Σεισμός στο Ιράν: Οι μαρτυρίες όσων έζησαν τον απόλυτο τρόμο

Το Ιράν χτυπήθηκε από τον ισχυρότερο σεισμό εδώ και 40 χρόνια, ο οποίος έγινε αισθητός μέχρι το Πακιστάν, την Ινδία και τη Μέση Ανατολή.

Αυτόπτες μάρτυρες και απεσταλμένοι του BBC έστειλαν τις προσωπικές τους μαρτυρίες, περιγράφοντας με τον δικό τους τρόπο το πως έζησαν τη στιγμή του απόλυτου τρόμου.

Κατάρ – Λέι Πέιτζ (παραγωγός ντοκιμαντέρ)

«Έμοιαζε λες και το κτίριο άρχισε να επιπλέει. Το νιώθαμε να πηγαίνει από τη μία πλευρά στην άλλη, από τα αριστερά στα δεξιά. Μείναμε όλοι ακίνητοι, και ύστερα νιώσαμε

ένα ακόμα σοκ, το ίδιο πράγμα, και το κτίριο άρχισε πάλι να κουνιέται αριστερά-δεξιά. Δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση, απλά βγήκαμε έξω. Εκκενώσαμε αμέσως το κτίριο. Οι δρόμοι ήταν γεμάτοι ανθρώπους. Είναι πολύ ζεστά στη Ντόχα, και όλοι προσπαθούσαν να βρουν ένα σημείο με σκιά».

Πακιστάν – Σαζέμπ Τζιλιάνι (ανταποκριτής του BBC στο Καράκι)

«Βρισκόμασταν στο γραφείο του πρώτου ορόφου, όταν οι οθόνες των υπολογιστών άρχισαν να ταρακουνιούνται. Οι συνεργάτες μου άρχισαν να κοιτούν ο ένας τον άλλον και να ρωτούν αν ένιωσαν όλοι τη δόνηση. Κάποιος είπε “πρέπει να είναι σεισμός”. Συνεχιζόταν για πολλά δευτερόλεπτα. Κοίταξα την τηλεόραση και τα κανάλια άρχιζαν να παίζουν “BREAKING NEWS”».

Ινδία – Σαντζόι Μαχούμντερ (ανταποκριτής του BBC στο Δελχί)

«Το επίκεντρο του σεισμού μπορεί να ήταν αρκετά μακριά, στο Ιράν, ωστόσο έγινε αισθητό σαν να ήταν πολύ κοντύτερα. Το γραφείο του BBC βρίσκεται στον πέμπτο όροφο ενός κτιρίου 17 ορόφων, στην κεντρική επιχειρηματική γειτονιά του Δελχί, και το κτίριο κουνιόταν για αρκετά λεπτά. Το πιο άμεσο αίσθημα σε όλους μας ήταν ο φόβος και η σύγχυση. Μας πήρε μερικά λεπτά μέχρι να καταλάβουμε τι συνέβαινε. Η ινδική τηλεόραση ανταποκρίθηκε αστραπιαία. Μέσα σε λίγα λεπτά, όλα τα κανάλια “έπαιζαν” τον σεισμό».

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – Ντέιβιντ Χέιστινγκς (ανταποκριτής του BBC στο Ντουμπάι)

«Το γραφείο βρίσκεται κοντά στην ακτή του Ντουμπάι, στον δεύτερο όροφο του κτιρίου. Από τη μία στιγμή στην άλλη, οι κούπες επάνω στα τραπέζια άρχιζαν να κουνιούνται, ενώ έπεσαν και μερικές καρέκλες. Αμέσως κοίταξα έξω από το παράθυρο και είδα ανθρώπους πανικόβλητους να βγαίνουν στον δρόμο. Καθόμουν στο γραφείο μου και όλο το κτίριο έτρεμε. Διήρκεσε περίπου 40 δευτερόλεπτα με ένα λεπτό».

Keywords
Τυχαία Θέματα