Οριστικό τέλος για την Fokas – Το Πρωτοδικείο ενέκρινε την πτώχευση

Την πτώχευση της εταιρείας ένδυσης και υπόδησης Fokas αποφάσισε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την απόφαση 4668/14.

Η συγκεκριμένη απόφαση ήρθε μετά από το σχετικό αίτημα που είχε κάνει πιστωτής της εταιρείας που ζητούσε να πτωχεύσει η Fokas για να εισπράξει χρέη 40.000 ευρώ.

Σύμφωνα

με το zougla.gr, η απόφαση πτώχευσης θα οδηγήσει στον πλειστηριασμό περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Πιο συγκεκριμένα θα γίνει πλειστηριασμός του κέντρου logistics, συνολικού εμβαδού 12.600 τ.μ., στην περιοχή του Ωραιοκάστρου στα Δυτικά της Θεσσαλονίκης, το οποίο στεγάζει τις υποστηρικτικές λειτουργίες και την κεντρική διοίκηση, του κτηρίου αποθήκευσης στην περιοχή Φοίνικας, στα ανατολικά της πόλης της Θεσσαλονίκης, συνολικού εμβαδού 2.316 τ.μ., των πάγιων στοιχείων και των αποθεμάτων της Fokas (ρουχισμός, υφάσματα κτλπ).

Τους τελευταίους μήνες η εταιρεία είχε κλείσει τα περισσότερα από τα καταστήματα που διέθετε ενώ το κεντρικό κατάστημα που βρίσκεται στην Ερμού στο Σύνταγμα, πωλήθηκε για 5,9 εκατομμύρια ευρώ στην Εθνική Πανγαία που έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την αναζήτηση ενοικιαστών για την εκμίσθωση του καταστήματος και τελικά εμφανίστηκαν 16 ενδιαφερόμενοι. Οπότε το νεοκλασσικό της Fokas αναμένεται να λειτουργήσει ξανά, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το zougla.gr.

Πόσα χρήματα χρωστάει η Fokas

Από τις 31 Αυγούστου του 2012 η εταιρεία παρουσίασε χρέη προς τις τράπεζες ύψους 32,8 εκατ. ευρώ, προς τους προμηθευτές περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ, στο δημόσιο 4,8 εκατ. και στο προσωπικό 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Η Fokas από τον Αύγουστο του 2012 είχε προχωρήσει σε στάση πληρωμών ενώ τα συνολικά χρωστούμενα σήμερα να ανέρχονται σε πολλά παραπάνω καθώς οι εργαζόμενοι έχουν μείνει απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες.

Ποια ήταν η περιβόητη εταιρεία Fokas

H Fokas είναι η μετεξέλιξη της εταιρείας ενδυμάτων «Βεργόπουλος» που είχε ιδρυθεί το 1936 από τρία αδέρφια, τον Απόστολο, τον Λέανδρο και τον Οδυσσέα Φωκά. Η εταιρεία μετονομάστηκε το 1958 και το 1978 εγκαινίασε το πολυκατάστημα της οδού Τσιμισκή 7.500 τμ.

Το 1990 η Φωκάς συνέχισε να επεκτείνεται και προχώρησε σε συμφωνία με την Esprit ενώ το 2000 η εταιρεία σχεδίαζε την είσοδο της στο Χρηματιστήριο. Τα επόμενα χρόνια τα ηνία της εταιρείας ανέλαβε η Βασιλική Φωκά και τα αδέρφια της, Μαρία, Πόλυ και Ανέστης.

Η κυρία Φωκά υπήρξε πρώην σύζυγος του Αστέριου Οικονομίδη που ήταν επικεφαλής της εταιρείας Arcon Constructions και απέτυχε να ενταχθεί στο άρθρο 99 τον Δεκέμβριο του 2011 και είναι προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού καθώς φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο των υποβρυχίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα