Όργιο σπατάλης στον ΕΟΠΥΥ- Υπέρογκα ποσά σε ενοίκια για κτήρια- φαντάσματα

Την ίδια στιγμή που ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσιάζεται σίγουρος για την επιβίωση του ΕΟΠΥΥ, τα χρέη του Οργανισμού έχουν φτάσει σε υπέρογκα ποσά, που θέτουν σε κίνδυνο τη «ζωή» του. Η χαώδης αυτή κατάσταση ήταν υπέρ- αρκετή ώστε να μετατρέψει την εύρεση λύσης για το μείζον αυτό θέμα σε ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.

Συγκεκριμένα, τα χρέη υπολογίστηκαν μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2013 στα 400 εκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτικές κλινικές, 100 εκατομμύρια ευρώ σε παροχές προς ασφαλισμένους, 260 εκατομμύρια σε φυσικοθεραπευτές και διαγνωστικά κέντρα και πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία. Και δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα που παρουσιάζεται. Ο ΕΟΠΥΥ ξοδεύει καθημερινά χιλιάδες ευρώ σε ενοίκια για τη στέγασή του, παρόλο που υπάρχει πληθώρα δημοσίων κτιρίων για να τον στεγάσει. Σύμφωνα με «το Βήμα», οι συγκεκριμένοι δημόσιοι χώροι αποτελούν κληρονομιά από το ΙΚΑ και άλλα ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΠΥ, αλλά παραμένουν αναξιοποίητοι. Υπάρχουν υποψίες για ύπαρξη ποικίλων συμφερόντων των τεχνικών υπηρεσιών του ΙΚΑ, προκειμένου να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση.

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις διευθυντών μονάδων υγείας που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και αρνούνται να συστεγάσουν τα κτίρια των υπηρεσιών τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πτολεμαΐδας, όπου οι διευθυντές των δύο μονάδων υγείας που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, μία από το ΙΚΑ και μία από το ταμείο Υγείας, τσακώνονται για το πού θα συστεγαστούν. Η αντιπαράθεση διαρκεί μήνες, ωστόσο λύση δεν έχει βρεθεί, με αποτέλεσμα ο ΕΟΠΥΥ να πληρώνει περίπου 10.500 ευρώ το μήνα για το ενοίκιο και των δυο κτιρίων.

Άλλη περίπτωση στη Χαλκίδα όπου ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει περισσότερα από 9.000 ευρώ για να στεγάσει ιατρεία του σε παλιά ιδιωτική κλινική της πόλης, ενώ υπάρχουν ιδιόκτητοι ανεκμετάλλευτοι χώροι. Εξωφρενική είναι και η περίπτωση της Χαλκίδας, όπου ο Οργανισμός με επιστολές ζητά συνεχώς από τις αρμόδιες αρχές έναν δημόσιο χώρο για να στεγαστεί, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα είναι να πληρώνει 4.600 ευρώ το μήνα για ενοίκιο κτιρίου.

Τελευταία εξωφρενική περίπτωση μίσθωσης ιδιωτικών κτιρίων είναι αυτή με το «κτίριο- φάντασμα» στην Ημαθία. Μετά από παρέμβαση του βουλευτή ΝΔ της περιοχής, Απόστολου Βεζυρόπουλου, αποφασίστηκε η στέγαση των υπηρεσιών σε άδειο κτίριο του Δήμου Αλεξάνδρειας. Όμως, έπειτα από ελέγχους της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και του Δήμου, αποκαλύφθηκε ότι το κτίριο δεν υπήρχε. Ειδικά, στο δεδηλωμένο οικόπεδο υπήρχε μεν κτίριο, το για το οποίο όμως δεν είχε δοθεί οικοδομική άδεια, συνεπώς δεν ήταν καταγεγραμμένο ως δημόσιο οίκημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα με το «κτίριο- φάντασμα» στην Ημαθία αντιμετωπίστηκε με την επέμβαση του δημοτικού συμβουλίου της περιοχής, ενώ η μεταστέγαση του ΕΟΠΥΥ βρίσκεται ακόμα σε αναμονή, καθώς δεν έχουν δοθεί ακόμα οι άδειες από τις τεχνικές υπηρεσίες του ΙΚΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα