Ο κύβος ερρίφθη – 800 έως 1.000 απολύσεις σε ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ – Ιδιωτικοποιείται η ΛΑΡΚΟ

Με «λουκέτο» απειλούνται οι τρεις αμυντικές βιομηχανίες της χώρας καθώς η Τρόικα, κυρίως η Κομισιόν, απορρίπτουν μέχρι στιγμής την ελληνική πρόταση για εκκαθάριση εν λειτουργία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ.

Ωστόσο σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις η κυβέρνηση μην μπορώντας να αντέξει τις πιέσεις, συμφώνησε τελικά σε συρρίκνωση των αμυντικών

βιομηχανιών. Συγκεκριμένα το σχέδιο περιλαμβάνει συρρίκνωση των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ με εν λειτουργία μόνο ενός εργοστασίου και για τις δύο εταιρείες. Και οι δύο θα προμηθεύουν αποκλειστικά τον Ελληνικό Στρατό, ενώ για την ΛΑΡΚΟ έχει επιλεχθεί ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης.

Από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης έχει τεθεί ο όρος του να συμπεριληφθούν οι απολύσεις 800-1.000 εργαζομένων στον αριθμό των 4.000 δημοσίων υπαλλήλων που πρέπει να γίνουν μέχρι τέλος του έτους. Το σκεπτικό της Τρόικας μέχρι πρότινος είναι πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί την ελληνική πρόταση καθώς όπως είχε ειπωθεί δεν μπορούν οι απολύσεις του Δημοσίου που βρίσκονται κάτω από την «ομπρέλα» του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων με αυτές που γίνονται στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Ωστόσο όπως δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, οι Τροϊκανοί φαίνεται να κάνουν πίσω και με αυτόν τον τρόπο αναμένεται η επικύρωση της συμφωνία.

Η νέα «μάχη» με τους δανειστές ξεκινά στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών με τους Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς να συναντούν τον Γιάννη Στουρνάρα και το επιτελείο του. Στην συνέχεια συναντούν τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση στις 16:00 ενώ το μεσημέρι της Παρασκευής συναντούν τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο επίκεντρο της προγραμματισμένης συνάντησης στις 16:00 με τον κ. Βρούτση θα βρεθούν τα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Εργασίας για την κάλυψη της μαύρης τρύπας των 500 εκατ. ευρώ στο ασφαλιστικό σύστημα, με στόχο να αποφευχθούν νέες παρεμβάσεις στις κύριες συντάξεις, αλλά και στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ορισμένων κατηγοριών ασφαλισμένων.

Πάντως, στελέχη του υπουργείου επικαλούμενα την κρισιμότητα της διαπραγμάτευσης, αποφεύγουν επιμελώς να αποκαλύψουν αν υπάρχει σχέδιο δεύτερης γραμμής στην περίπτωση που η τρόικα δεν δεχθεί τα ελληνικά επιχειρήματα.

Στον αντίποδα δεδομένες θεωρούνται οι περικοπές σε εφάπαξ από την 1η Ιανουαρίου του 2014 και επικουρικές συντάξεις από την 1η Ιουνίου, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αγγίξουν το 30%. Πάντως, σε ότι αφορά στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, ερωτήματα προκαλεί η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εργασίας ότι δεν θα υπάρξει καμία νέα παρέμβαση για όσους θεμελίωσαν ή θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης. Με τον τρόπο αυτό παραμένει ανοιχτό το ζήτημα για τους παλαιότερους ασφαλισμένους που δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Όσον αφορά το ύψος των κύριων συντάξεων στα ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών αλλά και στο πρώην ΤΕΒΕ έχει συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων με αντικείμενο την εναιαιοποίηση των προϋποθέσεων και των παροχών συνταξιοδότησης.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα