Ο Πούτιν πρέπει να δώσει 37 δισ. ευρώ στον Χοντορκόφσκι επειδή του πήρε πίσω τα κλεμμένα του Γιέλτσιν

Πριν λίγους μήνες, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σόοτσι ο Βλαντιμίρ Πούτιν απένειμε χάρι σε έναν από τους ορισμένους εχθρούς του. Τον ολιγάρχη Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, τον άλλοτε πλουσιότερο άνθρωπο της Ρωσίας, που είχε αποκτήσει με αδιαφανείς διαδικασίες επί εποχής Γιέλτσιν τον πετρελαϊκό κολοσσό Yukos Oil.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα Δευτέρα, το

Μόνιμο Δικαστήριο Διαιτησίας στη Χάγη αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του σύμφωνα με την οποία η Ρωσία καλείται να καταβάλει αποζημίωση ύψους 37 δισ. ευρώ στους άλλοτε μετόχους της Yukos Oil και φυσικά στο μεγαλύτερο από αυτούς τον κ. Χοντορκόφσκι. Οι μέτοχοι της εταιρείας στην προσφυγή τους διεκδικούσαν το διπλάσιο ποσό, 74 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας τις ευθύνες της Ρωσικής κυβέρνησης για την κατάρρευση και την τελική πτώχευση της πάλαι ποτέ κραταιάς επιχείρησης.

Πίσω στο 2003

Ο 50χρονος σήμερα Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, που πλέον ζει στη Γερμανία, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2003 με την κατηγορία της φοροδιαφυγής. Είναι ένας από τους κλασσικούς τρόπους με τους οποίους ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιχείρησε να πάρει πίσω μεγάλο μέρος από τα χρήματα των ολιγαρχών που απέκτησαν με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης ως μέλη της παρέας του Μπορίς Γιέλτσιν.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, ότι λίγο πριν την σύλληψή του ο Χοντορκόφσκι είχε αποφασίσει να χρηματοδοτήσει τον αγώνα των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενάντια στην κυριαρχία Πούτιν.

Γιος ενός κομμουνιστή εβραϊκής καταγωγής κατάφερε να γίνει το 1995 έναντι 350 εκ δολαρίων, ιδιοκτήτης της Yukos, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαιοειδών της μετασοβιετικής Ρωσίας, Για πολλά χρόνια θεωρείτο από τους στενότερους συνεργάτες του πρώην προέδρου της Ρωσίας Μπορίς Γέλτσιν, ενώ είχε διατελέσει και αναπληρωτής υπουργός πετρελαίου επί προεδρίας του.

Το 2005, βγήκε η απόφαση του Δικαστηρίου και ο ολιγάρχης κρίθηκε ένοχος για έξι από τις επτά κατηγορίες που τον βάρυναν. Η απόφαση θεωρήθηκε σκανδαλώδης κι ένας τρόπος ολοκληρωτικής εξόντωσης ενός ολιγάρχη που ο Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρούσε θανάσιμο εχθρό του εξαιτίας της πολιτικής τους αντιπαράθεσης. Πάντως, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου είχε δηλώσει ότι η αθώωσή του, θα ήταν «δίκαιη» και «ρεαλιστική».

Ο Χοντορκόφσκι πλήρωσε μεταξύ άλλων την απόκτηση της δημοφιλούς εφημερίδας Μοσκοβίσκιε Νοβόσκι για να ασκήσει αντιπολίτευση στον Πούτιν, αλλά και την πρόσληψη ενός δημοσιογράφου ερευνητή - πολέμιου του ισχυρού προέδρου.

Το 2007 η Yukos κήρυξε πτώχευση και το 2009 ξεκίνησε η δεύτερη δίκη του, στην οποία καταδικάστηκε για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, ο Χοντορκόφσκι δικάστηκε και πάλι το 2011 για υπεξαίρεση 218 εκατ. τόνων πετρελαίου.

The post Ο Πούτιν πρέπει να δώσει 37 δισ. ευρώ στον Χοντορκόφσκι επειδή του πήρε πίσω τα κλεμμένα του Γιέλτσιν appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα