Οι αμήχανες στιγμές του Τσίπρα και το άγχος της αξιολόγησης

Στο εσωτερικό ενός άτυπου αλλά ασφυκτικού κλοιού τελεί η κυβέρνηση εξαιτίας της επιμονής των δανειστών να επιβραδύνουν την διαδικασία αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, έως και τις αρχές του β΄ εξαμήνου του τρέχοντος έτους.

Γράφει ο Παύλος Ελευθερόπουλος

Μια επιμονή που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στο Μαξίμου καθώς συνοδεύεται από μια οργανωμένη ένταση των κοινωνικών αντιδράσεων με αιχμή τις κινητοποιήσεις αγροτών και επιστημονικών συλλόγων. Είναι αλήθεια πως η «πολιτική συνείδηση» του ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύεται

να χωρέσει στο κοστούμι της κυβερνησιμότητας και να αντιμετωπίσει από θέση αρχής τις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες που μέχρι πριν ένα χρόνο στήριζε και υποστήριζε.

Από μια ιδιαίτερα δύσκολη θέση καλούνται ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του να αντιπαρατεθούν με τις κοινωνικές ομάδες που αρνούνται να δεχτούν τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και αυτό φαίνεται από το απολογητικό ύφος των αρμόδιων υπουργών όταν αναγκάζονται να αντιπαρατεθούν δημοσίως με φορείς και οργανώσεις που μέχρι πρότινος συνομιλούσε σε επίπεδο πολιτικής συμμαχίας.

Τα συνειδησιακά προβλήματα της κυβέρνησης γίνονται ακόμα μεγαλύτερα εξαιτίας των αυξανόμενων πιέσεων που δέχεται και στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές καθώς μερίδα αυτών δείχνουν τις αρνητικές τους προθέσεις που τείνουν να ακυρώσουν τους σχεδιασμούς και το χρονοδιάγραμμα του Μαξίμου το οποίο προσέβλεπε σε έναν ταχύτερο ρυθμό, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη ρύθμιση του χρέους και να ενισχύσει η κυβέρνηση την πολιτική της θέση σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον που γίνεται ακόμα πιο ασφυκτικό λόγω της εντεινόμενης κοινωνικής δυσφορίας στο εσωτερικό της χώρας.

Ο πρωθυπουργός και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ με την οποίαν συναντήθηκε κατ’ ιδίαν στο Νταβός, συνέπεσαν στην εκτίμηση ότι οι καθυστερήσεις δεν συμφέρουν καμία από τις δύο πλευρές με τον Αλέξη Τσίπρα να υπογραμμίζει ότι ο χρόνος συνιστά κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και συνολικά του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, επιλέγει να κινηθεί σε τόνους συνδιαλλαγής και η κ. Λαγκάρντ, κατά τη συνάντηση τους, είχαν μια ειλικρινή συζήτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Σε αυτό το πολύπλοκο κουβάρι όπου μπερδεύονται οι αντικρουόμενες προθέσεις των δανειστών σε συνδυασμό με την πορεία της αξιολόγησης, την ψήφιση του όποιου ασφαλιστικού φτάσει στην Βουλή αλλά και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όλα δείχνουν πως οι «κόμποι» δεν μπορούν να λυθούν με μια και μόνο κίνηση.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πλέον πως απαιτούνται τουλάχιστον τρεις κινήσεις για την απεμπλοκή της κυβέρνησης από το στρίμωγμα το οποίο εσχάτως βιώνει κατά την διάρκεια των διεθνών του επαφών. Και η πρώτη έγινε στο Νταβός και αφορούσε το ξεκαθάρισμα των ελληνικών λογαριασμών με το ΔΝΤ.

The post Οι αμήχανες στιγμές του Τσίπρα και το άγχος της αξιολόγησης appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα