«Σκόντο» από την Gazprom ζητά η ΔΕΠΑ – Πληρώνουμε τη δεύτερη ακριβότερη τιμή στην Ευρώπη

19:49 9/9/2013 - Πηγή: KoolNews

Την αδικία του να πληρώνουμε το ακριβότερο φυσικό αέριο σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους θέλει να αποκατασταθεί η ΔΕΠΑ η οποία με επιστολή ζητά από την Gazprom να μειώσει την τιμή του κατά 15-20%.

Στην Ελλάδα πληρώνουμε για φυσικό αέριο τη δεύτερη ακριβότερη τιμή μετά τα Σκόπια και κατά μέσο όρο 30% υψηλότερα από την υπόλοιπη Ευρώπη. Μάλιστα

η Gazprom επιφυλάσσει ιδιαίτερη μεταχείριση στη Γερμανία όπου κάνει έκπτωση10% στη Γερμανία και 20% στη Βουλγαρία.

Η ΔΕΠΑ καταβάλλει στην Gazprom περίπου 470 δολάρια για κάθε 1.000 κυβικά μέτρα αερίου (τιή κατά 20% υψηλότερη από τη μεσοσταθισμένη τιμή ομάδας δυτικοευρωπαϊκών χωρών).

Είναι η δεύτερη φορά που γίνεται προσπάθεια για να πειστεί η Gazprom να μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ελλάδα αφού στο παρελθόν είχε αποστείλει επιστολή για το ίδιο θέμα στον πρόεδρο Πούτιν και ο Αντώνης Σαμαράς.

Πάντως εάν δεν ευοδωθούν οι διαπργαματεύσεις για το θέμα μεταξύ των δύο πλευρών τότε δεν αποκλείεται η ελληνική πλευρά να προσφύγει σε διαιτησία σύμφωνα με το Reuters.

Η Gazprom είναι ο μεγαλύτερος πάροχος της ΔΕΠΑ, τροφοδοτώντας την με το 60% περίπου του αερίου που αγοράζει. Η ΔΕΠΑ ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές εταιρίες που εξασφάλισε το 2011 έκπτωση από την Gazprom, της τάξης του 7% περίπου. Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, επιδιώκει τώρα ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα