Ο Bulgari, η Κατοχή, ο παππούς του Σαμαρά και το πρώτο… Μνημόνιο: Μία ιστορία από το ’40:

Μία άγνωστη ιστορία από την ταραγμένη δεκαετία του '40 αποκάλυψε ο υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας, στην οποία εμπλέκονται ο κοσμηματοπώλης Bulgari, ο Ευάγγελος Αβέρωφ και ο... παππούς του σημερινού πρωθυπουργού.

Όπως αναφέρει ο ΒΗΜΑτοδότης, την ιστορία αποκάλυψε ο υπουργός Πολιτισμού στην Βουλή: «Ήταν τότε που η Ελλάδα βρισκόταν σε ναζιστική και φασιστική κατοχή.

Ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο οποίος ήταν φυλακισμένος από τους Ιταλούς σε ιταλική επαρχιακή φυλακή, δραπετεύει, φθάνει στη Ρώμη και αρχίζει τον αγώνα βοηθώντας έλληνες πατριώτες να ξεφύγουν από τους ιταλούς φασίστες. Μαζί του και ο Αλέξανδρος Ζάννας. Η αντιστασιακή αυτή οργάνωση όμως επί ιταλικού εδάφους χρειαζόταν χρηματοδότηση και τότε ανέλαβε να τη διοργανώσει ένας ευπατρίδης από τα Γιάννενα, ο γνωστός μετέπειτα σε όλους κοσμηματοπώλης Bulgrari.

Έδωσε αρκετά χρήματα στη μυστική αυτή οργάνωση. Κάποια στιγμή οι Αβέρωφ και Ζάννας επισκέφθηκαν τον Bulgari και του παρέδωσαν ένα έγγραφο (κάτι σαν μνημόνιο) με το οποίο ανελάμβαναν την υποχρέωση μετά την Απελευθέρωση να ξοφλήσουν (και με τόκους) όσα χρήματα είχε προσφέρει ο γιαννιώτης επιχειρηματίας. Με τη σημείωση ότι αν δεν μπορούσε το ελληνικό κράτος να τα ξοφλήσει, θα ανελάμβαναν αυτοί να το κάνουν. Ο Bulgari, αφού διάβασε προσεκτικά το χαρτί, το... έσκισε, κουρεύοντας έτσι - κατά τον κ. Τασούλα - και το... χρέος».

The post Ο Bulgari, η Κατοχή, ο παππούς του Σαμαρά και το πρώτο… Μνημόνιο: Μία ιστορία από το ’40: appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα