Ο Γιάννης Πανούσης εξηγεί γιατί δε μπορεί να χαρακτηριστεί εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή

Ο καθηγητής Εγκληματολογίας του ΕΚΠΑ και βουλευτής της ΔΗΜΑΡ εξηγεί ότι είναι πολύ δύσκολο και δε μπορεί να αποδειχθεί ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική.

Ο κ. Πανούσης τονίζει πως το θέμα «δεν είναι να καταδικαστεί ένας άνθρωπος ή να καταδικαστούν άλλοι τρεις- τέσσερις που είναι από πίσω, το θέμα είναι να ξεριζωθεί αυτό το κακό. Πρέπει

να πειστεί το σχολείο, ο μαθητής, ο γονιός, ο δάσκαλος, η γειτονιά, ο αγρότης, ο καθένας ότι δεν θέλουν φασισμό σε αυτή τη χώρα» δηλώνει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συνεχίζει μάλιστα λέγοντας πως ναι μεν θα βοηθήσει αν αποδειχτεί πως μέλη της Χ.Α. είναι εγκληματίες αλλά δε θα είναι η λύση του προβλήματος. Ο καθηγητής εξηγεί και τη δυσκολία για να στοιχειοθετηθούν οι απαραίτητες αποδείξεις που θα στείλουν το εν λόγω κόμμα ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Το ότι κάποιος ανήκει σε ένα κόμμα, ακόμη κι αν ήταν στην Κεντρική Επιτροπή ή βουλευτής και τελεί μια πράξη, δεν το συνδέει αυτομάτως με την ευθύνη του κόμματος, ώστε να μπορεί το κόμμα να θεωρηθεί ότι αποτελεί ή έχει συγκροτήσει μια εγκληματική οργάνωση, σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα και έτσι όλο το κόμμα να θεωρηθεί ότι υπόκειται σε ποινικό έλεγχο. Πρέπει να αποδειχτεί ότι το κόμμα δημιουργεί παραστρατιωτικές οργανώσεις, τάγματα εφόδου με εντολές διάπραξης εγκλημάτων. Ότι υπάρχουν συγκεκριμένα άτομα τα οποία καθοδηγούν, που είναι ηθικοί αυτουργοί ή καμιά φορά και άμεσοι αυτουργοί. Αυτά είναι πάρα πολύ δύσκολο να αποδειχτούν και να συμπεριλάβουν ολόκληρο τον κομματικό μηχανισμό.»

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook

Keywords
Τυχαία Θέματα