Πρέπει να επιστρέψουν Παπανδρέου-Καραμανλής;

Ο Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει ότι είναι πάντα μάχιμος και ότι είναι παρών. Ο Κώστας Καραμανλής βλέπει όποιον… περνάει από την πλατεία Μαβίλη. Λες;

Γράφει ο Άγγελος Μόσχοβας

Λες να θέλουν να επιστρέψουν τα ιστορικά τζάκια στην ενεργό πολιτική σκηνή; Δεν ξέρω τι θέλουν ξέρω όμως ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο καλλιεργούν αμφότεροι την προοπτική. Θα έλεγα μάλιστα ότι δελεάζονται από την ιδέα της επιστροφής ως παράκλητοι. Άλλωστε τόσο ο Κωνσταντίνος

Καραμανλής όσο και ο Γεώργιος Παπανδρέου αλλά και ο Ανδρέας, έφυγαν και επέστρεψαν πάνω από μία φορές.

Το θέμα είναι αν τους έχουμε ανάγκη. Εδώ χωράει μεγάλη συζήτηση. Θα επιχειρήσω μια ψύχραιμη προσέγγιση αν και ξέρω ότι υπάρχουν έντονες απόψεις υπέρ της μιας άποψης.

Προσωπικά πιστεύω ότι, τόσο ο Καραμανλής όσο και ο Παπανδρέου δοκιμάστηκαν ως Πρωθυπουργοί. Εμετρήθησαν, εζυγίσθησαν και ευρέθησαν… (συμπληρώστε το κενό κατά το δοκούν: Ελλιπείς; Επαρκείς;). Όπως και να έχει, όμως ο καθένας έδωσε την δική του μάχη.

Ο Καραμανλής έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης για τον εκτροχιασμό του ελλείμματος. Αυτό δε σημαίνει ότι ήταν προδότης. Σε επίπεδο εθνικών διαπραγματεύσεων και στρατηγικής, έκανε μια σειρά από κινήσεις (βέτο Βουκουρέστι, αγωγοί, συμμαχία με Ρωσία, παραχώρηση λιμανιού Πειραιά στην Cosco κλπ) που ήταν σε θετική κατεύθυνση.

Ο Παπανδρέου μοίραζε παροχές τους πρώτους μήνες και μετά… μας έβαλε στο Μνημόνιο, τα έκανε μπάχαλο στη διαχείριση, έχασε πολύτιμο χρόνο και μετά έτρεχε να προλάβει. Παραιτήθηκε… τηλεφωνικώς στον Αντώνη Σαμαρά, μίλησε για δημοψήφισμα, το οποίο δεν τόλμησε να διενεργήσει, ενώ ανέχθηκε την ντροπιαστική αντίδραση Μέρκελ-Σαρκοζί. Αυτό δεν σημαίνει ότι ήτα προδότης. Από την άλλη, νομοθέτησε μια σειρά τολμηρών αλλαγών (Διαύγεια, ΑΣΕΠ, Καλλικράτης, ηλεκτρονική διαβούλευση, μείωση δαπανών κλπ) που χρόνιζαν ως αιτήματα.

Καραμανλής-Παπανδρέου θα κριθούν ψύχραιμα από την Ιστορία, όταν θα έχουμε όλα τα δεδομένα που συνηγόρησαν στις αποφάσεις ή τις ολιγωρίες τους.

Καραμανλής-Παπανδρέου αναμφίβολα έγιναν ό,τι έγιναν λόγω επιθέτου. Αλλά στην πορεία έβαλαν το δικό τους στίγμα – καλό ή κακό. Το αν θα επιστρέψουν ή όχι στην κεντρική πολιτική σκηνή – πέρα από τις δικές τους επιδιώξεις - επαφίεται στην κρίση τη δική μας, κατ’ αρχήν. Πέρα από συνωμοσιολογίες και τερατολογίες. Εμείς οι ίδιοι λουζόμαστε τις επιλογές μας. Θέλουμε να δώσουμε ευκαιρία σε νέους ανθρώπους και πολιτικούς να δοκιμαστούν ή θέλουμε να επιστρέψουμε στις γνωστές συνταγές;

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα