Πέφτει «μαχαίρι» έως και 50% στην κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων

Νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην ενίσχυση της διαφάνειας στην πολιτική ζωή περιλαμβάνει περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων έως και 50%.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συμφωνήθηκε κατά την διάρκεια συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, την περασμένη Τετάρτη ενώ αναμένεται να προωθηθεί το προσεχές διάστημα.

Η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων

έφθανε προ κρίσης τα 55 εκατομμύρια ευρώ ετησίως ενώ με βάση το την προωθούμενη ρύθμιση θα περιοριστεί περίπου στα δέκα εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Εκτός από το «μαχαίρι» στην κρατική χρηματοδότηση, το νομοσχέδιο προβλέπει την θέσπιση κώδικα δεοντολογίας για υπουργούς και βουλευτές. Επίσης θα ενισχυθούν οι αρμοδιότητες του Εθνικού Συντονιστή κατά της Διαφθοράς, θέση που κατείχε ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει ότι οι έλεγχοι στα οικονομικά των κομμάτων δεν θα γίνονται στη Βουλή αλλά θα αναλάβει ένα διευρυμένο σώμα στο οποίο τα περισσότερα μέλη θα είναι δικαστικοί.

Τέλος, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι τα κόμματα θα πρέπει να τηρούν βιβλία γ’ κατηγορίας ενώ οι οικονομικές ενισχύσεις ιδιωτών θα πρέπει να είναι ονομαστικές και να μην υπερβαίνουν τα 50.000 ευρώ.

Φωτογραφία Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα