Στα κάγκελα για τη διαθεσιμότητα- Καταλήψεις, απεργίες και οργή των εργαζομένων

Λίγα 24ωρα πριν έρθει προς ψήφιση στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο και ο αναβρασμός καλά κρατεί. Έντονες αψιμαχίες στην Βουλή, χιλιάδες υπάλληλοι στους δρόμους και καταλήψεις σε δήμους της χώρας, δημιουργούν μια έκρυθμη κατάσταση για την κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης αναμένεται να πάρει τον λόγο σήμερα στην Βουλή έπειτα από τους Υπουργούς Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης που προηγήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε πως κριτήριο των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα ή μη θα είναι ο τρόπος με τον οποίο μπήκαν στο δημόσιο. Το ΑΣΕΠ αποτελεί «ισχυρό όπλο» ενάντια στην επικείμενες απολύσεις.

Προτεραιότητα σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού θα δοθεί «σε όσους μπήκαν καταχρηστικά, με πλαστά πτυχία ή πιστοποιητικά και πήραν μια θέση που δεν άξιζαν και το υπουργείο δεσμεύεται να προχωρήσει στον έλεγχο αυτών των περιπτώσεων», είπε ο κ. Μητσοτάκης ενώ επεσήμανε πως θα εξεταστούν και οι περιπτώσεις εκείνων που κρίνονται τελεσίδικα πειθαρχικά.

Αποσύρθηκε μετά το θόρυβο

Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η απόσυρση από τον κ. Μητσοτάκης μιας «επίμαχης» ρύθμισης που θα έδινε επιπλέον μόρια στους αποσπασμένους σε γραφεία υπουργών /υφυπουργών/γενικών γραμματέων, δημοσίων υπαλλήλων.

Η νομοτεχνική ρύθμιση που βελτιώνει την το πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί σήμερα στην Βουλή. Έτσι, εξισώνεται ο τρόπος μεταχείρισης των δημοσίων υπαλλήλων που θα ενταχθούν στο καθεστώς της κινητικότητας.

Στους δρόμους οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ

Από τις 11.30 σήμερα έως την λήξη του ωραρίου έχει εξαγγελθεί από ΠΟΕ –ΟΤΑ στάση εργασίας. Με πορείες, καταλήψεις και απεργιακές κινητοποιήσεις αντιδρούν οι εργαζόμενοι στους δήμους για την ένταξη χιλιάδων συναδέλφων τους στο καθεστώς της διαθεσιμότητας. Ταυτόχρονα η Ομοσπονδία έχει κηρύξει στις 12.00 στην πλατεία Καραϊσκάκη προσυγκέντρωση για πορεία προς την Βουλή. Συλλαλητήρια και πορείες στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στους μεγάλους δήμους της χώρας αναμένεται να γίνουν και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ηγουμενίτσα: Παραιτούνται για την κινητικότητα

Την Τρίτη ΓΣΣΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία. Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΟΤΑ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να σταματήσουν την αποκομιδή των σκουπιδιών, μια κίνηση, η οποία θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην τουριστική εικόνα της χώρα, ειδική την θερινή περίοδο ενώ πιθανόν θα δημιουργήσει και πρόβλημα στην δημόσια υγεία εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που επικιρατούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα