Πρόβλημα για την κυβέρνηση το «όχι» του Ρουπακιώτη – Γιατί αρνείται να υπογράψει

Την αντίθεσή του να υπογράψει διάταξη με την οποία καταργούνται δικαστικές αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν κερδίσει συμβασιούχοι του δημοσίου, εξέφρασε, εμμέσως πλην σαφώς, από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση για όσα συνέβησαν στη Μανωλάδα.

Νωρίτερα,

ο κ. Βούτσης είχε συγχαρεί τον κ. Ρουπακιώτη για τη στάση του σε ό,τι αφορά τη διάταξη, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Κλίμα ζόφου επικρατεί πάνω από τη χώρα, που εντείνεται κάθε στιγμή από το φόβο, τον αυταρχισμό και την ασυδοσία. Θέλω να σας συγχαρώ για τη σθεναρή σας αντίσταση απέναντι στα σχέδια για απαγόρευση και των ελάχιστων μέτρων δικαστικής προστασίας για την εργασία».

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν αποφεύγει να αναφερθεί στην πραγματικότητα, δεν υποκρίνεται και δεν καλύπτεται πίσω από μια νοσηρή παρελθοντολογία, γιατί πιστεύει στην Ελλάδα της Δημοκρατίας και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων» σημείωσε, καταρχήν, ο υπουργός Δικαιοσύνης, σχολιάζοντας τα ρατσιστικά φαινόμενα στη Μανωλάδα.

Ωστόσο, έσπευσε να συμπληρώσει: «Σήμερα, γίνεται αγώνας σε δύσκολες συνθήκες, που διαμορφώθηκαν εδώ και 30 χρόνια, για να διατηρήσουμε πολλά από τα δικαιώματα. Υπερασπιζόμαστε την Ελλάδα της Δημοκρατίας και των Δικαιωμάτων και είμαστε αντίθετοι σε κάθε ενέργεια βίαιης διακινδύνευσής τους».

Σημειώνεται ότι το πρωί, κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης έφεραν τον κ. Ρουπακιώτη να δηλώνει σε ό,τι αφορά τη διάταξη: «Δεν πρόκειται να κάνω ούτε ένα βήμα πίσω».

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση γίνεται προσπάθεια να αποχωρήσουν με συνοπτικές διαδικασίες δημόσιοι υπάλληλοι των οποίων οι υποθέσεις εκκρεμούν στα δικαστήρια. Ειδικότερα η διάταξη Ρουπακιώτη προέβλεπε τα εξής: «σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του εργαζομένου το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής για την κυρία υπόθεση».

Ήδη έχουν προκύψει αντιδράσεις από νομικούς και η πρόταση νόμου που επρόκειτο να κατατεθεί την Πέμπτη (25.4.2013) στη Βουλή έχει προσλάβει πλέον πολιτικές διαστάσεις, με έκφραση ενδοκυβερνητικών τριβών… πριν καν κατατεθεί. Πάντως, μια τέτοια ρύθμιση δεν θα μπορούσε να έρθει «ουρανοκατέβατα» από τον κ. Μανιτάκη, χωρίς να είναι και σε γνώση του ηγετικού επιτελείου του κόμματος του κ. Κουβέλη, ακόμα κι αν είναι αποτέλεσμα κυβερνητικής πίεσης στο πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα για επιτάχυνση των διαδικασιών για τις αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο.

Με την επίμαχη ρύθμιση, μεταξύ των άλλων, καταργείται η πρόσφατη διάταξη (20.3.2013) του υπουργού Δικαιοσύνης που ψηφίστηκε από την Βουλή (άρθρο 64 Ν. 4139/2013) και προβλέπει ότι «σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του εργαζομένου το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής για την κυρία υπόθεση».

Παράλληλα, καταργούνται και όσες αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων έχουν εκδοθεί και διατάσσουν την επαναπρόσληψη εργαζομένων, ενώ αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν εργαζομένους μπορούν να εκδοθούν μόνο για τυπικούς λόγους. Όπως είναι για μη έγγραφη απόλυση (αλλά προφορική) εργαζομένου, για απόλυση χωρίς καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης, κ.λπ. Αντίθετα, στις περιπτώσεις απολύσεως εργαζομένων δεν μπορεί να εκδοθεί απόφαση ασφαλιστικών μέτρων επί της ουσίας, δηλαδή, για τις περιπτώσεις εκείνες που η καταγγελία της σύμβασης είναι καταχρηστική.

Οι εργατολόγοι επισημαίνουν ότι στο εξής οι προσωρινές διαταγές καταργούνται και τα ασφαλιστικά μέτρα θα ισχύουν μόνο αν δικασθούν εντός εννέα μηνών από τότε που υποβλήθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Επίσης, μιλούν για «τραγέλαφο» καθώς με την πρόταση νόμου καταργείται αντίθετη διάταξη που προ τριών εβδομάδων είχε ψηφίσει ομόφωνα η βουλή και την αιτιολογική της έκθεση του νόμου αυτού «την είχε υπογράψει φαρδιά-πλατιά ο ίδιος ο κ. Μανιτάκης».

Keywords
Τυχαία Θέματα