Πίτερ Ο΄ Τούλ: H ζωή και το έργο του μεγάλου ηθοποιού

Ο Πίτερ Ο’ Τούλ, προικισμένος με μεγάλο ταλέντο που τον καταξίωσε στον κινηματογράφο και στο θέατρο, με τα χαρακτηριστικά γαλάζια μάτια και τις πολλές καταχρήσεις, πέθανε αφήνοντας κληρονομιά τις μεγάλες ερμηνείες του.

Ο πασίγνωστος ηθοποιός που κατάφερε να νικήσει τον καρκίνο το 1970, απεβίωσε το Σάββατο στο νοσοκομείο Γουέλινγκτον του Λονδίνου λόγω μακροχρόνιας ασθένειας, σύμφωνα με τα όσα είπε ο εκπρόσωπος του Στιβ Κένις, χωρίς να διευκρινίζει περαιτέρω. Πέρυσι, ο Πίτερ είχε ανακοινώσει την απόσυρση

του λέγοντας ότι η καριέρα του τον είχε καλύψει συναισθηματικά και οικονομικά, φέρνοντας τον κοντά «με καλούς ανθρώπους και καλές παρέες με τις οποίες μοιράστηκα όλα τα αναπόφευκτα χτυπήματα της μοίρας που υπάρχουν στη ζωή των ηθοποιών». Παρόλο που αποσύρθηκε, τον προηγούμενο μήνα είπε ότι θα έπαιζε σε μία καινούρια ταινία σχετική με την αρχαία Ρώμη, «Η Κατερίνα της Αλεξάνδρειας» όπου θα υποδυόταν τον Κορνήλιο Γκάλο, έναν ρήτορα του παλατιού.

Ο Πήτερ Ο' Τουλ γεννήθηκε το 1932 με μερικές πηγές να δίνουν ως τόπο γέννησής του την Κονεμάρα της Ιρλανδίας και άλλες το Λιντς της Αγγλίας, όπου μεγάλωσε. Αρχικά ασχολήθηκε με την δημοσιογραφία που δεν τον κέρδισε. Το όνειρο του ήταν να γίνει ηθοποιός και έτσι αποφάσισε να φοιτήσει στη Βασιλική Ακαδημία της Δραματικής Τέχνης. Ξεκίνησε να εργάζεται στο θέατρο πριν κάνει το ντεμπούτο του στη τηλεόραση το 1954 ενώ στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1959. Ο πρώτος του πρωταγωνιστικός ρόλος ήταν στο αριστούργημα του Ντέιβιντ Λίνς «Ο Λόρενς της Αραβίας» το 1962, όπου υποδύθηκε τον συνταγματάρχη Τόμας Έντουαρτ Λόρενς. Η πρώτη επιλογή των παραγωγών ήταν ο Μάρλον Μπράντο αλλά δεν ήταν διαθέσιμος και ο ρόλος απορρίφτηκε και από τον Άλμπερτ Φίνεϊ.

Ο Πίτερ Ο’ Τούλ ήταν ο τρίτος και τυχερός καθώς η ερμηνεία του αξιολογήθηκε ως η κορυφαία μεταξύ των 100 καλύτερων όλων των εποχών. Η ερμηνεία του έφερε και την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ καθώς προτάθηκε για την κατηγορία του Α’ Ανδρικού Ρόλου. Τελικά δεν τα κατάφερε και κατέχει ρεκόρ καθώς έχει προταθεί οχτώ φορές για να πάρει το αγαλματίδιο αλλά δεν έχει κερδίσει ποτέ. Από την αρχή της καριέρας του, όταν ασχολούνταν ακόμα με το θέατρο είχε αναγνωριστεί το ταλέντο του.

Μάλιστα ήταν καταξιωμένος σαιξπηρικός ηθοποιός ενώ ταυτόχρονα ασχολιόταν και με τον κινηματογράφο. Μετά την μεγάλη επιτυχία του σαν πρωταγωνιστής της ταινίας «Ο Λόρενς της Αραβίας», γύρισε και άλλες ταινίες όπως «Το λιοντάρι του χειμώνα», το «Αντίο κύριε Τσιπς», την «Άρχουσα τάξη», τον «Τελευταίο Αυτοκράτορα» και την «Τυχερή μου χρονιά».

Το 2003 η Αμερικανική Ακαδημία τον τίμησε με βραβείο για το σύνολο της καριέρας του ενώ έχει κερδίσει συνολικά τέσσερις Χρυσές Σφαίρες, ένα βραβείο Έμμυ και ένα βραβείο της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ο Πίτερ Ο’ Τούλ είχε παντρευτεί την ηθοποιό Σιάν Φίλιπς και απέκτησε δύο κόρες, την Πάτ και την Κέιτ. Ο δεύτερος γάμος του ήταν με την Κάρεν Μπράουν όπου απέκτησε έναν γιό, τον Λόρκαν, σε ηλικία 50 ετών.

Δημοσίευση by Koolnews.gr.
Keywords
Τυχαία Θέματα