Σε «σύγχυση» τα μπλόκα

Τελικά, όσοι επέμεναν εντός της κυβέρνησης πως ουδεμία ανησυχία δεν πρέπει να προκαλούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων μάλλον δικαιώνονται.

Γράφει ο Παύλος Ελευθερόπουλος

Όπως όλα δείχνουν οι τηλεοπτικές υπερβολές όσον αφορά τον όγκο και το μέγεθος της αγροτικής διαδήλωσης της Παρασκευής δεν ήταν αρκετές ώστε να δημιουργήσουν ένα κλίμα πίεσης ικανό να προκαλέσει τριγμούς στην κυβέρνηση.

Είναι γεγονός πως το «σώμα» των αγροτών ήταν εξαρχής πολυδιάστατο και πολύπλευρο με αντικρουόμενες απόψεις και επιδιώξεις στο εσωτερικό του, κάτι που επέτρεψε τόσο

στον ίδιο τον πρωθυπουργό όσο και στους αρμόδιους υπουργούς να «παίξουν» με τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις των αγροτών που δείχνουν να βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση, εν αναμονή κλήσης από την κυβέρνηση, προκειμένου να προσέλθουν για να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Με τους συσχετισμούς δυνάμεων να αλλάζουν καθημερινώς, στα μπλόκα των αγροτών επικρατεί ασάφεια ως προς τις διεκδικήσεις, αφού όπως δήλωσαν οι επικεφαλής της κινητοποίησης «κάποιοι πατούν σε δύο βάρκες, άλλοι αλλάζουν γνώμη διατηρώντας ωστόσο επιφυλάξεις για την απόφασή τους, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που απλώς… παρακολουθούν τις εξελίξεις». Αν εξαιρέσει κανείς το μπλόκο της Νίκαιας, που παραμένει σταθερό στις αποφάσεις του για μη προσέλευση σε διάλογο έως ότου αποσυρθούν εξ ολοκλήρου ασφαλιστικό και αγροτικό, δεν είναι λίγοι πλέον αυτοί που δέχονται να ξεκινήσει ο περίφημος διάλογος επί των προτάσεων που έχουν κατατεθεί στην κυβέρνηση, κάτι που ωστόσο αναμένεται προς το τέλος της εβδομάδας, αφού ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες.

Σήμερα, θα αποσταλεί και επίσημα στο γραφείο του πρωθυπουργού και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων το πλαίσιο των προτάσεων της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων. Μιλώντας το μέλος της Επιτροπής, Χρήστος Γκόντιας, σημείωσε: «Μέχρι στιγμής έχουμε τη θετική απάντηση από 30 μπλόκα της χώρας, 18 αλιευτικούς συλλόγους και έξι φορείς». Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, πρόβλημα αποτελεί το ποια θα είναι τα πρόσωπα που θα εκπροσωπήσουν την Επιτροπή στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Πολλοί ζητούν να συγκεντρωθούν οι εκπρόσωποι των μπλόκων της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής και να εκλέξουν τα πρόσωπα που θα διαπραγμευτούν με την κυβέρνηση, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη.

Από το μπλόκο των Τεμπών, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Παναγιώτης Καλογιάννης τόνισε: «Δεν πρόκειται να ανοίξουμε μέχρι να γίνει το τηλεφώνημα από τον γραφείο του πρωθυπουργού, που θα μας καλούν σε διάλογο επί των προτάσεών μας». Όπως, μεταξύ άλλων, έκανε γνωστό, ξεπερνούν τα 40 τα μπλόκα ανά τη χώρα που έχουν συνταχθεί με τη θέση των Τεμπών. «Εξακολουθούν να τηλεφωνούν. Υπάρχουν ορισμένοι που θέλουν να συνταχθούν με εμάς, αλλά δεν τους εμπιστευόμαστε». Ο ίδιος σημείωσε: «Οποιοσδήποτε πάει σε διάλογο, θα πρέπει να έχει την αποδοχή όλων όσοι απαρτίζουν τον κλάδο, αλλά και να αναλάβει την ευθύνη για το σύνολο του πρωτογενούς τομέα. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, για να μην δυναμιτίσει τον διάλογο, πρέπει να κατανοήσει και να επιλέξει ορθά με ποιους θα κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η κουβέντα πρέπει να γίνει πέραν των κομματικών γραμμών και των πολιτικών πεποιθήσεων του καθενός, αφού τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν, αφορούν το σύνολο του κόσμου». Με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες ο κύριος όγκος των αγροτών και των μπλόκων που αυτά εκπροσωπούν είναι δεδομένο πλέον πως θα προσέλθουν στον διάλογο αφήνοντας στο περιθώριο τόσο την γραμμή του ΚΚΕ όσο και μιας ομάδας σκληρών «γαλάζιων» αγροτών που είχαν εντάξει τις κινητοποιήσεις τους σε ένα γενικότερο πολιτικό σχεδιασμό περί ανατροπής της κυβέρνησης. Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα περάσουν χωρίς ιδιαίτερες απώλειες τον δύσκολο κάβο των μεταρρυθμίσεων που αφορούν τους αγρότες και το μόνο που πλέον θα πρέπει να τους ανησυχεί είναι το σκληρό παιχνίδι του ΔΝΤ που για μια ακόμη φορά βάζει σε κίνδυνο το πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση.

The post Σε «σύγχυση» τα μπλόκα appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα