Ο Σαμαράς ζητάει εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας αλλά ετοιμάζεται και για πρόωρες εκλογές

Όλο και πιο κοντά σε πρόωρες εκλογές βρίσκεται η Ελλάδα καθώς ο νέος κύκλος επαφών που είχαν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δεν φαίνεται να οδηγεί στην διαμόρφωση πλειοψηφίας 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς

πραγματοποίησε το Σάββατο την ύστατη προσπάθεια για την εκλογή του κ. Δήμα και την αποτροπή των πρόωρων εκλογών. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΡΙΤ, ο κ. Σαμαράς έθεσε το δίλημμα ενόψει την ψηφοφορίας της Δευτέρας: εκλογή Προέδρου και συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας ή εκλογική περιπέτεια με άγνωστη κατάληξη.

Επίσης κάλεσε τους βουλευτές να αναλάβουν το βάρος της ευθύνης τους για την πορεία της χώρας υπογραμμίζοντας ότι η ψηφοφορία είναι εντελώς διαφορετική από τις δύο που προηγήθηκαν. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς έστειλε μήνυμα και ενόψει της πιθανής συνέχειας, δηλαδή της προσφυγής στις κάλπες, υπογραμμίζοντας ότι η Ν.Δ. είναι έτοιμη για εκλογές, που πάντως θα πρέπει να αποφευχθούν. Αντιθέτως, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα πρέπει να ανησυχεί, σημείωνε.

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού δεν περιλάμβανε κάποια νέα πολιτική πρόταση όπως αυτή που είχε διατυπώσει την προηγούμενη Κυριακή. Ο κ. Σαμαράς απέρριψε όλα τα σενάρια των προηγούμενων ημερών περί συγκρότησης κυβέρνησης ειδικού σκοπού ή οικουμενικής καθώς και το ενδεχόμενο να δεσμευθεί για τη θέσπιση συστήματος απλής αναλογικής.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο ίδιος θεωρεί πως όσα πρότεινε την Κυριακή (συναινετική εκλογή Προέδρου, ανασύνθεση της κυβέρνησης, ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης και εκλογές στα τέλη του 2015) αποτελεί ένα πλήρες πολιτικό πλαίσιο, η απόρριψη του οποίου αποκαλύπτει την ειλημμένη απόφαση της αντιπολίτευσης να σύρει τη χώρα σε κάλπες. Έτσι, επί της ουσίας, η παρέμβαση είχε μάλλον χαρακτήρα «καταλογισμού ευθυνών για το αδιέξοδο και ανάδειξης των κινδύνων της διαφαινόμενης εκλογικής περιπέτειας».

Καθ’ όλη την διάρκεια των προηγούμενων ημερών, ο πρωθυπουργός σε συνεργασία με στενούς του συνεργάτες προχώρησε σε «χαρτογράφηση» των βουλευτών ενώ συνεχείς ήταν οι ζυμώσεις για τον τρόπο με τον οποίο, τελικώς, θα παρενέβαινε. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, οι θετικές ψήφοι για τον κ. Δήμα θα αυξηθούν αύριο αλλά ο στόχος των 180 είναι εξαιρετικά δύσκολος να επιτευχθεί.

Η μόνη περίπτωση να συγκεντρωθεί ο πολυπόθητος αριθμός των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου είναι να «σπάσουν» οι κοινοβουλευτικές ομάδες των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ. Σε κάθε περίπτωση, η παρέμβαση του πρωθυπουργού θα αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα της προεκλογικής περιόδου, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις –που συμμερίζεται και η Χαριλάου Τρικούπη– ότι και η τελευταία ψηφοφορία θα αποβεί άκαρπη.

Επί της ουσίας, από την Τρίτη η χώρα θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα προς τις κάλπες σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα. Μάλιστα, στελέχη τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως ακριβώς λόγω της πόλωσης που θα επικρατήσει, θα υπάρξει αναβίωση του δικομματισμού, έστω σε ελαφρώς χαμηλότερα, από την προ του 2012 περίοδο, επίπεδα.

Βασικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας θα είναι να συσπειρώσει την εκλογική της βάση και κυρίως να αναδείξει την «προβληματική» ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο των σχέσεων με τους εταίρους, επισημαίνοντας τον κίνδυνο, από σειρά αστοχιών, η χώρα να οδηγηθεί εκτός Ευρωζώνης.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να αντλήσει δυνάμεις από όλα τα κόμματα του λεγόμενου αντιμνημονιακού μπλοκ, με βασική θέση ότι εάν η Ν.Δ. παραμείνει στην κυβέρνηση θα υπογράψει νέο Μνημόνιο και θα συνεχίσει να ακολουθεί πολιτικές λιτότητας.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, με στρατηγικές κατά της πόλωσης θα κινηθούν, αντιθέτως, Δημοκρατική Παράταξη και «Ποτάμι», που θα δώσουν σκληρή μάχη προκειμένου να καταγραφούν ως η τρίτη δύναμη του λεγόμενου Δημοκρατικού τόξου, πίσω από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η «μάχη» μεταξύ των δύο αναμένεται σκληρή, καθώς μάλιστα στην εκλογική εξίσωση αναμένεται να εισέλθει και ο κ. Γ. Παπανδρέου, που κατά πληροφορίες έχει λάβει τις αποφάσεις του και θα ανακοινώσει την ίδρυση νέου κόμματος, πιθανότατα την Τρίτη, μία ημέρα μετά την τελευταία ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, με συνέντευξή του χθες στην Bild, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποίησε ότι «οι νέες εκλογές δεν αλλάζουν το ελληνικό χρέος και κάθε νέα κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί από τους προκατόχους της» και αφού επανέλαβε ότι «θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ελλάδα στον δρόμο των σκληρών μεταρρυθμίσεων», κατέληξε λέγοντας ότι αν η Ελλάδα «διαλέξει μια άλλη κατεύθυνση, θα είναι μια δύσκολη κατάσταση».

Φωτογραφία Eurokinissi

The post Ο Σαμαράς ζητάει εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας αλλά ετοιμάζεται και για πρόωρες εκλογές appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα