή φόρεσε τον κοινοβουλευτικό μανδύα. Σε εγκαταλειμμένες από το κράτος γειτονιές, όπου καταγράφεται ταυτόχρονα υπερσυγκέντρωση μεταναστών και ανυπαρξία επαρκών κοινωνικών υποδομών, σημειώθηκε έκρηξη στα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας.

Πάντως, «πρωταθλήτρια» σε ποσοστό εμπλοκής αστυνομικών σε περιστατικά ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς είναι η Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών η οποία καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε πανελλαδικό επίπεδο. Ακολουθούν η Διεύθυνση Αμεσης Δράσης Αττικής (ομάδες ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ) καθώς και οι Διευθύνσεις Αλλοδαπών Αττικής, Αστυνομίας Πειραιά, Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, Ασφάλειας Αττικής, Βορειοανατολικής και Αστυνομικών Επιχειρήσεων (ΜΑΤ, ΥΜΕΤ).

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα