Ο Τσίπρας ψάχνει μεθοδεύσεις – Γνωρίζει ότι η συμφωνία είναι μονόδρομος αλλά αναζητεί κινήσεις με βάση το πολιτικό κόστος

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει συγκαλέσει το κυβερνητικό συμβούλιο. Την ίδια ώρα που οι δανειστές προειδοποιούν με κάθε τρόπο ότι ο χρόνος της Ελλάδας τελειώνει και μαζί του και τα χρήματα που έχει στη διάθεσή της η χώρα, η κυβέρνηση ελπίζει ότι στο τέλος Μαΐου θα είναι έτοιμη για μια έκτακτη συνεδρίαση του

Eurogroup καθώς θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Βεβαίως, εδώ που έχουμε φτάσει κανείς δεν γνωρίζει τελικά που ακριβώς βρισκόμαστε και ποια θα είναι η τελική απόφαση της Ελλάδας.

Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες έχει κατανοήσει ότι αν θέλει να παραμείνει η χώρα στη ζώνη του ευρώ η συμφωνία είναι μονόδρομος. Άλλωστε ήδη έχει δεχθεί να παραβιαστούν ορισμένες από τις προεκλογικές πολιτικές κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ και να γίνεται λόγος για αξιολόγηση.

Αυτή η πρόοδος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οφείλεται στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει την απαιτούμενη πολιτική βούληση να υπάρξει μία έντιμη συμφωνία στο πλαίσιο της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου.

Με δεδομένο ότι στις 30 Ιουνίου λήγει η παράταση της δανειακής σύμβασης στην ελληνική κυβέρνηση τονίζουν πως είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί η διαδικασία, ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς, στη βάση πάντα μιας επωφελούς συμφωνίας που θα σέβεται τη δημοκρατία.

«Η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί είναι όντως μεγάλη» υπογράμμιζε με νόημα κυβερνητικό στέλεχος ξεκαθαρίζοντας πως για ζητήματα όπως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό το πρόβλημα δεν είναι αν υπάρχουν εξειδικευμένες προτάσεις που ικανοποιούν, αλλά τίθεται θέμα διαφοράς πολιτικής.

Η κυβέρνηση άλλωστε βλέπει πως η συμφωνία θα κριθεί σε λίγα ανοιχτά ζητήματα που όμως είναι καίρια και μέχρι στιγμής είναι αποφασισμένη να μην κάνει πίσω.

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως η ΕΚΤ δεν θα αλλάξει τη στάση της όσον αφορά τη χαλάρωση της ρευστότητας προς την Ελλάδα αλλά και σε ότι αφορά περαιτέρω κούρεμα των ελληνικών ομολόγων. Το πόσο θετικό ήταν όντως το κλίμα στο χθεσινό Eurogroup θα φανεί απο τις αποφάσεις του Μάριο Ντράγκι.

Στις Βρυξέλλες χθες μεταφέρθηκε και το θέμα του δημοψηφίσματος με Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ να κάνουν αναφορά. Πάντως από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζεται πως «η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες στο επόμενο χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, δεσμευμένη πάντοτε από τη λαϊκή εντολή».

Μάλιστα, κυβερνητικό στέλεχος σημείωνε πως «αν η συμφωνία που θα έρθει είναι έξω από την πρόσφατη εντολή τότε θα προσφύγουμε στον λαό», αφήνοντας για ακόμα μια φορά ανοιχτό το θέμα του δημοψηφίσματος.

Η σύγκλιση του κυβερνητικού συμβουλίου στις 2 το μεσημέρι, μια μόλις ημέρα μετά το Eurogroup, έχει προκαλέσει συζητήσεις καθώς δείχνει την κρισιμότητα των στιγμών που μέσα σε δυο 24ωρα ο πρωθυπουργός βλέπει δυο φορές τους υπουργούς του.

Στην ατζέντα του σημερινού συμβουλίου θα μπει η διερεύνηση των επόμενων κινήσεων της ΕΚΤ, αλλά και η στρατηγική της κυβέρνησης από εδώ και πέρα. Όπως και στο κυβερνητικό συμβούλιο της Κυριακής, στο τραπέζι αναμένεται να πέσει και το θέμα του δημοψηφίσματος, που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε με νόημα χθες πως «δεν είναι όπλο των δειλών».

Που βρίσκεται η διαφορά

Την ώρα που η ομάδα Χουλιαράκη θα συνεχίσει τις επαφές με τους δανειστές για να καταγραφεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, οι πιέσεις διαρκώς αυξάνονται.

Παρότι ο κύριος Βαρουφάκης ανέφερε πως οι διαφορές στα φορολογικά θέματα έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί, στην πράξη οι συζητήσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και μάλιστα οι δανειστές πιέζουν και για ενιαίο ΦΠΑ 21%-23%, αν διατηρηθούν σημαντικές εξαιρέσεις για βασικά αγαθά που θα μεταταγούν σε έναν μειωμένο συντελεστή 6,5%-8%! Απορρίπτουν δεν την πρόταση Βαρουφάκη για ΦΠΑ 15%-16% επειδή θεωρούν πως θα αυξήσει το δημοσιονομικό κενό κατά 1-2 δισ. ευρώ. Αντιθέτως, ζητούν συνολικά μέτρα ύψους 5 δισ. και η Αθήνα έχει προτείνει μέτρα που οι θεσμοί τα εκτιμούν σε έως 3 δισ. το πολύ.

Στο χθεσινό Eurogroup πάντως, οπως αναφέρεται στον ιστότοπο vima.gr, κατά τις πληροφορίες, υπήρξαν θετικά σημάδια αλλά και «αγκάθια» τα οποία οφείλονται σε αποφάσεις συγκεκριμένων υπουργών όπως του αναπληρωτή Δημόσιας Διοίκησης Γιώργου Κατρούγκαλου για τις "βιαστικές" επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο, Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη για το ασφαλιστικό και του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη για τα εργασιακά.

Για τις τρεις παραπάνω περιπτώσεις - τομείς της οικονομίας, επισημάνθηκε ότι αντί να προτείνονται λύσεις εκσυγχρονισμού για το δημόσιο και μείωσης των ελλειμάτων για τα ταμεία υπάρχει πισωγύρισμα, ακυρώνονται μεταρρυθμίσεις και αυτό επιβαρύνει τον τελικό στόχο για την όποια συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι κατόπιν των καυστικών παρατηρήσεων των "θεσμών" που έκαναν την εισήγηση ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αναγκάστηκε να παρέμβει και να δώσει διαβεβαιώσεις ότι:
-ο συνολικός αριθμός των προσλήψεων δεν θα ξεπεράσει φέτος των αριθμό των αποχωρήσεων στο Δημόσιο (περίπου 15.000).
-για την καταβολή της 13ης σύνταξης θα υπάρξουν αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια ενώ στην συμφωνία που επιδιώκει η Ελλάδα θα υπάρξουν μέτρα για τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδων.
Για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις με παρέμβαση της Ευρωπαικής Επιτροπής συμφωνήθηκε και οι δύο πλευρές να περιμένουν την έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) προκειμένου να προσαρμοστεί το εθνικό θεσμικό πλαίσιο στα ευρωπαικά δεδομένα.

Που συμφώνησαν

Στην ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤΣτην προτεινόμενη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνειαΣτην ανεξαρτησία του ΤΧΣΣτη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού

Που συγκλίνουν

Στα δημοσιονομικά μέτρα (Ενιαίος ΦΠΑ, περιορισμένες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, αύξηση φόρων πολυτελείας, αύξηση έκτακτης εισφοράς για εφέτος και αλλαγή φορολογικής κλίμακας εισοδημάτων από το 2016)Στις ιδιωτικοποιήσεις που θα είναι περιορισμένες σε σχέση με το τελευταίο πρόγραμμα (την έκθεση του περασμένου Μαίου) αλλά δεν θα ανατραπούνΣτην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που θα συνδυαστεί με αποφάσεις για την τύχη της ΔΕΗ

Που διαφωνούν

Νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο με μείωση βασικού μισθούΜείωση επικουρικών συντάξεωνΣτις θέσεις που υποστηρίζει μόνο το ΔΝΤ για μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων εργασίας και της μετενέργειας και την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων

Τα ζητήματα αυτά, όλα τα σημεία, αναμένεται να εξετάσει ένα πρός ένα στη σημερινή συνεδρίαση της η Κυβερνητική Επιτροπή καθώς ο πρωθυπουργός και όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν πλέον πολύ καλά ότι αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ούτε οι δεσμευμένοι πόροι του τελευταίου προγράμματος θα απελευθερωθούν, ούτε η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους μπορεί να προχωρήσει.

Οι επόμενες πληρωμές

Όσο πάντως συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, οι πληρωμές συνεχίζονται. Μετά την πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ έρχονται ακόμη περισσότερες υποχρεώσεις.

Στις 27 Μαΐου πρέπει να πληρωθούν 1,1 δισ. για μισθούς και συντάξεις.

Τον Ιούνιο να βρεθούν χρήματα για πληρωμές:

στο ΔΝΤ για τόκους στις 5 Ιουνίου: 300 εκατ. ευρώστο ΔΝΤ στις 12 Ιουνίου: 300 εκατ. ευρώγια δεκαπενθήμερο μισθών δημοσίων υπαλλήλων στις 12 Ιουνίου: 600 εκατ. ευρώστο ΔΝΤ στις 16 Ιουνίου: 600 εκατ. ευρώστο ΔΝΤ στις 19 Ιουνίου: 300 εκατ. ευρώγια μισθούς και συντάξεις στα τέλη Ιουνίου 1,1 δισ. ευρώ.

The post Ο Τσίπρας ψάχνει μεθοδεύσεις – Γνωρίζει ότι η συμφωνία είναι μονόδρομος αλλά αναζητεί κινήσεις με βάση το πολιτικό κόστος appeared first on KoolNews.

Keywords
τσιπρας, αλέξης τσίπρας, εκτακτη εισφορα, ενιαιο μισθολογιο, ελλαδα, μαΐου, συριζα, οφείλεται, ιουνίου, ΕΚΤ, κουρεμα, βρυξέλλες, δημοψηφισμα 2015, σόιμπλε, ΦΠΑ, αθηνα, vima, ilo, ενφια, μισθολογιο, ΔΝΤ, σταση εργασιας, αυξηση φπα, αλλαγη ωρας, παραταση φορολογικων δηλωσεων, απολυσεις στο δημοσιο, ενιαιο μισθολογιο δημοσιων υπαλληλων, εισφορα αλληλεγγυης, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, οφειλετες δημοσιου, μειωση μισθων, κοινωνικη συμφωνια, θεμα εκθεσης 2012, βαρουφακης, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, δεη πληρωμη, αλέξης τσίπρας, vima, το θεμα, δημοκρατια, θεμα, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, τυχη, ωρα, αυξηση, εξαιρεσεις, ασφαλιστικο, ατζεντα, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, γινεται, δεδομενο, διαστημα, δημοσιο, δειχνει, δωσει, εδαφος, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εξελιξη, ερχονται, ζωνη, ιδια, θετικο, κυβερνηση, κλιμα, μαΐου, μαξιμου, μειωση, νοημα, ομαδα, παντα, οφείλεται, ρυθμιση, συζητηση, σημαδια, σόιμπλε, φορα, χρονος, ετοιμη, εθνικο, χωρα, ιουνίου, μια φορα, πηγες, πληροφοριες, θεματα, θεσεις, θετικα
Αναζητήσεις
που διαφωνουν οι θεσμοι ενιαιο μισθολογιο
Τυχαία Θέματα