Παράταση έως τις 4 Μαΐου για τα δικαιολογητικά του νόμου Κατσέλη

Παράταση μέχρι τις 4 Μαΐου 2016 δίδεται από το υπουργείο Οικονομίας για την επικαιροποίηση των φακέλων των δανειοληπτών που έχουν υποβάλει αιτήσεις υπαγωγής στο Νόμο Κατσέλη και η υπόθεσή τους δεν έχει εκδικαστεί.

Η προθεσμία κανονικά λήγει αύριο, ενώ δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες δεν είχαν παραλάβει τα επικαιροποιημένα στοιχεία οφειλών τους, λόγω του μεγάλου όγκου των αιτήσεων και της καθυστερημένης ανταπόκρισης των τραπεζών.

Η παράταση αφορά

στην επικαιροποίηση στοιχείων για τις κύριες αιτήσεις που εκκρεμούσαν στις 19 Αυγούστου του 2015 και δεν θα έχει προσδιοριστεί η συζήτηση της αίτησής τους μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου 2016.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, η παράταση δόθηκε «λόγω του όγκου των αιτημάτων προς τα τραπεζικά ιδρύματα για χορήγηση των βεβαιώσεων οφειλών στους δανειολήπτες και της αδυναμίας των τραπεζικών ιδρυμάτων να τα διεκπεραιώσουν εγκαίρως».

Στο νόμο αναφέρεται πως η παράλειψη του οφειλέτη να ενημερώσει με υπαιτιότητά του τα στοιχεία του φακέλου θεωρείται παράβαση του καθήκοντος ειλικρινούς δηλώσεως του άρθρου 10 του ν.3869/2010, που με τη σειρά της σημαίνει ότι η υπόθεση παύει να υφίσταται πριν εκδικαστεί και παράλληλα ο δανειολήπτης χάνει το δικαίωμα να υποβάλει νέα αίτηση πριν περάσουν δύο χρόνια.

Επιπλέον, όσον αφορά στις αιτήσεις που υποβλήθηκαν μεταγενέστερα, επειδή για τον ίδιο λόγο υπήρχε κίνδυνος να εκπνεύσει η επιπρόσθετη προθεσμία του ενός μηνός που μπορούν να χορηγήσουν τα κατά τόπους Ειρηνοδικεία για υποβολή τυχόν ελλειπόντων δικαιολογητικών δυνάμει του γ΄ εδαφίου της παρ 4. του αρ. 4 του Ν. 3869/2010, η δυνάμενη να χορηγηθεί προθεσμία επιμηκύνθηκε σε δύο μήνες.

Τα δικαιολογητικά που καλούνται να συγκεντρώσουν και να καταθέσουν οι δανειολήπτες είναι τα εξής:

1. Βεβαιώσεις οφειλών των πιστωτών με ημερομηνία έκδοσης μεταγενέστερη της έναρξης ισχύος του Ν. 4336/2015.

2. Δήλωση φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) του έτους 2015.

3. Τελευταία δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9), τυχόν καταστάσεις μισθοδοσίας ή εκκαθαριστικούς λογαριασμούς συντάξεων ή βεβαίωση ανεργίας του ΟΑΕΔ για το έτος 2015.

4. Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

5. Αντίγραφο του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας.

6. Υπεύθυνη δήλωση για την πληρότητα και ορθότητα καταστάσεων περιουσίας και μεταβιβάσεων.

7. Λοιπά έγγραφα κατά την κρίση του οφειλέτη.

The post Παράταση έως τις 4 Μαΐου για τα δικαιολογητικά του νόμου Κατσέλη appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παράταση, 4 Μαΐου, Κατσέλη,paratasi, 4 maΐou, katseli