Οσμή σκανδάλου στο Λιμενικό Σώμα – Καταγγελίες για νοθεία στις εξετάσεις των Σημαιοφόρων

Οσμή σκανδάλου αναδίδει η υπόθεση που φέρνει σήμερα στην επιφάνεια το koolnews.gr, αναφορικά με τις εξετάσεις για τους Σημαιοφόρους του Λιμενικού Σώματος το 2013.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Το Σώμα, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, λόγω του δημοσιεύματος της εφημερίδας «Παραπολιτικά» για τον γιό του Τάκη Μπαλτάκου, φαίνεται πως μαστίζεται από φαινόμενα αναξιοκρατίας. Στις 25/10/2013 αναρτάται στην ιστοσελίδα του Λιμενικού Σώματος η ανακοίνωση για τους πίνακες των επιτυχόντων των εξετάσεων για τους δόκιμους Σημαιοφόρους του έτους 2013 ( http://www.hcg.gr/node/6139

). Την Κυριακή 27/10, το πειραϊκό blog peiratikoreportaz.blogspot.de δημοσιεύει την επιστολή του κυρίου Σωκράτη Αράπη, πατέρα υποψηφίου στον εν λόγω διαγωνισμό, ο οποίος περιγράφει το διαβλητό του συστήματος. Επιπρόσθετα, η οικογένεια του υποψηφίου Χαρίλαου Αράπη, απευθύνθηκε στην ιστοσελίδα μας, παρουσιάζοντας τις πτυχές της υπόθεσης.

Το σκανδαλώδες της υπόθεσης είχε αρχίσει να καθίσταται σαφές από τις πρώτες στιγμές. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των αγωνισμάτων (στα 100 μέτρα) υποψήφιος, ο οποίος είναι γιός Αξιωματικού του Λ.Σ., τραυματίζεται και αποχωρεί με θλάση. Κανονικά, ο εν λόγω υποψήφιος θα έπρεπε να αποκλειστεί και να μην συμμετάσχει στη συνέχεια των εξετάσεων αλλά ω! του θαύματος, δίνει κανονικά τα γραπτά τεστ, βαθμολογείται κανονικά και στη συνέχεια κατατάσσεται σε υψηλή θέση στη γενική σειρά, χωρίς να έχει δώσει αθλήματα!

Όπως καταγγέλλει ο κ. Σωκράτης Αράπης, η λαθροχειρία λαμβάνει χώρα στο μάθημα της Έκθεσης. Οι 35 περίπου τελευταίοι επιτυχόντες παρουσιάζουν υψηλό ποσοστό επιτυχίας στην έκθεση, ενώ στα υπόλοιπα μαθήματα δεν είχαν αριστεύσει. Αντίθετα, οι 35 επιλαχόντες, σαν σε αναβίωση των Ρωμαϊκών προγραφών, λαμβάνουν εξαιρετικά χαμηλό βαθμό στην Έκθεση, ενώ είχαν υψηλότερη βαθμολογία, συγκριτικά με τους τελευταίους επιτυχόντες, στα υπόλοιπα μαθήματα. Έτσι, το μάθημα της Έκθεσης λειτουργεί ως καταλύτης γι’ αυτούς που μένουν εκτός νυμφώνος, αφού δεν καταφέρνουν να φτάσουν τα 359 μόρια που έλαβε ο τελευταίος επιτυχών υποψήφιος, αν και στα προηγούμενα μαθήματα, με αυξημένο συντελεστή δυσκολίας,

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ο υψηλός βαθμός στην Έκθεση που λαμβάνουν οι υποψήφιοι, οι οποίοι επρόκειτο ούτως ή άλλως να κοπούν, λόγω χαμηλής απόδοσης στα προηγούμενα μαθήματα. Πώς είναι δυνατόν υποψήφιοι που «πάτωσαν» στα προηγούμενα μαθήματα να γίνονται ξαφνικά ειδήμονες στο γραπτό λόγο, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη τον υψηλό βαθμό γλωσσικής δυσκολίας των προηγούμενων μαθημάτων (Διοικητικό και Ποινικό δίκαιο, οικονομική θεωρία κλπ). Να σημειωθεί επίσης πως το θέμα της Έκθεσης- «Το διαδίκτυο έχει εισχωρήσει τα τελευταία χρόνια στη ζωή μας. Τα θετικά και τα αρνητικά αυτής της εξάπλωσης τους διαδικτύου και τρόποι αντιμετώπισής τους.»-δεν θεωρήθηκε ιδιαίτερα δύσκολο, κάτι που γεννά ερωτήματα για τη μαζική αποτυχία περίπου 35 υποψηφίων, οι οποίοι ως επί το πλείστον είχαν σημειώσει καλές επιδόσεις στα υπόλοιπα εξεταζόμενα μαθήματα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη λίστα των επιτυχόντων συμπεριλαμβάνονται τα ονόματα παιδιών και συγγενών Αξιωματικών του Λ.Σ., χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως όλα πέρασαν με κάποια υποβοήθηση. Αντίθετα, στις οικογένειες των επιλαχόντων επικρατεί η αίσθηση πω τα παιδιά τους οδηγήθηκαν ως πρόβατα επί σφαγή, μιας και το μοτίβο της βαθμολόγησης των μαθημάτων προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά αναφορικά με την αξιοπιστία της διόρθωσης.

Σε επικοινωνία με την οικογένεια Αράπη, το koolnews.gr πληροφορείται πως την Τρίτη το πρωί θα υποβληθεί ένσταση επί της διαδικασίας στο ΑΣΕΠ, δρόμο που είχε ακολουθήσει και ο γιός του Τάκη Μπαλτάκου. Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχουν και άλλες οικογένειες επιλαχόντων που προτίθενται να κάνουν ένσταση, θεωρώντας σκανδαλώδη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Πάντως, ακόμα και η διαδικασία των ενστάσεων χρίζει προσεχτικής παρατήρησης, μιας και από το Λιμενικό Σώμα ανακοινώνεται προθεσμία δέκα ημερών για την υποβολή τους, συγκεκριμένα από τις 26/10 έως τις 4/11. Όμως, στις συγκεκριμένες μέρες περιλαμβάνονται δύο Σαββατοκύριακα και μια αργία, δηλαδή η 28η Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να μειώνεται εξαιρετικά η προθεσμία υποβολής των ενστάσεων.

Όπως και να έχει, οι καταγγελίες αυτές επαναφέρουν το ζήτημα της αξιοπιστίας και της αντικειμενικότητας των εξετάσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικά στο Λιμενικό.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα