«Όχι» Μητσοτάκη σε οικουμενική και ασφαλιστικό – Μηνύματα για Μαξίμου, αγρότες, Ευρωπαίους και… ΝΔ

10:20 3/2/2016 - Πηγή: KoolNews

Απορριπτικός αναφορικά με κάθε μορφής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε στο πλαίσιο μιας οικουμενικής κυβέρνησης είτε απευθείας συνεργασίας των δύο κομμάτων, εμφανίστηκε το βράδυ της Τρίτης, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης

«Δε ζητώ εκλογές.

Θα ήταν οξύμωρο να ζητώ τρεις μήνες μετά το Σεπτέμβριο. Δε θα βάλουμε πλάτη σε μία οικουμενική κυβέρνηση. Εμείς δε θα ψηφίσουμε το ασφαλιστικό. Εάν η κυβέρνηση χάσει την πλειοψηφία θα πρέπει να αναζητήσει άλλη πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή. Υπάρχουν κόμματα ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει να αποταθεί σε αυτά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης

Όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ, «η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εφικτή». «Δεν υπάρχει ο κίνδυνος που υπήρχε πέρυσι τον Ιούλιο, δεν ήμασταν τότε σε πρόγραμμα άρα το Grexit ήταν προ των πυλών. Με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει κίνδυνος Grexit, δεν είμαι όμως μάντης για να ξέρω τι θα συμβεί μετά από τέσσερις μήνες» είπε. «Θα ήταν καταστροφή για τη χώρα αν ξαναζούσαμε τον εφιάλτη του 2015, (...) η χώρα κινδύνευσε με την απόλυτη καταστροφή. Σήμερα υπάρχει καθυστέρηση, η ευθύνη της αξιολόγησης βαραίνει την κυβέρνηση, δεν είναι κοστολογημένα τα μέτρα» προειδοποίησε εξάλλου.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μεγάλη ένταση. Από ολόκληρη την κοινωνία. Η Νέα Δημοκρατία έχει ταχθεί ανοιχτά κατά του κλεισίματος των δρόμων. Κατανοούμε απόλυτα τα αιτήματά τους. Εξ’ αρχής απέναντι σε διαδικασίες που διαταράσσουν την ομαλή κοινωνική και οικονομική ζωή του Τόπου. Εάν έκλεινα το μάτι στους αγρότες, θα πήγαινα, όπως πήγαινε και ο κ. Τσίπρας κάποτε στα μπλόκα. Αλλά, δεν το κάνω. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης διχάζουν την κοινωνία. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών δεν έχουν κομματικό χρώμα. Η εποχή του λαϊκισμού έχει παρέλθει. Αυτό που χρεώνουν πρωτίστως οι πολίτες στον κ. Τσίπρα είναι τα προεκλογικά ψέματα που είπε", επεσήμανε και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την Κουμουνδούρου για πλήρη απουσία κοινωνικής πολιτικής», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης για τη στάση της ΝΔ ως προς τα μπλόκα των αγροτών και το…κλείσιμο του ματιού που ο ίδιος δεν κάνει.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως αποδείχθηκε «πιο παλιός και από τους παλιούς» και πέταξε το μπαλάκι προς τον κ. Τσίπρα λέγοντας πως, αν ήθελε μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, θα έπρεπε να το είχε πει τον Σεπτέμβριο και όχι να επαναλάβει τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σχολίασε, σε άλλο σημείο, ότι «έχω διαφωνήσει πολύ σκληρά με το ΔΝΤ και τον Τόμσεν προσωπικά, ο ποσοτικός στόχος απολύσεων στο δημόσιο ήταν εμμονή του ΔΝΤ. «Οι απαιτήσεις του Ταμείου είναι συχνά υπερβολικές» παρατήρησε, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας ήθελε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας. «Η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμα ειδικά ως προς τις μεταρρυθμιστικές πτυχές του. Αν το κανείς αυτό, θα έχεις κάποια ευελιξία» εξήγησε, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει απόλυτη απώλεια εμπιστοσύνης προς τη χώρα και δυστυχώς αυτό έχει επιπτώσεις και στο μεταναστευτικό.» Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «η μεταρρύθμιση της δημόσιας παιδείας είναι η πιο σημαντική μακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση, και αυτά δεν υπάρχουν στο μνημόνιο, ή υπάρχουν σε πολύ μικρό βαθμό. Πρέπει να υπερβούμε το μνημόνιο με δικές μας μεταρρυθμίσεις... αυτό πιστεύω ότι μπορεί να το κάνει μόνο η ΝΔ».

Προσφυγικό: «Δεν διανοούμαι έξοδο από τη Σένγκεν»

Μιλώντας για το προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αιχμηρός μεν για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, υποστηρικτικός όμως ως προς την προσπάθεια παραμονής της χώρας μας στη συνθήκη Σένγκεν. «Δεν μπορώ να διανοηθώ έξοδο από τη Σένγκεν, θα είχε πολύ σημαντικές συνέπειες στον τουρισμό», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος σημείωσε πως «η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.» «Πολιτική αποτροπής είναι να λέμε στους μετανάστες «αν έρθετε, θα κάνω ό,τι μπορώ για να σας στείλω πίσω. Όμως το πρόβλημα αυτό ξεπερνά κατά πολύ την Ελλάδα, πρέπει να μπει στο παιχνίδι και η Τουρκία... Εμείς δεν πρέπει να δίνουμε αφορμές, αλλά και οι Ευρωπαίοι κάνουν λίγα».

ΝΔ: Ενδεχομένως κάποιοι παλιοί να γίνουν… θυσία για το νέο

Ως προς τη ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εκ νέου στίγμα ανανέωσης και πορείας προς το κέντρο. «Θέλω να κάνω τη ΝΔ πιο κεντροδεξιά. Ο κ. Γεωργιάδης είναι δεξιός, και είμαστε και δεξιό κόμμα, αλλά είναι μεταρρυθμιστής και ειλικρινής άσχετα αν και μερικές φορές το προσωπικό του ύφος ενοχλεί» διευκρίνισε, τονίζοντας πως στην ηγετική ομάδα που διαμόρφωσε ήθελε να υπάρχει εκπροσώπηση όλων των γαλάζιων τάσεων. Πλην όμως, σε άλλο σημείο ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική ανανέωση στη ΝΔ, ίσως ένα τμήμα του κόμματος θα έπρεπε να κάνει πίσω για να προωθηθεί το καινούργιο. Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο της διεύρυνσης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως δεν θα έβαζε στόχο τα στελέχη των ΑΝΕΛ πρωτίστως, όταν όμως η παρουσιάστρια Σία Κοσιώνη επέμεινε ρωτώντας για πρόσωπα προερχόμενα από την Κεντροαριστερά (Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης, Τάσος Γιαννίτσης), ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να επιμείνει πως η πολιτική προηγείται των κομμάτων.

Τι είπε για εξεταστική, μετακλητούς και το νοικοκύρεμα της ΝΔ

Αναφορικά με τα υπόλοιπα ζητήματα, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο εξεταστικής για την υπόθεση των capital controls, λέγοντας πως ίσως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να το θέλει, ενώ παραδέχθηκε, όπως είχε κάνει και στη Βουλή, πως ανά τη χρόνια στη ΝΔ υπήρξαν πελατειακές σχέσεις. Παραδέχθηκε μεν πως είχε μετακλητούς στο γραφείο του ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά άφησε αιχμές για την κυβέρνηση λέγοντας «δείτε τα βιογραφικά τους για τη δουλειά την οποία έκαναν, δεν ήταν συγγενείς και φίλοι». Τέλος, ως προς τα οικονομικά και το μέλλον της ΝΔ υπογράμμισε πως «δεν αρκεί μόνο να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, πρέπει να νοικοκυρέψουμε και τα του οίκου μας. Δεν μπορεί να έχουμε ωραία γραφεία όταν έχουμε απλήρωτους υπαλλήλους... Θα μεταφέρω τα γραφεία του κόμματος σε μια πιο υποβαθμισμένη περιοχή». «Τα χρέη της ΝΔ εξυπηρετούνται, και θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται, αυτό για μένα είναι μη διαπραγματεύσιμο» ξεκαθαρίζει.

The post «Όχι» Μητσοτάκη σε οικουμενική και ασφαλιστικό – Μηνύματα για Μαξίμου, αγρότες, Ευρωπαίους και… ΝΔ appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα