Ψήφος εμπιστοσύνης με ολίγον από διαπλοκή – «Πιάστηκαν» Δραγασάκης και Σταμάτης [βίντεο]

Με ευθεία επίθεση στον πρωθυπουργό από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Δραγασάκη άρχισε η συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι φίλοι του Αντώνη Σαμαρά

τηλεφωνούν σε δημόσιες υπηρεσίες και σβήνουν πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε ημετέρους.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Σφοδρή σύγκρουση και μεταξύ του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και του Γιάννη Δραγασάκη λόγω της αναφοράς του δεύτερου περί σχέσεων διαπλοκής του Μεγάρου Μαξίμου με εκδότες, εφοπλιστές και μεγαλοεπιχειρηματίες.

«Σήμερα μπορεί ένας εκδότης μεγαλοεπιχειρηματίας εφοπλιστής να πάρει ένα τηλέφωνο στο Μαξίμου και να του σβήσουν το πρόστιμο», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για την συζήτηση επί του αιτήματος ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Σταμάτης απάντησε λέγοντας «Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε κάτι πολύ σοβαρό στην αίθουσα. Βαριά κατηγορία ή βαριά συκοφαντία και είναι στο χέρι του να αποδείξει τι από τα δύο ισχύει. Ονοματεπώνυμο. Πείτε ονόματα έτσι μιλούν οι έντιμοι πολιτικοί. Μπορεί να έχουμε διαφορές αλλά ο καθένας έχει προσωπική εκτίμηση για κάθε βουλευτή. Σήμερα μας απογοητεύσατε».

Ο κ. Δραγασάκης ζήτησε τον λόγο για να αναφέρει ότι «εάν υπάρξει επιμονή για ονόματα ίσως και να τα πω. Δεν είμαι έτοιμος αυτή την στιγμή. Το πότε θα το καθορίσω εγώ. Μέχρι τότε προτείνω φιλικά αν θέλετε ελέγξετε όλες τις τροπολογίες που πέρασαν με ευθύνη Μπαλτάκου και μετά ξανασυζητάμε», για να ανταπαντήσει ο υπουργός: «Απάντηση δεν υπάρχει. Ο λόγος πρέπει να είναι ξεκάθαρος και εσείς έχετε το βάρος της απόδειξής και όχι εμείς. Άλλη εικόνα είχαμε για εσάς».

Στη συνέχεια όμως όταν ρωτήθηκε από συντάκτη του koolnews.gr αναδιπλώθηκε και σημείωσε πως αναφερόταν σε χαρακτηριστικά του συστήματος.
Φυσικά δεν πέρασε χωρίς κριτική η απουσία του πρωθυπουργού, ο οποίος βρίσκεται στην Ιταλία στη Σύνοδο για την ανεργία.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Βενιζέλος σε πηγαδάκι με τους κυρίους Ντόλιο και Σταμάτη συζητούσαν όσα συνέβησαν στην ολομέλεια.Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα πάντως, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, η Βουλή τίμησε τους τρεις νεκρούς στρατιώτες στο δυστύχημα του Βόλου, με ενός λεπτού σιγή.

Την πρόταση έκανε ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης εκφράζοντας παράλληλα την θλίψη του Κοινοβουλίου, κατά την έναρξη της συνεδρίασης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο δεύτερος γύρος αντιπαράθεσης

«Μιλάει περισσότερο στο εντευκτήριο παρά στην αίθουσα της Βουλής», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης για τον Αντώνη Σαμαρά.

«Σας είπε κανείς ότι δεν θα έλθει; Θα είναι εδώ και θα έχετε τη χαρά να τον ακούσετε μαζί με όλους μας τη χρονική στιγμή που θα επιλεγεί εντός της συζητήσεως. Ο Πρωθυπουργός θα είναι εδώ» του απάντησε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Λαφαζάνης επισήμανε ότι «την πρωτοβουλία για την συζήτηση έλαβε ο πρωθυπουργός. Αυτός όμως που έλαβε την πρωτοβουλία και όφειλε να εξηγήσει γιατί ζητά ψήφο εμπιστοσύνης, και την ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες, δεν είναι παρών. Δεν είναι παρών γιατί το επέλεξε».

Πρόκειται για «μέγα πολιτικό ατόπημα, προσβολή της Βουλής, θεσμική παρεκτροπή», εκτίμησε και πρόσθεσε ότι ο Αντώνης Σαμαράς «θα έπρεπε να καταθέσει την πρότασή του σε τέτοιο χρόνο ώστε η συζήτηση να γίνει παρουσία του».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι σε όλες τις προτάσεις εμπιστοσύνης την περίοδο της μεταπολίτευσης ήταν παρόντες οι Πρωθυπουργοί και η συζήτηση ξεκινούσε με την αγόρευση του Πρωθυπουργού, αλλά και στην περίπτωση του 2011 που ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απουσίαζε σε έκτακτη σύνοδο κορυφής ορίσθηκε πότε θα γίνει η αγόρευσή του.

«Είναι πρωτοφανές αυτό που γίνεται. Υποβαθμίζει και εκμηδενίζει το ρόλο της Βουλής», είπε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε ότι ο Πρωθυπουργός «αποφεύγει συστηματικά τη Βουλή».

«Από πλευράς Προεδρείου καμία διάταξη δεν αναφέρει ότι πρέπει να παρίσταται ο Πρωθυπουργός», απάντησε ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

«Δεν υπάρχει άρθρο στον Κανονισμό που να ορίζει ότι η πρόταση υποστηρίζεται από τον Πρωθυπουργό», επεσήμανε ο Μάκης Βορίδης εκτιμώντας ότι πρόκειται για «δήθεν διαδικαστικό θέμα που δεν έχει αντίκρισμα στον Κανονισμό».

Βορίδης σε ΣΥΡΙΖΑ: Έχετε αρχίσει να επιλέγετε πολιτικούς αντιπάλους

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης κατά την συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε η κυβέρνηση από τη Βουλή. Είπε ότι μνημόνιο τελειώνει στην Ελλάδα 1,5 χρόνο νωρίτερα απ’ ότι ήταν να τελειώσει, ενώ επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ που αρνείται να συζητά με τον Άδωνι Γεωργιάδη λόγω της δήλωσής του ότι θα αποσύρει τις καταθέσεις του αν κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Έχετε αρχίσει εσχάτως να επιλέγετε πολιτικούς σας αντιπάλους, με ποιον θέλετε να διαλέγεστε», είπε και ρώτησε: «μήπως θέλετε να σας στέλνουμε και short list για να αποφασίσετε εσείς για το ποιοι θα εκπροσωπούν την ΝΔ; Να παίρνουμε την έγκρισή σας; Να σας ρωτάμε;» Αυτό, συνέχισε ο κ. Βορίδης, «δείχνει μία νοοτροπία. Ακυρώνει μία αντίληψη δημοκρατίας. Δεν επιλέγουμε στη δημοκρατία τους αντιπάλους μας ούτε επιλέγουμε να τους ακυρώσουμε».

Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για 3 πολιτικές δολοφονίες στην Ελλάδα. «Είχαμε πολιτικές δολοφονίες; Ναι! Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από εγκληματική οργάνωση που δρούσε με τον μανδύα πολιτικής παράταξης, και αφετέρου από την τρομοκρατία της άκρας αριστεράς και αν δεν επενέβαινε η κυβέρνηση δεν ξέρουμε που θα μας είχε οδηγήσει αυτός ο κύκλος βίας και μίσους», υποστήριξε.

Υπενθύμισε ακόμη τα επιτεύγματα της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για «ένα μικρό θαύμα που αναγνωρίζουν όλοι» και ότι «η χώρα έχει μπει στο δρόμο της ανάκαμψης και ανασυγκρότησης».

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί 2 χρόνια εκτόξευσε «ύβρεις, απειλές, τρομοκρατία, κρεμάλες» και σημείωσε: «ο λόγος του μίσους έχει συνέπειες. Ήρθαμε πολύ κοντά να βρεθούμε σε συνθήκες απόλυτης αποσταθεροποίησης».

Τα διαδικαστικά

Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά, εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ορίστηκε ο Γιάννης Δραγασάκης, του ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Ρήγας, των ΑΝ.ΕΛ η Έλενα Κουντουρά, του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος και της Χρυσής Αυγής ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ενώ αντιπροσώπευση θα έχουν και οι Ανεξάρτητοι Βουλευτές.

Στη σημερινή πρώτη μέρα της συζήτησης αναμένεται να πάρουν τον λόγο υπουργοί της κυβέρνησης ανάμεσα στους οποίους, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί την Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, οπότε θα τοποθετηθεί και ο Πρωθυπουργός.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για την ψήφο εμπιστοσύνης
Το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής προσδιορίζουν τη διαδικασία υποβολής πρότασης εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, της συζήτησης αυτής και της ψήφισής της.

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.

Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η Κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της.

Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.

The post Ψήφος εμπιστοσύνης με ολίγον από διαπλοκή – «Πιάστηκαν» Δραγασάκης και Σταμάτης [βίντεο] appeared first on KoolNews.

Keywords
δραγασάκης, δραγασάκης, ψηφος εμπιστοσυνης, γιώργος παπανδρέου, αδωνις γεωργιαδης, χρυση αυγη, συριζα, βουλη, σαμαρας, βενιζελος, θλίψη, λαφαζάνης, παπανδρεου, μνημονιο, ελλαδα, εκλογες, list, νεα δημοκρατια, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, υπουργοι, ψηφοφορία, συνταγμα, Αντωνης Σαμαρας, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, νεκρος συνταγμα, μνημονιο 3, ιταλια εκλογες, βουλευτες, θλίψη, δημοκρατια, ημερησια, θεμα, ιταλια, ονοματα, ρηγας, ρωτησε, σημερινη, τηλεφωνο, αρθρο, ανεργια, βοριδης, βρισκεται, γινει, γινεται, γιώργος παπανδρέου, γυρος, δηλωση, δολοφονιες, ελενα, αιθουσα, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, επρεπε, ευθυνη, εφοπλιστης, ζωη, ζητα, υπηρεσιες, ισχυει, υφυπουργος, θαυμα, εικονα, κυβερνηση, κυκλος, κλιμα, λαφαζάνης, λογο, μαξιμου, μικρο, νοοτροπια, πεμπτη, ρολο, συζητηση, συνεχεια, υφυπουργοι, χερι, χαρα, ψηφοφορία, ωρες, ευθεια, φιλοι, χωρα, list, πληροφοριες, υγειας
Τυχαία Θέματα