Προβόπουλος: Απόλυτα διασφαλισμένες οι ελληνικές καταθέσεις

Tη θέση ότι οι ελληνικές καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες ανεξαρτήτως του ύψους τους και την τράπεζα στην οποία βρίσκονται επανέλαβε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος μιλώντας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Bουλής.

Ο διοικητής έκανε σύντομη αναφορά στο πως η Κεντρική Τράπεζα

προστάτευσε το εγχώριο τραπεζικό σύστημα από γεγονότα αντίστοιχα με αυτά που συνέβησαν στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος ο κ. Προβόπουλος τόνισε πως η υλοποίηση της στρατηγικής για τον τραπεζικό τομέα έχει προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις, δηλαδή εντός των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν εξαρχής προβλεφθεί. Είπε δε, πως αυτό μαρτυρούν και οι πρόσφατες εξελίξεις στις τράπεζες Εθνική και Eurobank.

Όπως υπογράμμισε, οι δύο τράπεζες, με επιστολή τους προς την Τράπεζα της Ελλάδας, γνωστοποίησαν ότι δεν είναι πιθανό να αντλήσουν από ιδιώτες επενδυτές το 10% των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Κατόπιν αυτού, προκειμένου να τηρηθούν τα τεθέντα χρονοδιαγράμματα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει – σε όποιο βαθμό απαιτηθεί – τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Είπε, επίσης, πως οι μη συστημικές τράπεζες θα έχουν περιθώριο να αντλήσουν ιδιωτικά κεφάλαια μέχρι το τέλος Απριλίου. Εάν αυτή η προσπάθεια δεν ευοδωθεί, θα τεθούν σε διαδικασία εξυγίανσης μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2013.

Τέλος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σημείωσε πως σε μερικούς μήνες, το τραπεζικό σύστημα θα αποτελείται από ένα μικρότερο – σε σχέση με το σημείο έναρξης της κρίσης – αριθμό τραπεζών, ισχυρών και καλά κεφαλαιοποιημένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα