Ο Ομπάμα δάκρυσε για τον Σάντι και κέρδισε ψηφοφόρους

Eξαιρετική δουλειά έκαναν οι επικοινωνιολόγοι του Ομπάμα. Λίγες ώρες μετά το χτύπημα του Τυφώνα Σάντι στις Ανατολικές Ακτές οι δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα 7 μονάδων στον Μιτ Ρόμνεϊ επειδή πίστευαν ότι ο πρόεδρος δεν είχε κάνει αυτό που μπορούσε για να προστατέψει τον λαό του. Ο Ομπάμα έβαλε τις γαλότσες,

κατέβηκε στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, θρήνησε με τον κόσμο και μπήκε ξανά στην καρδιά των Αμερικανών. Ούτως ή άλλως, γράφουν σήμερα τα media της αστερόεσσας, σε καιρούς μεγάλων καταστροφών ο λαός έχει την τάση να συσπειρώνεται γύρω από έναν leader.

Ο Μπαράκ Ομπάμα μπήκε στο Air Force One και προσγειώθηκε στο Atlantic City όπου μίλησε με τους ανθρώπους που έμειναν άστεγοι και επισκέφτηκε τις περιοχές με τη μεγαλύτερη ζημιά. Σε αντίθεση με τον Ρόμνεϊ, ο οποίος συνεχίζει κανονικά την προεκλογική του εκστρατεία, ο πρόεδρος διέκοψε το πρόγραμμά του για να επισκεφτεί τις ακτές του New Jersey όπου δεκάδες σπίτια ισοπεδώθηκαν και να συμπαρασταθεί στον κυβερνήτη, Κρις Κρίστι.

Η έκθεση αυτή της πολύ ανθρώπινης πλευράς του πλανητάρχη είχε και ένα απρόσμενο αποτέλεσμα. Την άμεση αλλαγή της διάθεσης των ψηφοφόρων.

Οι Ισπανόφωνοι στηρίζουν Ομπάμα

Δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Εθνική Ένωση Εκλεγμένων και Διορισμένων Λατινοαμερικανών Αξιωματούχων (NALEO) διαπίστωσε ότι την Τρίτη ένας αριθμός-ρεκόρ 12,2 εκατομμυρίων ισπανόφωνων ενδεχομένως να πάνε να ψηφίσουν, 26% περισσότεροι από πριν από τέσσερα χρόνια όταν είχαν ήδη σημειώσει ρεκόρ συμμετοχής.

Παρ΄όλα αυτά, αυτό αντιστοιχεί σε σχεδόν μισό από το σύνολο των 23,7 εκατομμυρίων ισπανόφωνων που έχουν δικαίωμα ψήφου και ακόμη κι αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει το 11% όλων των αμερικανών πολιτών με δικαίωμα ψήφου.

Σύμφωνα με την NALEO, η αναλογία των ισπανόφωνων που τελικά πηγαίνουν να ψηφίσουν δεν θα ξεπεράσει το 8,7% της συνολικής ψήφου. Ο Μπαράκ Ομπάμα μετά βίας μπορεί να πει «Γειά σας, Καλημέρα» στα ισπανικά, αλλά τις τελευταίες ημέρες επιχείρησε ακόμη και να γυρίσει διαφημιστικό στη συγκεκριμένη γλώσσα: μίλησε για μόλις 31 δευτερόλεπτα κι ακούστηκε αρκετά «ξύλινος» (αφύσικος), αλλά μάλλον αυτό αρκούσε.

Και η Πρώτη Κυρία, Μισέλ Ομπάμα, έκανε διαφήμιση με αποδέκτη του ισπανόφωνους, στην οποία η διάσημη κουβανο-αμερικανίδα δημοσιογράφος Κριστίνα Σαραλέγκι την ρωτάει στα ισπανικά «Γιατί είναι τόσο σημαντικό να ψηφίσουν οι λατινοαμερικανοί σε αυτές τις εκλογές;». Η Μισέλ Ομπάμα απαντάει στα αγγλικά με ισπανικούς υπότιτλους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, το Δημοκρατικό Κόμμα ξόδεψε διπλάσια χρήματα από το αντίπαλο Ρεπουμπλικανικό για προεκλογικές διαφημίσεις στα ισπανικά: 8,9 εκατομμύρια δολάρια έναντι 4,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Εκ πρώτης όψεως θα φάνταζε περίεργο που οι Δημοκρατικοί προτίθενται να αφιερώσουν τόσο χρόνο και χρήμα σε μια μειονότητα που μπορεί να είναι η πολυπληθέστερη και η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στη χώρα, αλλά εξακολουθεί να μην είναι η μεγαλύτερη σε ό,τι αφορά στις ψήφους.

Πράγματι, οι δημοσκοπή

Keywords
Τυχαία Θέματα