Ρήξη με τους «Φαήλους»- Τι σηματοδοτεί εντός ΝΔ η διαγραφή Κρανιδιώτη από τον Κυριάκο

Λένε πως οι πρόεδροι ενός κόμματος και δη οι νεοεκλεγέντες πρόεδροι παγιώνουν την εξουσία τους, όταν προβούν στην πρώτη τους διαγραφή. Ο Κώστας Καραμανλής, εν προκειμένω, σε μια σκληρή απόφαση, τον Φεβρουάριο του 1998 διέγραψε 6 βουλευτές μεμιάς (Γιώργος Σουφλιάς, Στέφανος Μάνος, Αναστάσης Παπαληγούρας, Πέτρος Τατούλης. Βασίλης Κοντογιαννόπουλος και Νίκος Κάκκαλος). Ο Αντώνης Σαμαράς, τον Φεβρουάριο

του 2010, διέγραψε την Ντόρα Μπακογιάννη. Τον Μάρτιο του 2016 ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε μια συμβολική απόφαση, μιας και το πρόσωπο δεν είναι του βεληνεκούς των προαναφερθέντων: διέγραψε το μέλος της Π.Ε. της ΝΔ και πολιτευτή του κόμματος Φαήλο Κρανιδιώτη. Πέραν της ίδιας της διαγραφής, η κίνηση αποτελεί πρωτίστως και ένα μήνυμα προς όσους ασπάζονται τις απόψεις του κ. Κρανιδιώτη και τις προσεγγίσεις του επί ορισμένων ζητημάτων.

Του Γιώργου Ευγενίδη

«Ρήξη με τους Φαήλους». Έτσι περιέγραφε ανώτερο γαλάζιο στέλεχος την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να θέσει εκτός κόμματος τον δικηγόρο Φαήλο Κρανιδιώτη. Ήταν κοινό μυστικό πως από την εποχή της αποχώρησης του κ. Σαμαρά, του οποίου τύγχανε στενός προσωπικός και πολιτικός φίλος, ο κ. Κρανιδιώτης κάπως είχε αποτραβηχθεί, αν και στήριξε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ και ήταν ευρύτερα δραστήριος. Η εκλογή Μητσοτάκη και η νέα νοοτροπία που επιχειρεί να περάσει στη ΝΔ έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τη νοοτροπία αυτών των στελεχών, τους οποίους πολλοί εντός της ΝΔ αποκαλούν «Φαήλους», εννοώντας την σκληρότητα των απόψεων συνδυαστικά με την ανεξέλεγκτη έκφρασή τους. Πλέον όμως ο ίδιος ο κ. Κρανιδιώτης, ο άνθρωπος από τον οποίο προέκυψε ο όρος, είναι εκτός της ΝΔ, σε μια απόφαση με υψηλό συμβολισμό για τον κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν αισθανόταν κανενός είδους απειλή από τον κ. Κρανιδιώτη. Η νοοτροπία του όμως απλώς δεν ταίριαζε πλέον με τη συλλογική νοοτροπία της ΝΔ, όπως προσπαθούσε να την σχηματοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης. Χρειαζόταν απλώς μια αφορμή. Η στάση του κ. Κρανιδιώτη στο ζήτημα Μουζάλα, τον οποίο μέσω του facebook, προειδοποίησε με… «Γουδί» ήταν απλώς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Μόλις ανέβηκε το εν λόγω post, η απόφαση είχε ληφθεί. Δεδομένων όμως των πολύ σοβαρών εξελίξεων στη χώρα, η απόφαση της αποπομπής του ελήφθη το απόγευμα, μετά από συνεννόηση του κ. Μητσοτάκη με τους επιτελείς του. Με μια τυπική ανακοίνωση επισημοποιήθηκε και το διαζύγιο. Πλέον, ΝΔ και Φαήλος Κρανιδιώτης τραβούν χωριστούς δρόμους.

Η αντίδραση του πρώην μέλους της γαλάζιας Π.Ε. θα πρέπει να αναμένεται σε οξείς και ειρωνικούς τόνους, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Άλλωστε, το έδειξε και στο facebook ποστάροντας ένα αρβανίτικο τραγούδι και δίνοντας ραντεβού για την επόμενη μέρα, όπου με κείμενό του στο antinews θα παραθέτει την άποψή του. Η απόφαση, πάντως, του κ. Μητσοτάκη ήταν επί της ουσίας υπαγορευμένη από τις συνθήκες, με δεδομένο πως η ΝΔ επιχειρεί εμπράκτως το άνοιγμα προς το κέντρο, κάτι που μεταφράζεται και σε στελεχιακό επίπεδο. Με άλλα λόγια, η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη μπορεί να έχει θέση για πολιτικούς με πιο καθαρό δεξιό πρόσημο (όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης κ.α.), αλλά δεν χωρά ανθρώπους της…συνομοταξίας του κ. Κρανιδιώτη.

Πάντως, η αποπομπή Κρανιδιώτη κακοφάνηκε σε ένα (μικρό) μέρος στελεχών και ψηφοφόρων της ΝΔ, οι οποίοι εκπέμπουν πολύ πιο σκληρά μηνύματα κατά τεκμήριο και οι οποίοι εκτιμούν πως, κατ΄αυτό τον τρόπο, με ένα πογκρόμ εναντίον της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος (όπως αυτοί του εκλαμβάνουν, τουλάχιστον) η κομματική ηγεσία αποδυναμώνει τη θέση της ΝΔ, απομακρύνει συντηρητικούς ψηφοφόρους και «σπρώχνει» κόσμο προς πιο δεξιούς σχηματισμούς, ακόμα και στη Χρυσή Αυγή, υπό το βάρος φυσικά κυρίως του προσφυγικού.

The post Ρήξη με τους «Φαήλους»- Τι σηματοδοτεί εντός ΝΔ η διαγραφή Κρανιδιώτη από τον Κυριάκο appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα