Παρέμβαση Μέρκελ στο Σκοπιανό – «Παγωμάρα» σε Αθήνα και Σκόπια για τη συνάντηση με Νίμιτς

Ούτε η ελληνική πλευρά, ούτε η πλευρά των Σκοπίων ήταν ενημερωμένοι για την συνάντηση που είχε ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, στο Βερόλινο.

Αν και η συνάντηση εκκρεμούσε εδώ και πολύ καιρό, προκάλεσε εντύπωση και φυσικά φοβερή αμηχανία το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε τη δεδομένη χρονική

στιγμή, που η Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει σχηματίσει ακόμη κυβέρνηση και οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα της είναι έντονες. Παρ’ όλα αυτά η ίδια βρήκε χρόνο να συζητήσει για το Σκοπιανό και για τις προσπάθειες του Μάθιου Νίμιτς.

Με επίσημη ανακοίνωση μάλιστα της καγκελαρίας που εξέδωσε γίνεται λόγος για εμπόδια που μπορούν να ξεπεραστούν με την ανάλογη πολιτική βούληση στις πρωτεύουσες των δύο χωρών.

Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Real.gr, την ενόχλησή του δεν έκρυψαν ακόμη και διπλωματικές πηγές σχετικά με το γεγονός ότι δεν ήταν ενήμεροι για αυτή τη συνάντηση, και ενώ ο τελευταίος -άκαρπος- γύρος των διαπραγματεύσεων του Έλληνα και Σκοπιανού διαπραγματευτή υπό τον Μάθιου Νίμιτς, πραγματοποιήθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες στη Νέα Υόρκη.

Υπενθυμίζεται, πως δύο εβδομάδες νωρίτερα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι είχε συνάντηση με τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιο για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε, ο οποίος έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα έντονη κινητικότητα και έχει προτείνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη FYROM σημειώνοντας –ωστόσο- ότι τα Σκόπια θα πρέπει να αξιολογήσουν το κόστος της έλλειψης διάθεσης συμβιβασμού.

Παρά τις προσπάθειες Νίμιτς και Φούλε η ελληνική πλευρά ξεκαθαρίζει ότι η θέση της είναι απολύτως σαφής -σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων- και η οποία έχει εκφραστεί και με την επιστολή που απέστειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον Σκοπιανό ομόλογό του Νόκολα Γκρούεφσκι.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα