Προσφυγικό: Οι ευχές του Τσίπρα και οι πιέσεις των Ευρωπαίων στα σύνορα

Την ευχή αυτή η χρονιά να είναι μια χρονιά αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο μήνυμά του για τον Τηλεοπτικό Μαραθώνιο Αγάπης που διοργανώνουν η ΕΡΤ και η Unicef για τα παιδιά των προσφύγων.

Γράφει ο Παύλος Ελευθερόπουλος

Τόνισε ότι οι πολίτες και η κοινωνία αυτής της χώρας αντιμετωπίζουν ακόμα και

τις πιο δύσκολες καταστάσεις με ανθρωπιά και αλληλεγγύη, σημειώνοντας το μήνυμα που στέλνει ο ελληνικός λαός όλους αυτούς τους μήνες, στεκόμενος στο πλάι των ανθρώπων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «μια σημαντική και αναγκαία ανθρωπιστική πρωτοβουλία προκειμένου να στηρίξουμε τους πλέον αδύναμους συνανθρώπους μας, τα μικρά και συχνά ασυνόδευτα παιδιά που έχουν αναγκαστεί να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς», εκφράζοντας την πεποίθησή του πως «σήμερα θα αποδειχτεί ξανά ότι οι πολίτες και η κοινωνία αυτής της χώρας αντιμετωπίζουν ακόμα και τις πιο δύσκολες καταστάσεις με ανθρωπιά και αλληλεγγύη».

«Αξίζει πραγματικά να είμαστε χαρούμενοι και υπερήφανοι γι αυτό» είπε και σημείωσε τη βεβαιότητά του ότι «ο σημερινός τηλεμαραθώνιος θα το επιβεβαιώσει με ένα δυνατό και όμορφο μήνυμα ελπίδας. Θα επιβεβαιώσει το μήνυμα αυτό που στέλνει ο ελληνικός λαός όλους αυτούς τους μήνες, στεκόμενος στο πλάι των ανθρώπων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Ολοκληρώνοντας το μήνυμά του, είπε: «Εύχομαι σε όλους και όλες αυτή η χρονιά να είναι μια διαφορετική χρονιά. Εύχομαι χρόνια πολλά υγεία, αλλά και τη δύναμη που χρειαζόμαστε για να κάνουμε το 2016 μια χρονιά αλληλεγγύης δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας» ενώ στη Χίο και τη Λέρο, μεταβαίνει αύριο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να επιθεωρήσει τα Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας για τους μετανάστες (hot spots).

Σήμερα πάντως θα πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση του Γιάννη Μουζάλα με τους δημάρχους για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στο Ελληνικό καθώς πληθαίνουν οι αντιδράσεις των αυτοδιοικητικών για τα σχέδια της κυβέρνησης. Στις 17:00 το απόγευμα θα ανακοινώσει το υπουργειο Εσωτερικών πού θα μεταστεγαστούν πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Αττική, όπως προέκυψε μετά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Μουζάλα με τους δημάρχους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου. «Πιστεύω πως στις πέντε η ώρα θα έχουμε να σας ανακοινώσουμε μόνο καλά νέα», δήλωσε ο Γιάννης Μουζάλας.

Το απόγευμα αναμένεται και η παρουσίαση της πρότασης της Κομισιόν για την κοινή συνοριοφυλακή - ακτοφυλακή της ΕΕ. Ο νέος αυτός φορέας, θα απασχολεί 1.500 ως 2.000 άτομα και θα αναλύει διαρκώς την κατάσταση που επικρατεί στα εξωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν με σκοπό να προλαμβάνει και να οργανώνει. Με βάση την πρόταση η λεγόμενη υποχρεωτική ανάπτυξη της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής μπορεί να παρεμποδιστεί μόνον από ειδική πλειοψηφία (αναστέλλουσα μειοψηφία) των κρατών μελών, «ωστόσο και πάλι οι συνοριοφύλακες θα προέρχονται από μια δεξαμενή από εθνικούς τελωνειακούς, δεν είναι Ευρωπαίοι υπάλληλοι».

Ερωτηθείς ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, που βρέθηκε στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο εξωτερικών και γενικών υποθέσεων Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι: «Έχω πει στα ευρωπαϊκά όργανα, ότι βιάζονται πάρα πολύ για ορισμένα πράγματα και προσπαθούν στο πόδι να λύσουν ορισμένα προβλήματα. Τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με δημοκρατικό τρόπο στα πλαίσια των συνθηκών. Έχουμε πει ότι ασφαλώς μπορεί να αλλάξει η διαδικασία και ο κανονισμός για τη FRONTEX, αλλά οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να συμβαδίζει με το άρθρο 72 και 79 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προτάσσει τα κυρίαρχα συμφέροντα του κάθε κράτους μέλους, όσον αφορά την προάσπιση της ασφάλειάς του και το μεταναστευτικό».

The post Προσφυγικό: Οι ευχές του Τσίπρα και οι πιέσεις των Ευρωπαίων στα σύνορα appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα