Πλειστηριασμοί, κόκκινα δάνεια, μηνιαία καταβολή: Όσα πρέπει να ξέρουμε για τη ρύθμιση των χρεών μας

11:44 4/2/2014 - Πηγή: KoolNews

Αναρίθμητα είναι πλέον τα ελληνικά νοικοκυριά που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις και τα οικονομικά βάρη τα οποία μέχρι πριν λίγο καιρό σήκωναν.

Ενώ πολλά από αυτά είναι που προχώρησαν σε αιτήσεις με στόχο να αξιοποιήσουν τον νέο νόμο και να ρυθμίσουν τα «κόκκινα» δάνεια. Με διορία ως τις 28 Φεβρουαρίου, θα συγκεντρωθούν όλες οι οφειλές που έχουν κάνει αίτηση για να ενταχθούν στη ρύθμιση, ενώ θα έχει διάρκεια μέχρι το τέλος του έτους του 2014, ενώ μέχρι τότε οι οφειλέτες θα μπορούν να καταβάλλουν την ελάχιστη μηνιαία καταβολή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας,

Τα Νέα, οι προϋποθέσεις προκειμένου να ενταχθούν οι οφειλέτες στη ρύθμιση:

Τρία βασικά κριτήρια εισαγωγής στην προστασία της κατοικίας
Το συνολικό ετήσιο καθαρό, οικογενειακό εισόδημα - χωρίς τις κρατήσεις υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης - δεν πρέπει να ξεπερνά τις 35.000 ευρώ.Η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη να είναι έως 270.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του ακινήτου που «θέλει» να μπει στη ρύθμιση.Το σύνολο των καταθέσεων και των κινητών αξιών του οφειλέτη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στις 20/11/2013 να μην υπερβαίνει το ποσό των 15.000 ευρώ. Από το ποσό των καταθέσεων εξαιρούνται τυχόν περιοδικές παροχές, συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά προγράμματα.Πότε ο νόμος προστατεύει τους οφειλέτες από πλειστηριασμούς

Σύμφωνα, με το δημοσίευμα την εφημερίδας Τα Νέα, μέχρι το τέλος του 2014 απαγορεύεται ο πλειστηριασμός συγκεκριμένου ακινήτου εφόσον η αντικειμενική του αξία δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ, ενώ απαγορεύεται η κατάσχεση της μοναδικής κατοικίας του οφειλέτη για χρέη σε καταναλωτικά δάνεια ύψους έως 20.000 ευρώ, εφόσον το ακίνητο δεν έχει προσημειωθεί. Ωστόσο υπάρχει περίπτωση άρσης της απαγόρευσης του πλειστηριασμού σε τρεις περιπτώσεις:

Αν η υπεύθυνη δήλωση για την υπαγωγή στον νόμο δεν υποβληθεί εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιώνΑν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά δεν υποβληθούν εντός μηνός από τη σχετική ενημέρωση του οφειλέτηΑν δεν καταβληθούν συνολικά τρεις δόσεις, όχι απαραίτητα συνεχόμενεςΠως γίνεται ο υπολογισμός της ελάχιστης καταβολήςΓια μισθωτούς και συνταξιούχους με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ (εξαιρουμένων των κρατήσεων), η μηνιαία καταβολή ανέρχεται σε 10% επί του καθαρού μηνιαίου εισοδήματος. Για εκείνους που έχουν ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα άνω των 15.000 ευρώ (εξαιρουμένων κρατήσεων) η μηνιαία καταβολή ανέρχεται σε 10% για τα πρώτα 15.000 ευρώ και σε 20% για το υπερβάλλον εισόδημαΓια τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, για τον υπολογισμό του 10% και 20% αντιστοίχως το όριο των 15.000 ευρώ αναπροσαρμόζεται στις 20.000 ευρώ. Επίσης, αν υπάρχουν περισσότερα του ενός δάνεια η μηναία καταβολή μοιράζεται συμμετρικά στο σύνολο των δανειστών, ανάλογα με το ύψος των οφειλών.Επίσης, αν στην η οικογένεια του οφειλέτη υπάρχουν τρία ή περισσότερα παιδιά ή αν ίδιος ο οφειλέτης έχει ή βαρύνεται φορολογικά με άτομα με αναπηρία 67% και άνω, τότε τα παραπάνω όρια προσαυξάνονται κατά 10% έκαστο.Για τους ελεύθερους επαγγελματίες η μηνιαία καταβολή ορίζεται ως ποσοστό τουλάχιστον 20% της τελευταίας ενήμερης δόσης, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Τέλος, για οφειλέτες με μηδενικό εισόδημα ή εισόδημα ίσο με το επίδομα ανεργίας παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών.
Keywords
Τυχαία Θέματα