«Πολιτική λύση» ή χάος

Με τόσα διαπραγματευτικά αγκάθια να τρυπάνε την «πολιτική συνείδηση» της κυβέρνησης και την κοινωνία να περιμένει με αγωνία τις κρίσιμες αποφάσεις του σημερινού Eurogroup, ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να βρει διέξοδο στο κρισιμότερο φθινοπωρινό μπρα ντε φερ με τους δανειστές.

Για την λεγόμενη πολιτική λύση που διακαώς επιθυμεί ο πρωθυπουργός, έγιναν τα πρώτα κρίσιμα τηλεφωνήματα με τον πρόεδρο

της Κομισιόν, την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο να μην δίνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

Γράφει ο Παύλος Ελευθερόπουλος

Οι διαφορές κυβέρνησης και δανειστών για τα «κόκκινα» δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και τη ρύθμιση των 100 δόσεων παραμένουν στα επίπεδα της περασμένης εβδομάδας δίνοντας έτσι στην σημερινή συνεδρίαση τη μορφή θρίλερ. Με την εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης να παραμένει σε απόσταση η κυβέρνηση αισθάνεται για μια ακόμη φορά τα συμπτώματα της ασφυξίας.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η κυβέρνηση εμφανίζεται ανυποχώρητη σε βασικές θέσεις όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας των οικονομικά αδύναμων προετοιμάζοντας με τον τρόπο αυτό ένα πεδίο ανοιχτής σύγκρουσης με τους δανειστές.

«Όπως τηρήσαμε την υπόσχεσή μας για τη Δραπετσώνα, όπως νομοθετήσαμε κόντρα στα συμφέροντα για τις άδειες στα ΜΜΕ, έτσι θα προστατεύσουμε και την πρώτη κατοικία των αδυνάτων», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου δίνοντας ουσιαστικά το στίγμα της βασικής «κόκκινης γραμμής» της κυβέρνησης.

«Έχουμε εντολή για προστασία των αδυνάτων» ήταν και το τηλεφωνικό μήνυμα του πρωθυπουργού στους ευρωπαίους συνομιλητές του σε μια ύστατη προσπάθεια να τους δώσει να καταλάβουν πως από το συγκεκριμένο αγκάθι της διαπραγμάτευσης θα κριθεί όχι μόνο η παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία αλλά και η πολιτική σταθερότητα στην χώρα μας.

Με ειδικές αναφορές στα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει στην οικονομία της χώρας η επιβάρυνση της Ελλάδας από τις τεράστιες προσφυγικές ροές αλλά και τους κινδύνους που αυτό εμπεριέχει για την αύξηση ρατσιστικών κρουσμάτων, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να εξηγήσει σε Μέρκελ, Ολάντ και Γιουνκέρ τους κινδύνους από τους οποίους θα απειληθεί η χώρα σε περίπτωση απώλειας της κοινωνικής συνοχής.

Τονίζοντας στους συνομιλητές του τα πρόσφατα κρούσματα βίας εις βάρος συντηρητικών πολιτικών από ομάδες νεοναζί, ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη οικονομικής προστασίας των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων σε μια χώρα όπου πολύ εύκολα μπορεί να μετατοπισθεί σε θέσεις και απόψεις σφόδρα αντιευρωπαικές βάζοντας σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η ελληνική θέση είναι συμβατή τόσο με την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου όσο και με την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και ζήτησε χαλάρωση των απαιτήσεων ώστε να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της χωρίς τον κίνδυνο ανατροπής.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε παράλληλα από τον Ζαν Κλοντ Γιουνκερ να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκταμίευσης κονδυλίων για τη στήριξη της Ελλάδας που καλείται να σηκώσει μεγάλο βάρος στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης μιας και η χώρα αδυνατεί να ανταπεξέλθει στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο σε κάθε είδους υποστηρικτική δράση.

The post «Πολιτική λύση» ή χάος appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα