Σένγκεν: Η κυβέρνηση καθησυχάζει, οι Ευρωπαίοι απειλούν – Γράφει ο Παύλος Ελευθερόπουλος

Η Συνθήκη Σένγκεν και το προσφυγικό ζήτημα θα απασχολήσουν τη σημερινή συνεδρίαση των 28 υπουργών εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Πάντως, κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η κυβέρνηση βάζουν φρένο στα σενάρια προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος,

έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση λέγοντας ότι το τέλος της Συνθήκης Σένγκεν θα σήμαινε και την αρχή του τέλους της Ευρώπης. Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσει το παιχνίδι της αμοιβαίας επίρριψης ευθυνών.

Ολγα Γεροβασίλη: Στο ένα δέκατο όσων ζητήσαμε ανταποκρίθηκε η Frontex

Ψευδή χαρακτήρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα καθυστέρησε να ζητήσει βοήθεια από την Frontex για το προσφυγικό, σημειώνοντας αντίθετα πως από όσα ζητήθηκαν ικανοποιήθηκε ελάχιστο ποσοστό. Την ίδια ώρα, απέκλεισε κατηγορηματικά τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν

«Η Ελλάδα έχει ζητήσει τη βοήθεια της Frontex με επίσημα αιτήματα και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Από όσα ζητήθηκαν η Frontex ανταποκρίθηκε περίπου στο 1/10», ανέφερε η κ.Γεροβασίλη μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο ΣΚΑΪ. Στο φλέγον θέμα της δημιουργίας και λειτουργίας των hot spots για την διαχείριση και καταγραφή των μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας, η κ. Γεροβασίλη παραδέχθηκε ότι έχουν υπάρξει καθυστερήσεις, υπογράμμισε ωστόσο την ίδια στιγμή ότι πλέον έχουν εντατικοποιηθεί οι ενέργειες, προκειμένου η ελληνική πλευρά να είναι συνεπής στο χρονοδιάγραμμα στο οποίο έχει δεσμευτεί, ως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Οσον αφορά το μπαράζ δημοσιευμάτων και δηλώσεων για την Ζώνη Σένγκεν και την θέση της Ελλάδας σε αυτή, η κυβερνητική εκπρόσωπος απέκλεισε κατηγορηματικά ενδεχόμενο εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν, χαρακτηρίζοντας τα σχετικά σενάρια «ενάντια στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

«Τέτοιες διαθέσεις είναι πλήγμα στην καρδιά της Ε.Ε.», όπως είπε, κάνοντας λόγο για «ορισμένες φωνές που ενδεχομένως δεν θέλουν την ενότητα της ΕΕ». «Τα ανακοινωθέντα λένε ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται επαρκώς στις υποχρεώσεις της. Τέθηκαν κάποια θέματα επιτάχυνσης», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Γ. Μουζάλας: Υπάρχει προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στην Ειδομενη, «χωρίς αιματηρή βία»

«Η κατάσταση στην Ειδομένη πρέπει να σταματήσει. Χωρίς αιματηρή βία, υπάρχει μια προσπάθεια καθώς η κατάσταση αλλάζει, ώστε, χωρίς αιματηρή βία, να βρεθεί λύση με την αστυνομία. Οποτε είπα ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί, βελτιώθηκε. Δεν θα είναι εύκολη, δεν θα είναι περίπατος στο δάσος, αλλά νομίζω πως θα είναι κακό για τη χώρα και για όλους το να ασκηθεί βία ή οτιδήποτε άλλο. Δίνουμε μια ευκαιρία και προσπαθούμε να το αποφύγουμε.

Διεκδίκηση πόρων από την ΕΕ για την προσφυγική κρίση

Την ίδια ώρα ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, έπειτα από συνεννόηση με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, σε επιστολή του την Τετάρτη 02-12-2015 προς την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτου, αναφέρει τα εξής:

«Τα δύο Υπουργεία, προχώρησαν σε αναλυτική καταγραφή των έργων και δράσεων που υλοποιήθηκαν και πρόκειται να υλοποιηθούν, το αμέσως επόμενο διάστημα, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ο Υφυπουργός αιτείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα παραπάνω έργα και δράσεις να χρηματοδοτηθούν από πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013. Η ικανοποίηση του αιτήματος θα έχει ως αποτέλεσμα την κάλυψη μέρους των επειγουσών αναγκών και την αξιοποίηση, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, των διαθέσιμων πόρων.

Η επιστολή προς την Επίτροπο αποτελεί τμήμα μίας συνολικότερης προσπάθειας των Υπουργείων Οικονομίας και Εσωτερικών, για την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πηγών. Ήδη το Υπουργείο Οικονομίας, έχει ανακατευθύνει πρόσθετους πόρους για το προσφυγικό από τα προγράμματα του ΕΟΧ».

Είναι βεβαίως προφανές ότι οι διαθέσιμοι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση των πρωτόγνωρων συνθηκών που δημιουργεί η προσφυγική κρίση.

Το Υπουργείο Οικονομίας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα τις προσπάθειες διερεύνησης όλων των πιθανών πηγών χρηματοδότησης των αναγκών που προκύπτουν από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

The post Σένγκεν: Η κυβέρνηση καθησυχάζει, οι Ευρωπαίοι απειλούν – Γράφει ο Παύλος Ελευθερόπουλος appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα