Παπαδημούλης: Αν παραιτηθεί η Χρυσή Αυγή θα ζητήσουμε διπλό δημοψήφισμα

Ο βουλευτής, αναφέρθηκε στο σενάριο παραίτησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής που κυκλοφορεί δηλώνοντας ότι αν γίνει κάτι τέτοιο ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετατρέψει τις εκλογές σε διπλό δημοψήφισμα ενάντια στην Χρυσή Αυγή

και στο Μνημόνιο.

Κάνοντας λόγο για την διακήρυξη των εφέδρων που ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης και δημιουργία κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου δήλωσε ότι «Τέτοιες ανακοινώσεις χρίζουν ιατρικής και ψυχιατρικής έρευνας και όχι αντιμετώπιση με πολιτικές ή δικαστικές συσκέψεις».

Ο κ. Παπαδημούλης είχε αναφερθεί μάλιστα στο σενάριο καπήλευσης της «διακήρυξης των εφέδρων» από την κυβέρνηση μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter νωρίτερα σήμερα, αναφέροντας «ότι όποιοι τολμήσουν να εκμεταλλευτούν το γεγονός για να αρθρώσουν το σύνθημα Σαμαράς ή τάνκς θα είναι απλά φαιδροί».

Σωτηρέλης: Πως θα απαλλαγούμε από την Χρυσή Αυγή

Πιθανή παραίτηση βουλευτών της Χρυσής Αυγής θα συνιστά πολιτικό αυτοχειριασμό σύμφωνα με εκτίμηση του Συνταγματολόγου του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργου Σωτηρέλη , ο οποίος σε συνέντευξή του στο Βήμα FΜ ανέφερε πως οι εκλογές που θα γίνουν, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, είναι εκλογές σε εκλογικές περιφέρειες, εάν υπάρξουν παραιτήσεις.

« Άρα, σε όλες τις περιφέρειες θα γίνουν αναπληρωματικές εκλογές και το αποτέλεσμα θα είναι να πάρουν αυτές τις έδρες, αν είναι μία έδρα, το πρώτο κόμμα σε κάθε περιφέρεια. Άρα, το αποτέλεσμα θα είναι να ενισχυθούν τα υπάρχοντα κόμματα και να απαλλαγούμε από την παρουσία της Χ.Α.».

Συμπλήρωσε βέβαια ότι υπάρχει ένα ζήτημα με τον βουλευτή Επικρατείας. Ο νόμος λέει σαφώς σε κάποια εκλογική περιφέρεια και όχι στην επικράτεια και σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι δυνατόν να μείνουν κενές έδρες, είτε μιλάμε για τον τελευταίο χρόνο της τετραετούς θητείας είτε να μη συμπληρωθούν όταν απαιτείται κατά το νόμο. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο νόμος δεν απαιτεί επαναληπτικές εκλογές στο πεδίο των βουλευτών Επικρατείας. Άρα, θα μείνουμε με 299 βουλευτές.

Υπάρχει ένα ζήτημα «καταχρηστικής παραίτησης», το οποίο θέτει γενικότερο ζήτημα για τη λειτουργία του πολιτεύματος. Δεν μπορεί δηλαδή ένα κόμμα μέσα από αυτή τη διαδικασία να οδηγεί όποτε θέλει σε εκλογές.

Κλείνοντας είπε: «Μακάρι να το κάνει από αυτή την άποψη. Αλλά δεν νομίζω ότι θα το κάνει, γιατί είναι πολύ βολεμένη στα προνόμια που παρέχει η βουλευτική ιδιότητα και ιδίως η ασυλία».

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα