Σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών: Φέρτε πίσω τα λεφτά, επενδύστε τα και σώστε τα

Ένα νέο σχέδιο επαναπατρισμού κεφαλαίων από αδήλωτα εισοδήματα επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Το τελικό σχέδιο θα παρουσιαστεί στην Τρόικα τον Σεπτέμβριο αφού προηγουμένως έχει συζητηθεί με την Task Force.

Όπως όμως σημειώνεται στο ένθετο Οικονομία της εφημερίδας Καθημερινή, οι πιστωτές έχουν αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο χαριστικών ρυθμίσεων, θεωρώντας ότι τέτοιου είδους λύσεις θα ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου, οδηγώντας όσους έχουν αδήλωτα εισοδήματα στην

Ελλάδα να τα βγάλουν στο εξωτερικό και να τα επαναπατρίσουν με ευνοϊκούς όρους.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης απαντά ότι θα υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες με βάση κυρίως την απόδειξη του χρονικού διαστήματος που τα χρήματα βρίσκονται στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με όσα διαρρέονται, το υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ άλλων σχεδιάζει

1. Μικρή, εφάπαξ φορολόγηση και μακράς διάρκειας φοροαπαλλαγές για τα κεφάλαια που επενδύονται και μόνο. Στόχος είναι η επιβολή ενός χαμηλού συντελεστή προκειμένου να δελεασθούν οι φοροφυγάδες και να δηλώσουν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποκρύψει.

Αυτά μπορεί να είναι ακίνητα, μετοχές, ομόλογα, τραπεζικές καταθέσεις, χρυσός, έργα τέχνης, κ.λπ. Το ύψος του συντελεστή είχε προσδιορισθεί σε προηγούμενη πρόταση που είχε σχεδιασθεί από το υπουργείο Οικονομικών, στο 8% του κεφαλαίου.

Η ειδική νομοθετική ρύθμιση θα εξαιρεί κεφάλαια από εγκληματική δραστηριότητα, πολιτικούς καθώς και πρόσωπα που άσκησαν δημόσια εξουσία από θέσεις ευθύνης.

Όσοι δεν αποδεχτούν τη ρύθμιση και εντοπίζονται από τις ελεγκτικές αρχές θα πληρώνουν μεγάλα πρόστιμα, ενώ θα φορολογούνται με τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή.

2. Την επιβολή συντελεστή ανάλογα με τα έτη που τα κεφάλαια είναι στο εξωτερικό. Δηλαδή αδήλωτα εισοδήματα, τα οποία έχουν κατατεθεί σε τράπεζες του εξωτερικού τα τελευταία 2-3 χρόνια θα φορολογούνται με συντελεστή 25% επί του κεφαλαίου και εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης.

Ο συντελεστής θα μειώνεται όσο αυξάνεται ο χρόνος διακράτησης των κεφαλαίων στο εξωτερικό. Δηλαδή κεφάλαια που θα επαναπατρισθούν έπειτα από 20 χρόνια θα έχουν συντελεστή 5%.

Από το υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι το μεγαλύτερο τμήμα των κεφαλαίων που «έφυγε» από την Ελλάδα τα τελευταία 4 χρόνια, είναι προϊόν φοροδιαφυγής.

Πάντως και σε αυτή την περίπτωση εξαιρούνται κεφάλαια από εγκληματική δραστηριότητα, πολιτικούς και πρόσωπα που άσκησαν δημόσια εξουσία από θέσεις ευθύνης.

Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε τον Νοέμβριο του 2012 να περάσει νόμο που θα προέβλεπε αμνηστία για τις καταθέσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό, με μικρό πρόστιμο 8%, αλλά προσέκρουσε στην τρόικα και το σχέδιο εγκαταλείφθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ομάδα δράσης της Ε.Ε. είχε διαμηνύσει παλαιότερα στο υπουργείο Οικονομικών πως θα μπορούσε να δεχθεί μία τέτοια ρύθμιση με την προϋπόθεση ότι αυτή θα ήταν η τελευταία και εφόσον ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι σε θέση να ελέγξει όλη τη διαδικασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα