Ο Προκόπης άνοιξε τον εθνικό διάλογο για το Ασφαλιστικό

Με σύμμαχο τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η κυβέρνηση μπαίνει στην τελική ευθεία αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος που ακούει στο όνομα Ασφαλιστικό. Μετά την πρόσφατη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν αυτός που άνοιξε διακριτικά τον «εθνικό διάλογο» γύρω από το κρίσιμο αυτό θέμα που ενδεχομένως θα κρίνει όχι μόνο την παραμονή αυτής της κυβέρνησης στην εξουσία αλλά και της επόμενης, ίσως και της μεθεπόμενης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο Εργοδοτών της Ευρωπαϊκής

Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Tζ. Κράουτζικ στο Προεδρικό Μέγαρο, έκανε λόγο για την ανάγκη στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος, σημειώνοντας με νόημα ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα έχει υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα, όταν έγινε το PSI, δηλαδή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Με ένα «καρφί» στον Ευάγγελο Βενιζέλο και την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ο Προκόπης Παυλόπουλος φρόντισε να υπενθυμίσει σε όλες τις πολιτικές παρατάξεις πως δεν είναι και δεν μπορούν να είναι «αθώες του αίματος» που ενδεχομένως θα χρειαστεί να χυθεί προκειμένου η χώρα να αποκτήσει επιτέλους ένα υγιές ασφαλιστικό σύστημα και να προλάβει όσες πολιτικές δυνάμεις θελήσουν να απέχουν του εθνικού διαλόγου που λίαν συντόμως ο Αλέξης Τσίπρας θα προτείνει.

Χωρίς το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατείχε, το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα θα μπορούσε να είναι βιώσιμο για πολλά χρόνια, σημείωσε ο ΠτΔ και πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή όλοι στην Ελλάδα αγωνιζόμαστε για τη στήριξή του. Πρέπει να στηριχθεί, δεν μπορεί να είναι αυτό το θύμα της αναδιάρθρωσης ενός χρέους και όλα τα υπόλοιπα να τα επωμισθεί».

Μετά την προεδρική παρέμβαση στην υπόθεση του Ασφαλιστικού τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) όπου και θα κατατεθεί η εισήγηση του Γιώργου Κατρούγκαλου και θα αφορά στην πολιτική στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές είτε αυτή ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα είτε τον Ιανουάριο.

Το σίγουρο πάντως είναι πως στην κυβέρνηση δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα ποιός είναι ο κατάλληλος χρόνος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων καθώς μερίδα στελεχών υποστηρίζει την μετάθεση της συζήτησης το 2016 ενώ δεν λείπουν και οι υπουργοί που θεωρούν πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, δεδομένης της βαθιάς και άγριας κρίσης που ταλανίζει τη Νέα Δημοκρατία.

Όποια πάντως και να είναι η απόφαση του ΚΥΣΚΟΙΠ για τον χρόνο έναρξης των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, η εισήγηση του Γ. Κατρούγκαλου περιλαμβάνει την ύπαρξη ενός ταμείου κύριας σύνταξης με επιμέρους υποδιοικήσεις για μισθωτούς, αυτοαπασχολουμένους, επιστήμονες και αγρότες ενώ είναι σαφής η επιδίωξη του υπουργείου Εργασίας να αποφευχθούν μειώσεις κύριων συντάξεων για την κάλυψη του δημοσιονομικού σκέλους κατά 1% του ΑΕΠ και προς αυτή την κατεύθυνση θα υπάρξει επιμονή για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1%.

Η εισήγηση Κατρούγκαλου συζητήθηκε και στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ όπου υπήρξε σύγκλιση απόψεων στη βασική παραδοχή, σύμφωνα με την οποία η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος είναι απαραίτητη ώστε να γίνει πιο ορθολογικό και δίκαιο και να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά του.

The post Ο Προκόπης άνοιξε τον εθνικό διάλογο για το Ασφαλιστικό appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα