Πηγάδι χωρίς πάτο αλλά και νερό η εκτροπή του Αχελώου: Εχει ρουφήξει ήδη 635 εκατ. ευρώ

Ασύλληπτες διαστάσεις έχει λάβει το διαχρονικό και διακομματικό σίριαλ της εκτροπής του Αχελώου. Ακούγεται πλέον ως ανέκδοτο, μετά από 35 χρόνια συζητήσεων, διαβουλεύσεων και επανειλημμένων εξαγγελιών. Κι όμως είναι μια μεγάλη πληγή καθώς ήδη έχουν πληρωθεί 635 εκατομμύρια ευρώ για μελέτες και έργα χωρίς να λειτουργεί και χωρίς την παραμικρή ανταπόδοση. Και υπολογίζεται ότι για να λειτουργήσει, αν ποτέ γίνει αυτό απαιτούνται ακόμη 780 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και τη ΔΕΗ.

Οπως

αποκαλύπτει σήμερα εμπεριστατωμένη μελέτη του δημοσιογράφου Χάρη Καρανίκα στην εφημερίδα Τα Νέα η κατάσταση είναι πλέον αγγίζει πλέον τα όρια του....

Η πρώτη μελέτη

Η πρώτη έγκριση για την εκπόνηση σχετικής μελέτης δόθηκε το 1979 από τη Νέα Δημοκρατία και ήταν της τάξης των 700.000 ευρώ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου το έκανε προεκλογική του σημαία το 1981 και από τότε το επανέλαβε πολλές φορές ακόμη.

Πάντως τα έργα ξεκίνησαν το 1983 και από τότε ουσιαστικά έχουν πεταχτεί σε ένα πηγάδι δίχως πάτο 635 εκατομμύρια ευρώ.

Σήμερα, 31 χρόνια μετά έχουν κατασκευαστεί ένα φράγμα και ένας υδροηλεκτρικός σταθμός, έχουν εκτελεστεί κατά 65% οι εργασίες για ένα δεύτερο φράγμα. Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί -με δαπάνη 175 εκατομμυρίων ευρώ- κατά 80% η σήραγγα μεταφοράς νερού στη Θεσσαλία, αλλά κινδυνεύει με κατάρρευση καθώς ούτε χρησιμοποιείται ούτε συντηρείται.

Από τα 635 εκατομμύρια της συνολικής δαπάνης τα 340 εκατ. έχουν προέλθει από τους προϋπολογισμούς των κατά περίπτωση συναρμόδιων υπουργείων και τα υπόλοιπα 295 έχουν δοθεί από τη ΔΕΗ για τα έργα.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας

Από τα έως σήμερα έργα, όπως τονίζεται και στο σχετικό δημοσίευμα, δεν υπάρχει καμία ωφέλεια ή ανταποδοτικότητα για το κοινωνικό σύνολο ενώ το έργο ουσιαστικά έχει παγώσει μετά από τις 5 ακυρωτικές αποφάσεις -η τελευταία τον Ιανουάριο- που έχει εκδώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας λόγω της μη ύπαρξης ολοκληρωμένων περιβαλλοντικών μελετών.

Για τη δε ολοκλήρωση του έργου, με σημερινές τιμές, θα απαιτηθούν -αν ποτέ προχωρήσει- ακόμη 780 εκατομμύρια ευρώ. Τα 380 για έργα και απαλλοτριώσεις και τα υπόλοιπα 480 για την ολοκλήρωση των υδροηλεκτρικών έργων (φραγμάτων και σταθμών) της ΔΕΗ.

Τέλος, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την εκτίμηση της WWF Ελλάς η συνολική έως τώρα δαπάνη είναι πολλαπλάσια των 635 εκατομμυρίων που επισήμως παραδέχεται το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των 800 εκατομμυρίων.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα