Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά – Βίζερ στο υπουργείο Οικονομικών

Τελείωσε η συνάντηση του προέδρου του Euroworking Group Τόμας Βίζερ με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Ο κ. Βίζερ είναι αρμόδιος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ, οπότε στο επίκεντρο εκτιμάται ότι βρέθηκε η υλοποίηση των προαπαιτούμενων, με την αμυντική βιομηχανία να αποτελεί το μεγαλύτερο

αγκάθι.

Αύριο, Πέμπτη, μάλιστα προγραμματίζεται σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, τηλεδιάσκεψη για το θέμα με την τρόικα.

Βεβαίως, με τις σχέσεις της κυβέρνησης με την τρόικα να είναι σχετικά τεταμένες και τις διαπραγματεύσεις να έχουν σταματήσει, η συζήτηση δεν μπορεί να μην επεκτάθηκε και στα θέματα του χρηματοδοτικού κενού και του χρέους.

Ενδεικτική της ανησυχίας που υπάρχει στην κυβέρνηση σχετικά με τις απαιτήσεις που θα προβάλλουν οι δανειστές μετά την αξιολόγηση είναι η δήλωση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στον Σκάι ότι εάν η τρόικα ζητήσει από την κυβέρνηση να εφαρμόσει νέα οριζόντια μέτρα, τότε πρέπει να αποφασίσει ο λαός με εκλογές.

Άλλωστε για όλα αυτά τα ζητήματα αντάλλαξαν απόψεις στη συνάντησή τους νωρίτερα, οι κ.Στουρνάρας και Βίζερ στο υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον πρόεδρο του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ που διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες στο υπουργείο Οικονομικών, βρέθηκαν και τα χρονοδιαγράμματα των αποφάσεων για το χρηματοδοτικό κενό το 2014 και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Όπως δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, στην ίδια γραμμή με τις επίσημες δηλώσεις στο τελευταίο Eurogroup, οι αποφάσεις για το χρηματοδοτικό κενό θα ληφθούν έως τον Δεκέμβριο, ενώ οι αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους θα ληφθούν τον Απρίλιο και μετά την οριστικοποίηση από την Eurostat των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.

Για το δημοσιονομικό κενό για το 2014, το οποίο προσδιορίζεται από τους επικεφαλής της τρόικας σε 2 δισ. ευρώ, ο συγκεκριμένος παράγοντας παρέπεμψε στις νέες επαφές της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των δανειστών.

Σημειώνεται ότι, η ελληνική πλευρά επιζητεί μια συμφωνία για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού χωρίς τη λήψη «νέων οριζόντιων μέτρων».

Αντικείμενο της συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, ήταν και οι τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ (σχέδιο αναδιάρθρωσης αμυντικών βιομηχανιών και ΛΑΡΚΟ, πρόγραμμα διαθεσιμότητας δημοσίων υπαλλήλων, Κώδικας Δικηγόρων και αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ), καθώς το Euro Working Group είναι αρμόδιο για την καταβολή της δόσης, η οποία, σημειωτέον, εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το κύριο πρόβλημα μεταξύ των τεσσάρων προαπαιτούμενων είναι το ζήτημα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και, όπως ανέφερε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, «αύριο μάλλον θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας για το συγκεκριμένο θέμα».

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα