Πως οχυρώνονται οι ΗΠΑ για το επόμενο τρομοκρατικό χτύπημα

Αν δεν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, η Αμερική, θα είναι πιο ευάλωτη από ποτέ και θα αντιμετωπίζει πολύ συχνά, βομβιστικές επιθέσεις, μικρής ή μεγάλης έκτασης. Ο Μάικλ Ο’ Χάνλον, είναι ένας από τους εμπειρογνώμονες για την τρομοκρατία της χώρας, και μιλώντας στην Daily Beast, προσφέρει μερικές προτάσεις για την αντιμετώπισή της.

«Περίπου πριν μια δεκαετία, στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, ο διευθυντής του FBI, Ρόμπερ Μίλερ, προέβλεψε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιμετωπίσουν

σύντομα τα διάφορα είδη των συχνών, και μικρής κλίμακας, βομβιστικών επιθέσεων, σαν εκείνες που διαπράττονται στη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ. Θεώρησε, τότε, πως οι επιθέσεις, ήταν κάτι το σχεδόν βέβαιο.

Για μια δεκαετία, ο Μίλερ, φαινόταν να είχε κάνει λάθος – και είμαι σίγουρος, πως και ο ίδιος θα ήταν πολύ χαρούμενος γι’ αυτό. Τα γεγονότα στη Βοστόνη, έρχεται δυστυχώς, έστω και καθυστερημένα, να αποδείξει πως οι προβλέψεις του ήταν σωστές, τουλάχιστον σε ένα βαθμό.

Φυσικά, και άλλες επιθέσεις έχουν συμβεί στον δυτικό κόσμο, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Ακόμη πιο συχνές, βέβαια, είναι εκείνες που συμβαίνουν στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν και, τώρα, στη Συρία.

Έχουν υπάρξει διάφορες απόπειρες επιθέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια, αλλά, ευτυχώς, οι περισσότερες από αυτές, εξουδετερώθηκαν. Έτσι, στην ουσία, τρομοκρατία, ποτέ δεν έφυγε από τα σύνορα της χώρας.

Παρά τις προσπάθειες που γίνονται μετά την 11η Σεπτεμβρίου, καθώς τα «μέτωπα» της ασφάλειας και των πληροφοριών της πατρίδας έχουν «οχυρωθεί», κάποια από τις επερχόμενες επιθέσεις θα «περνούσε».

Μια σειρά από συγκεκριμένες ενέργειες, θα μπορούσε να ασφαλίσει ακόμη περισσότερο τα τρωτά σημεία της αμερικανικής άμυνας, οι οποίες δεν είναι ανάγκη να παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ιδιωτικότητα των ανθρώπων. Η καλύτερη ταξινόμηση (για προστασία) των τοξικών ουσιών στις αντίστοιχες εγκαταστάσεις, η καλύτερη ασφάλεια και έλεγχος των φορτίων των αεροπλάνων (και των μεγάλων ιδιωτικών τζετ), και, φυσικά, η τυχαία επιθεώρηση (π.χ. με ειδικά σκυλιά), σε τρένα, μετρό, στάδια και μεγάλα θέατρα, είναι μερικά από τα απλά βήματα, τα οποία θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ασφάλεια στη χώρα.

Με δεδομένη την επίθεση στη Βοστόνη, μερικά από αυτά τα μέτρα, θα μπορούσαν, ίσως, να έχουν φανεί σωτήρια. Σε καμία περίπτωση δεν εννοώ πως οι αστυνομικοί της πόλης βαριόντουσαν και δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, αλλά οι συγκεκριμένοι έλεγχοι, θα μπορούσαν να έχουν σώσει ζωές. Επίσης, φταίει το γεγονός, πως μόνο τα αστυνομικά τμήματα της Νέας Υόρκης έχουν προσαρμόσει τη λειτουργία του, ώστε να μπορούν να προλαμβάνουν τέτοια περιστατικά.

Τα μέτρα ασφαλείας στη συγκεκριμένη πόλη, είναι πολύ μεγάλα και ιδιαίτερα ανεπτυγμένα. Οι άνθρωποι εκεί, ξέρουν σε ποια σημεία της θα βρουν τους «κακούς» ανθρώπους, και έχουν φτιάξει μέχρι και υπόγειες διαβάσεις, ώστε να φτάνουν στα συγκεκριμένα σημεία, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Πέρα, όμως, από τα συγκεκριμένα συστήματα της Νέας Υόρκης, θα πρέπει, όλοι, να μπορέσουμε να βρούμε τα «σημεία» εκείνα, ώστε να μπορέσουμε να προβλέψουμε την «καταιγίδα» πριν εκείνη ξεσπάσει.

Το FBI, έχει επανδρώσει ειδικές ομάδες εργασίας σχετικά με την τρομοκρατία, σε πόλεις ανά τη χώρα, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Μόνοι οι αστυνομικές δυνάμεις γνωρίζουν πραγματικά τις πόλεις τους και μπορούν, πραγματικά, να χρησιμοποιήσουν τα ένστικτά τους για να διαπιστώσουν πότε ένας άνθρωπος ή ένας χαρακτήρας είναι πιθανό να έχει ένστικτα τρομοκρατικά».

Το διαβάσαμε στην Daily Beast. Γράφτηκε από τον Μάικλ Ο’ Χάνλον (17/04/2013)

Keywords
Τυχαία Θέματα