Περί ανασχηματισμού ο λόγος

Ανήμερα του Αγίου Πνεύματος και ενώ πολλοί συμπολίτες μας απολάμβαναν τις σύντομες διακοπές τους, ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλο προέβησαν σε ένα σαρωτικό ανασχηματισμό.

Γράφει η Αλεξάνδρα Αργυρού

Η στόχευση του ανασχηματισμού ήταν σαφής: μια κυβέρνηση ισορροπιών έναντι τόσο των εταίρων της χώρας όσο και του

εκλογικού σώματος το οποίο φάνηκε, από τις κάλπες, να βρίσκεται σε σύγχυση.

Η κρισιμότερη, μάλιστα, αλλαγή φρουράς σε υπουργείο έγινε στο υπουργείο οικονομικών. Συγκεκριμένα, ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης επιλέχθηκε να τοποθετηθεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, στη θέση του απερχόμενου Γιάννη Στουρνάρα. Η επιλογή του δεν ήταν βέβαια τυχαία. Ο Γκίκας Χαρδούβελης υπήρξε στενός συνεργάτης του Λουκά Παπαδήμου κατά τη δυσκολότερη φάση της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας. Σήμερα, έρχεται για να συνεχίσει την οικονομική πολιτική του προκατόχου του καθώς και να αναστρέψει εντελώς την εικόνα εξόδου της χώρας, επανορθώνοντας τυχόν αδικίες του παρελθόντος. Δεδομένου, μάλιστα, ότι ο κ. Στουρνάρας θα αναλάβει σύντομα τη θέση του επικεφαλής της Τραπέζης της Ελλάδος, η αντικατάσταση του ήταν παραπάνω από επιβεβλημένη. Ο κ. Γκίκας σε συνεργασία με τον υπόλοιπο κορμό του υπουργείου, που παραμένει ίδιος, αναμένεται να διαδραματίσει καίριο ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας αναφορικά με το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.Συνεπώς, η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα επιδιώξει να στείλει στο εξωτερικό το μήνυμα της σταθερότητας και της πιστής τήρησης του οικονομικού προγράμματος.

Το ίδιο μήνυμα θα επιδιώξουν να στείλουν και οι νέες ηγεσίες των υπόλοιπων υπουργείων, όπως διαμορφώθηκαν κατόπιν του ανασχηματισμού. Ειδικότερα, η επιλογή του Αργύρη Ντινόπουλου ως υπουργού Εσωτερικών και του Γεράσιμου Γιακουμάτου ως υφυπουργού Ανάπτυξης αλλά και του Ανδρέα Λοβέρδου ως υπουργού Παιδείας καθώς και άλλων βουλευτών αναδεικνύει μια περισσότερη φιλολαϊκή στροφή πολιτικής της συγκυβέρνησης. Πρόκειται, ουσιαστικά, για προβεβλημένα τηλεοπτικά πρόσωπα, ιδιαίτερα δημοφιλή τα περισσότερα στη λαϊκή βάση των δύο κομμάτων που συναποτελούν την κυβέρνηση και προερχόμενα κυρίως από τη Β’ Αθηνών, που εμφάνισε και τις μεγαλύτερες απώλειες ψηφοφόρων στις εκλογές.

Την ίδια λογική θα ακολουθήσει και το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης με την υπουργοποίηση του κ. Καρασμάνη, ο οποίος υπήρξε αντάρτης στην πολύκροτη υπόθεση του γάλακτος. Με άλλα λόγια, ο νέος υπουργός θα επιχειρήσει να προσεγγίσει ξανά τον αγροτικό κόσμο και να τον επαναφέρει προς το μέρος της συγκυβέρνησης. Επιπρόσθετα, μια τελευταία παρατήρηση αφορά το υπουργείο Υγείας, τα ηνία του οποίου αναλαμβάνει πλέον ο κ. Βορίδης στη θέση του κ. Γεωργιάδη. Ο τελευταίος μη παραλείποντας κατά τη θητεία του να κάνει αισθητή τη παρουσία του ποικιλοτρόπως, ακόμη και με επεισοδιακές τηλεοπτικές εμφανίσεις εγκαταλείπει το κυβερνητικό σχήμα αφήνοντας ανοικτές εκκρεμότητες αναφορικά με την ατζέντα του υπουργείου. Ο κ. Βορίδης, λοιπόν, καλείται τώρα να βρει διόδους επικοινωνίας με τις διαμαρτυρόμενες και θιγόμενες, από τις μεταρρυθμίσεις του προκατόχου του, επαγγελματικές ομάδες. Τέλος, ο νέος υπουργός καλείται να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό έργο του προκατόχου του ακολουθώντας όμως μια περισσότερο συγκαταβατική στάση.

Εν κατακλείδι, το νέο κυβερνητικό σχήμα, ύστερα από ένα γερό «λίφτιγκ», εμφανίζεται ενισχυμένο αριθμητικά και με έντονη τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε αυτό. Ο κυβερνητικός εταίρος καλείται τώρα να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στην πολιτική σκακιέρα. Ωστόσο, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι να συνειδητοποιήσουν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί την ιστορική ευκαιρία που έχουν στα χέρια τους. Μια ευκαιρία να αναστρέψουν το γενικότερο κλίμα δυσφορίας των πολιτών έναντι της συγκυβέρνησης, το οποίο και απέστειλαν μέσω της κάλπης και να το μετατρέψουν σε δημιουργικό επανακαθορισμό πολιτικής. Γιατί η χώρα δεν έχει ανάγκη από ανασχηματισμό προσώπων, αλλά από ανασχηματισμό πολιτικών που θα προσφέρουν έμπρακτες αποδείξεις ανάκαμψης και ανάπτυξης ορατές στην καθημερινότητα των Ελλήνων.

Keywords
Τυχαία Θέματα