Πρόεδρος ΕΣΕΕ: Η αγορά σύντομα θα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο προέδρος ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε για τη «κατάσταση κινδύνου» στην αγορά:

Βρισκόμαστε σε μία πολύ αμήχανη θέση να αναφέρουμε κάθε χρόνο την τελευταία εξαετία, ότι η κατάσταση στην αγορά είναι όχι απλά δύσκολη, αλλά εξαιρετικά επικίνδυνη για την επιχειρηματική δραστηριότητα. Ούτε οι εκπτώσεις κατάφεραν να δώσουν την ανάσα που χρειάζεται η αγορά, ενώ, τα περιθώρια ανάκαμψης στενεύουν απελπιστικά. Ο αποπληθωρισμός συνεχίζεται για 35ο

μήνα και όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί για πολύ ακόμα ενώ το διαθέσιμο εισόδημα συμπιέζεται διαρκώς σε ένα ασταθές φορολογικό περιβάλλον.

Αναμένοντας την αξιολόγηση, οι επιχειρήσεις περνάνε καθημερινά από ισχυρές δοκιμασίες επιβίωσης, ενώ οι κινητοποιήσεις αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα και τις εξαγωγές του πρώτου τριμήνου, οι οποίες έχουν ήδη αρνητικό πρόσημο συγκριτικά με 6 δις ευρώ που κινήθηκαν την ίδια περίοδο του 2015. Η έντονη πτώση στις τιμές ένδυσης και υπόδησης καθιστά πλέον φανερό το μέγεθος των πιέσεων που έχει ασκηθεί στο συγκεκριμένο κλάδο του λιανικού εμπορίου τα τελευταία χρόνια. Οι έμποροι έχουν καταβάλλει και συνεχίζουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια απορρόφησης των κραδασμών και μη μετακύλισης των βαρών στους καταναλωτές από τις δυσμενείς εξελίξεις στην πραγματική οικονομία, μειώνοντας συνεχώς τις τιμές των προϊόντων τους.

Το αποτέλεσμα είναι οι φετινές χειμερινές εκπτώσεις να περάσουν σχεδόν απαρατήρητες για τους εμπόρους και αδιάφορες για τους καταναλωτές στερώντας από την αγορά πάνω από 1 δις ευρώ. Η επιμονή των αποπληθωριστικών πιέσεων επί σχεδόν 3 χρόνια σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον συμπίεσης έχει εξαναγκάσει μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων να λειτουργούν κάτω του κόστους ώστε να παραμείνουν πάση θυσία ανοικτές, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως οι ψυχικές αντοχές είναι ανεξάντλητες.

Η αγορά βρίσκεται σε κατάσταση κινδύνου και εάν δεν αλλάξει το μείγμα οικονομικής πολιτικής σύντομα θα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εγκατάλειψης.

The post Πρόεδρος ΕΣΕΕ: Η αγορά σύντομα θα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα