Οι δημοσκοπήσεις στο απόσπαμα – Συγκριτικό 8 εταιρειών με το τελικό αποτέλεσμα [πίνακας]

Προφανώς μπορεί να υπάρχουν δικαιολογίες, αλλά πάντα υπάρχουν. Η ουσία είναι ότι οι δημοσκοπήσεις που έγιναν πριν τις φετινές ευρωεκλογές στο σύνολό τους σχεδόν δεν έπιασαν καν τη βάση.

Ακόμη και στις τελευταίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα την παραμονή των εκλογών, οι διαφορές από το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης είναι από σημαντικές, έως τεράστιες.

Βέβαια, την τελευταία εβδομάδα μετά το μεγάλο κάζο που έπαθαν με το exit poll

της πρώτης Κυριακής και μάλιστα από κοινού, όλες οι δημοσκοπήσεις πέτυχαν το βασικό: Ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, με σημαντική διαφορά. Το αν αυτό οφείλεται σε διορθωτικές κινήσεις στο επιστημονικό πεδίο ή σε άλλους λόγους μένει να εξηγηθεί.

Από εκεί και πέρα, το χάος. Ποσοστά άλλα αντ’ άλλων. Διαφορές που ναι μεν θεωρητικά μπορεί να βρίσκονται στα όρια του στατιστικού λάθους, αλλά αν αθροιστούν με τα συνολικά προβλήματα δίνουν μια εικόνα πολύ κακή.

Οι προβλέψεις που εξέθεσαν περισσότερο από όλες τις άλλες τις εταιρείες δημοσκοπήσεων αφορούσαν τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό ο οποίος στην καλύτερη περίπτωση καταγραφόταν στο 1,6% αντί του 2,7 που πήρε τελικά, ενώ πολλοί τον κατέγραφαν στα λοιπά κόμματα.

Περίπου το ίδιο και για τους Ελληνες Ευρωπαίους Πολίτες του Γιώργου Χατζημαρκάκη που δεν εμφανίστηκε πουθενά και πήρε 1,44%, ποσοστό μεγαλύτερο και από 1,2%.

Είναι σαφές ότι υπάρχουν ελαφρυντικά και αφορούν στη συμπεριφορά των πολιτών που με μεγάλο βαθμό θεωρούν τις εταιρείες δημοσκοπήσεων όργανα του συστήματος και προσπαθούν να τις… κοροϊδέψουν.

Αυτό όμως είναι δικό τους πρόβλημα. Αν δηλαδή έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα στην αξιοπιστία τους θα έπρεπε πρώτα να το έχουν επισημάνει -έστω και πιο κομψά- και δεύτερον να το λύσουν.

Γιατί, διαφορετικά, πριονίζουν το κλαδί τους και σταδιακά θα οδηγηθούν στην πλήρη απαξία και στο κλείσιμο, λόγω της έλλειψης πελατείας.

Από την άλλη πλευρά, ενδεχομένως να φταίει και η μεθοδολογία, όπως υποστηρίζουν, πολλοί: Στην επιλογή του δείγματος, στην ανάλυση των αποτελεσμάτων και στον τρόπο διεξαγωγής.

Προφανώς η διεξαγωγή δημοσκοπήσεων με κάλπη είναι πολύ ακριβότερες σε σχέση με τις τηλεφωνικές. Παράλληλα, οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι ακολουθούν τα διεθνή standards.

Κι όμως κάτι φταίει και αυτό θα πρέπει να το βρουν μόνες τους, γιατί θα είναι χειρότερο αν τους επιβληθούν λύσεις…

Στον πίνακα που ακολουθεί το koolnews.gr έχει καταγράψει τα τελικά αποτελέσματα και τα συγκρίνει με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή 23 Μαΐου, δύο 24ώρα πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Σημειωμένες με κίτρινο χρώμα είναι οι προβλέψεις που είχαν απόκλιση μισή ποσοστιαία μονάδα, συν ή πλην.

Η επισήμανση αυτή είναι ενδεικτική και ο κάθε αναγνώστης μπορεί με μια απλή ματιά να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα.

Επίσης να σημειωθεί ότι σε μία ή δύο περιπτώσεις που οι δημοσκοπήσεις είχαν εύρος αποτελέσματος έχει καταγραφεί ο μέσος όρος των δύο τιμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα