Ποιος Τζόφρι; – Ο Σβάιν από τους Βίκινγκς είναι το μεγαλύτερο καθίκι που γέννησε σενάριο

Πριν από λίγες μέρες έπεσε το μάτι μου σε μια φωτογραφία από το 9gag που έδειχνε κακούς σε σειρές και ταινίες, με τον Τζόφρι από το Game of Thrones να είναι ο μοναδικός που λες ότι είναι για να τον πατήσεις κάτω και να έχει έναν βίαιο θάνατο σαν χαρακτήρας. Κι όμως υπάρχει και χειρότερος από δαύτον. Αν νόμιζες πως ο Τζόφρι είναι ότι πιο αηδιαστικά κακό έχει δει έχεις λαθέψει για τα καλά.

Από τον Στέργιο Πουλερέ

Στην πρώτη σεζόν των Vikings θα πέσει το μάτι σε έναν ήρωα που

δεν παρουσιάζεται ως ο κακός της υπόθεσης εξ αρχής, αλλά είναι με διαφορά το μεγαλύτερο καθίκι που υπάρχει σε έκδοση «κακού». Ο Σβάιν, το τσιράκι του Κόμη Ερλ Χάραλντσον, δε χρειάζεται να κάνει πολλά για να τον μισήσεις. Από το παρουσιαστικό του και το βλέμμα του σου γίνεται από την πρώτη στιγμή απεχθής.

Αυτός που αν δεν είχε τις πλάτες του Κόμη θα είχε καταλήξει τροφή για τα γουρούνια, όπως ο δολοφόνος στο πρώτο επεισόδιο, άγεται και φέρεται ως ο άνθρωπος που όλοι πρέπει να υπακούσουν και απλά και μόνο με ένα βλέμμα του παγώνει το αίμα σου. Και παγώνει γιατί σου δείχνει να καταλάβεις ότι ξέρει τα πάντα.

Όπως όταν επισκέφτηκε το σπίτι του Ράγκναρ ενόσω ήταν στο πρώτο του ταξίδι για τη Δύση, όπου ρώτησε τον γιο του Μπγιορν και τη Λάγκερθα που βρίσκεται και του είπαν ότι είναι για ψάρεμα. Κι εκείνος τους ρώτησε πότε θα γυρίσει. Ήξεραν και οι δύο, ο ένας για τον άλλον ότι γνωρίζει και απλώς συμμετείχαν για το θεαθήναι σε αυτή την ψεύτικη στιχομυθία.

Το χειρότερο απ΄όλα όμως είναι ότι ο Σβάιν δεν είναι απλώς ο εντολέας του Κόμη, ώστε να του δώσουμε ένα ελαφρυντικό. Άλλωστε και ο Κόμης Χάραλντσον, είναι φανερό ότι το μυαλό του διαφεντεύει η Σίγκι, η γυναίκα του. Ο Σβάιν είναι κύριος του μυαλού του στην ουσία και γουστάρει αυτό που κάνει. Θα το έκανε ακόμα κι αν δεν του το έλεγε ο Κόμης. Όπως όταν σκότωσε τον κατάσκοπο στο δεύτερο επεισόδιο που ξάπλωσε στο κρεβάτι με την Σίγκι. Που πρώτα του κάρφωσε το μαχαίρι στο στέρνο, σπρώχνοντας το τρεις φορές και μετά έφτυσε το πτώμα. Ή όταν έπιασε το κεφάλι του σιδερά που έφτιαξε την άγκυρα για το πλοίο του Ράγκναρ και το έχωσε στη φωτιά μπροστά στην κόρη του.

Αυτός είναι ο Σβάιν. Ένα σάπιο σκουλήκι που γεννήθηκε για να σπέρνει τον πανικό, παρά το γεγονός ότι η έκταση του σώματος του δεν τρομάζει. Και το θέμα είναι ότι σε αντίθεση με τους άλλους κακούς αυτός είναι αντικειμενικά καθίκι. Για άλλους θα μπορούσες να πεις ότι διεκδικούσαν αυτό που θεωρούσαν καλό για εκείνους και απλώς η ταινία παρουσιαζόταν από την πλευρά του αντιπάλου.

Με τον Σβάιν δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Είναι χωρίς αμφιβολία για επώδυνο και αργόσυρτο θάνατο.. Κι αυτό απορρέει και από τον ηθοποιό Ντέιβιντ Πιρς, ο οποίος μπορεί να είναι ο πιο γλυκός άνθρωπος, αλλά στο πρόσωπο του βλέπεις την σατανική και μοχθηρή κακία του Σβάιν.

Keywords
Αναζητήσεις
σιγκι βικινγκς
Τυχαία Θέματα