Όταν o… Frankieeee μετατράπηκε στον The Voice (ή αλλιώς… Οι εφιαλτικές νύχτες του Σινάτρα)

Άνοιξη του 1952. Στο πιο fancy club της Νέας Υόρκης, ο μεγαλύτερος σταρ των ΗΠΑ, βρίσκεται πάνω στη σκηνή. Η φιγούρα του είναι εντυπωσιακή, με το μαύρο sur mesure κοστούμι του και το λευκό του πουκάμισο του, ενώ η ματιά του, έντονη και διαπεραστική, γινόταν το σήμα κατατεθέν του 35χρονου γόη. Η ξεχωριστή φωνή του, όμως, δεν ακουγόταν και τόσο… ξεχωριστή. Για την ακρίβεια δεν ακούγεται καθόλου. Το απόλυτο είδωλο χιλιάδων

κοριτσιών βήχει και έχει αιμόπτυση…

από τον Γιώργο Πράτανο

Για τον Φρανκ Σινάτρα, έχει μόλις ξεκινήσει μια δοκιμασία, που θα τον ορίσει σαν άνθρωπο και σαν καλλιτέχνη. Με τις φωνητικές του χορδές να κινδυνεύουν, την Άβα Γκάρτνερ να απομακρύνεται από το πλευρό του και τη δισκογραφική του εταιρεία, όχι απλά να του γυρνά την πλάτη, αλλά και να “σπρώχνει” έναν άλλον καλλιτέχνη, τον Έντι Φίσερ. Τίποτε δεν πήγαινε καλά για τον γιο του Σικελού μετανάστη, πυγμάχου και πυροσβέστη και της ιταλίδας νοσοκόμας.

Έναν περίπου χρόνου αργότερα, ο Φράνκι διασχίζει την Times Square, περνώντας μπροστά από το Paramanount Theatre, τα μέρη όπου αποθεωνόταν, πριν από λίγο καιρό. Τώρα, στη μαρκίζα δεσπόζει η μορφή του Έντι Φίσερ. Οι σκέψεις για την κατιούσα που έχει πάρει η καριέρα του, τον στοιχειώνουν. Είναι σχεδόν σίγουρος πως δεν θα ακούσει ξανά την κραυγή “Frankieeeee” από λυσσασμένες έφηβες. Πώς να συμφιλιωθεί με την πρόωρη πτώση του, όταν είναι μόλις 35 χρόνων και έχει ζήσει παραληρήματα ενθουσιασμού στο πέρασμά του!

Όταν φτάνει στο διαμέρισμά του, καταρρέει. Κλείνει την πόρτα της κουζίνας, ανοίγει το φυσικό αέριο και ακουμπά το κεφάλι του στο φουρνάκι. Λίγο αργότερα, ένας φίλος του μπαίνει στο διαμέρισμα και τον βρίσκει ξαπλωμένο στο πάτωμα, να κλαίει με αναφιλητά και να του εξομολογείται για τη δυστυχία του, αλλά και την αδυναμία του ακόμη και να αυτοκτονήσει. Νιώθει αποτυχημένος.

Προσπαθεί να βρει μια διέξοδο, να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Ποντάρει πολλά στην εκπομπή του, που προβάλλεται από το CBS, το Frank Sinatra Show. Μάταια. Είναι Σεπτέμβρης του 1951 και ο Σινάτρα δεν έχει καμία σχέση με τον Frankie που έχουν αγαπήσει, καθώς παρουσιάζεται αλαζόνας και αποκρουστικός για τον μέσο τηλεθεατή, αφού δεν έχει καμία σχέση με τον άνετο παρουσιαστή που δεν διστάζει να “τσαλακωθεί”. Μία ακόμη αποτυχία.

Ο χρόνος περνάει με τον καταπονημένο σταρ να ψάχνει μια σανίδα σωτηρίας. Μαθαίνει πως στο Χόλιγουντ θα γυρίσουν ταινία τη νουβέλα του Τζέιμς Τζόουνς “Από εδώ στην αιωνιότητα” (“From here to eternity”) με σκηνοθέτη τον Φρεντ Ζίμεμαν και πρωταγωνιστές του Μπαρτ Λάνκαστερ και Μοντγκόμερι Κλιφτ.Ο Σινάτρα βομβαρδίζει με επιστολές τον σκηνοθέτη, για να είναι ο τρίτος πρωταγωνιστής της ταινίας που πραγματεύεται τη ζωή στη Χαβάη λίγο πριν τη επίθεση των Ιαπώνων στο Περλ Χάρμπορ. Ο Σινάτρα καταφέρνει να πάρει το ρόλο, ενώ οι φήμες για τον τρόπο που τον πήρε είναι εξόχως γαργαλιστικές.

Κάποιοι έλεγαν πως τα “καλά παιδιά” της μαφίας, που τύχαιναν φίλοι του τραγουδιστή και ηθοποιού, έβαλαν το χεράκι τους και μάλιστα, υπάρχει και μια σκηνή από την ταινία “Νόνος”, ανάλογη με τον τρόπο που πήρε το ρόλο ο Σίνατρα.. Για την ιστορία αυτή, ο Ζίμεμαν σχολίασε πως “ο μύθος για το κεφάλι ενός αλόγου που έχει αποκοπεί από το σώμα του, αποτελεί καθαρή έμπνευση του Mario Puzo που έγραψε το “The Godfather”.

Άλλες φήμες ήθελαν τη μετέπειτα σύζυγό του, Άβα Γκάρντνερ, να πιέζει τη γυναίκα του παραγωγού της ταινίας, με την οποία ήταν φίλες. Η μόνη αλήθεια είναι πως ο Σινάτρα κυριολεκτικά ταπεινώθηκε με το συμβόλαιο που υπέγραψε. Από τα 130.000 δολάρια που έφτασε να αμείβεται για τις ταινίες που γύριζε μέχρι το 1945, έπεσε στα… 8.000 δολάρια. Λίγο παραπάνω και από ένα κομπάρσο.

Η δικαίωση του είναι πανηγυρική. Κερδίζει, όχι μόνο το Όσκαρ β’ ανδρικού ρόλου, αλλά και τη χαμένη του καριέρα. Και τη χαμένη του ζωή. Η επιστροφή του είναι διθυραμβική.

Δεν είναι πλέον ο Frankie. Είναι ο “The Voice”. Με το περίφημο lifestyle, τις ιδιοτροπίες του, τα μεγάλα show των Rat Pack με τα φιλαράκια του (Ντιν Μάρτιν, Σάμι-Ντέιβις Τζούνιορ, Πίτερ Λόφορντ και Τζόι Μπίσοπ).

Ο άνθρωπος που θα έκανε επιτυχία ακόμη και αν τραγουδούσε τον τηλεφωνικό κατάλογο της Νέας Υόρκης.

Ο 23χρονος που συνελήφθη επειδή διατηρούσε σχέση με παντρεμένη και ποτέ δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για το ωραίο φύλο του, έχοντας στη… συλλογή του γυναίκες όπως η Άβα Γκάρτνερ, η Νάνσι Μπαρμπάτο, η Μία Φάροου, η Μπάρμπαρα Μαρξ. Αυτές, τουλάχιστον, τις παντρεύτηκε… Με όλες τις άλλες έπαιζε.

Αρσενικός σε όλα του. Τις φιλίες του, το απαράμιλλο στυλ του, το cool ύφος του, έπρεπε να ανέβει τον Γολγοθά που περιγράψαμε για να γίνει ένα από τα ανδρικά σύμβολα του 20ου αιώνα. Και όταν αποτελεί τίτλος τιμής για δεκαετίες το “έχω κάνει χειραψία με τον Σινάτρα”, τότε εύκολα συμπεραίνει κανείς την τεράστια επιρροή αυτού του ανθρώπου.

Ήταν “Η Φωνή” που τραγούδησε τραγούδια – ύμνους, όπως αυτόν της Μητρόπολης της Υφηλίου, (“New York, New York”), των ερωτευμένων (“Strangers in the night”, “Fly me to the moon”), αλλά και των αιώνιων αρσενικών (“My way”).

Ο Φρανκ Σινάτρα πέθανε στις 14 Μαϊου του 1998.

Keywords
Τυχαία Θέματα