Όλα τα λάθη που οδήγησαν στο ναυάγιο και την τραγωδία στην Νότια Κορέα

Τραγικές είναι οι αποκαλύψεις για τα αίτια του κακού με τους δεκάδες αγνοούμενους επιβάτες τους νοτιοκορεάτικου πλοίου Sewol το οποίο βυθίστηκε. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν να έχει πάρει μαζί του στον πάτο της θάλασσας εκατοντάδες επιβάτες - ανάμεσα τους πολλούς μαθητές οι οποίοι πήγαιναν εκδρομή - τη στιγμή που εκτελούσε ένα συνηθισμένο δρομολόγιο προς το νησί Τζετζού με 475 επιβάτες και πλήρωμα.

Οι ενδείξεις θέλουν μία σειρά από λάθη του καπετάνιου αλλά και ορισμένες συγκυρίες να οδήγησαν

στην τραγωδία, αφού το πλοίο ξεκίνησε το ταξίδι του κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες, με τρομερή ομίχλη σε σημ,είο να μην υπάρχει ορατότητα. Έτσι ο καπετάνιος αποφάσισε να αλλάξει πορεία πηγαίνοντας από μία πιο σύντομη διαδρομή ώστε να κερδίσει χρόνο, απόφαση όμως που τον οδήγησε σε ύφαλο, στον οποίο προσέκρουσε με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλο ρήγμα και να μπουν νερά στα διαμερίσματα. Στη συνέχεια μόλις το πλοίο άρχισε να παίρνει κλίση, ο πλοίαρχος -για τον οποίο λέγεται πως δεν ήταν στη γέφυρα -, έδωσε εντολή να γίνουν προσπάθειες να επανέλθει στη πλεύσιμη θέση του. Αυτό όμως κόστισε πολύ χρόνο και δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Ετσι καθυστέρησε το πλοίο να εκπέμψει σήμα κινδύνου. Την ίδια στιγμή το πλήρωμα αντί να λάβει εντολή για να ξεκινήσει η εκκένωση του πλοίου έλεγε στους επιβάτες να μείνουν ακίνητοι στις θέσεις τους και να μην βγουν στο κατάστρωμα. Το αποτέλεσμα ήταν το πλοίο να πάρει μεγάλη κλίση και πλέον ήταν αδύνατο να χρησιμοποιηθούν οι σωστικές λέμβοι.

Τέλος, μαρτυρίες λένε πως ο πλοίαρχος και μερικά μέλη του πληρώματος εγκατέλειψαν το σκάφος την ώρα που άλλα μέλη του πληρώματος καλούσαν τους επιβάτες να μείνουν εκεί όπου βρίσκονταν, καθώς το πλοίο άρχιζε να βυθίζεται, περίπου 25 χλμ. νοτιοδυτικά του Τζιντό, ενός μεγάλου νοτιοκορεάτικου νησιού.

Γονείς μαθητών που αγνοούνται κατηγόρησαν τον πλοίαρχο του φέρι ως τον βασικό υπεύθυνο για το δυστύχημα, μερικές ώρες αφού ο ίδιος και η εταιρεία στην οποία ανήκει το οχηματαγωγό πλοίο ζήτησαν συγγνώμη για την τραγωδία. Μάλιστα όσο περνούν οι μέρες και οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων λιγοστεύουν, οι τραγικοί γονείς καταρρέουν, ενώ οι τελευταίες εικόνες από τιον τόπο της τραγωδίας έδειξαν ότι το πλοίο βρίσκεται πλέον ολόκληρο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Keywords
Τυχαία Θέματα