Πανζουρλισμός για την Ελλάδα στις αγορές – Ζητάμε 3,5 δισ. και μας δίνουν πάνω από 11

20:13 9/4/2014 - Πηγή: KoolNews

Οι διεθνείς αγορές αντιμετωπίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την σημερινή έξοδο της Ελλάδας καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι οι προσφορές των ξένων επενδυτών ξεπερνούν τα έντεκα δισεκατομμύρια ευρώ

Η Ελλάδα αναμένεται να ανοίξει επίσημα βιβλίο προσφορών για την έκδοση

του πενταετούς ομολόγου, από το οποίο η χώρα μας θα ζητά το ποσό των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και μπορεί η Ελλάδα να ζητάει τόσα αλλά δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται ανώνυμη πηγή, αναφέρει ότι η ζήτηση είναι παραπάνω από τετραπλάσια καθώς οι προσφορές ανέρχονται πάνω από 11 δισ ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, οι σημερινές καλές ενδείξεις σηματοδοτήθηκαν και από την ανακοίνωση του πρωτογενές πλεονάσματος 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο δίμηνο.

Σχετικά με το επιτόκιο, το Reuters αναφέρει πως στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν πως το επιτόκιο θα κυμανθεί κοντά στο 5% για το νέο ομόλογο, κάτι που αποτελεί και στόχο της κυβέρνησης.

Στην περίπτωση που η έκδοση υπερκαλυφθεί με επιτόκιο που θεωρείται συμφέρον για το Ελληνικό Δημόσιο είναι πιθανόν το ποσό που θα αντλήσει από τις αγορές να ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, αγγίζοντας τα 3 δισ ευρώ.

Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει αύριο στο Λονδίνο. Δύο ανάδοχες τράπεζες, η JP Morgan και η Deutsche Bank θα ανακοινώσουν το άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών ενώ η διάρκεια που θα έχει ολόκληρη η διαδικασία θα εξαρτηθεί από την προσέλευση των επενδυτών.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους, σημειώνοντας πως την τελευταία φορά που βγήκε η Ελλάδα στις αγορές ήταν τον Απρίλιο του 2010 και τότε είχε ζητήσει 1 δισ ευρώ και είχε πάρει 390 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, πηγές αναφέρουν στο newsit.gr ότι το καθαρό όφελος από την έκδοση των ομολόγων θα είναι 200 εκατ ευρώ το χρόνο.

Παρ΄ όλα αυτά η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει και δεν εφησυχάζει και σημειώνει πως η έξοδος στις αγορές δείχνει ότι οι κόποι του λαού πιάνουν τόπο.

Φωτογραφία Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα