Ντοματοπόλεμος με εισιτήριο – Η κρίση ιδιωτικοποιεί την διάσημη γιορτή γιορτή της Ισπανίας

Ο παραδοσιακός "πόλεμος" με τόνους... ντομάτας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην πόλη Μπουνιόλ κοντά στη Βαλένθια της Ισπανίας αποτελεί μία από τις εμπειρίες που θα πρέπει να ζήσει κανείς. Η οικονομική κρίση φαίνεται όμως πως "χτύπησε"και τα έθιμα της χώρας, ακθώς η μεγάλη γιορτή "La Tomatina" θα γίνει ιδιωτική υπόθεση!

Οι χιλιάδες άνθρωποι που πάνε στη μικρή ισπανική πόλη για να παίξουν με τον λαχταριστό χυμό τους, θα πρέπει να πληρώσουν φέτος για την συμμετοχή τους, καθώς η

διοργάνωση της ανατέθηκε σε μια ιδιωτική εταιρία. Η γιορτή ξεκινά την τελευταία Τετάρτη κάθε Αυγούστου και διαρκεί για μια εβδομάδα.

Τα όπλα είναι 100 τόνοι ντομάτας και στο τέλος το μόνο που φαίνεται στην Πλατεία Πουέμπλο είναι ποτάμια από κόκκινο ζουμί.

Ευτυχώς που είναι και αυτοί!

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι τουρίστες που καταφθάνουν από όλο τον κόσμο θα πρέπει να πληρώσουν το ποσό των 10 ευρώ για να συμμετάσχουν στον πόλεμο της ντομάτα και αν κάποιος θέλει να ζησει την εμπειρίαστο έπακρο και να βρεθεί στο φορτηγό που μεταφέρει τις ντομάτες θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσει 750 ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι πρότινος ήταν δωρεάν. Τα άδεια ταμεία του δήμου φαίνεται πως οδήγησαν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στην απόφαση, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν οι προμηθευτέςκαι να καλυφθούν τα έξοδα - απαιτούνται περίπου 140.000 ευρώ.

Τα προβλήματα βάζουν τέλος στον Ντοματοπόλεμο

Η τριμελής επιτροπή του δήμου που συντάχθηκε υποστηρίζει πως έπρεπε να διαλέξει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης για να μην "πεθάνει" η γιορτή, την ίδια ώρα, ωστόσο εγείρονται ερωτήματα για τι κατα πόσο θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλους δήμουςτης Ισπανίας που "πνίγονται" στα χρέη.

Ο δήμαρχος της πόλης Χοακίν Μασμανό υποστηρίζει σε δηλώσεις του στην ισπανική εφημερίδα" El Pais", που ανέδειξε το θέμα, ότι το πρόβλημα έχει ξεκινήσει δεκαετίες πριν, καθώς δεν υπήρχε επαρκής έλεγχος για τον αριθμό των συμμετεχόντων, με την λέξη "ισολογισμός" να είναι άγνωστη για τους διοικούντες.

Ο ίδιος επισημαίνει πως τα έξοδα της γιορτής καλύπτονταν εν μέρει από δωρεές των ντόπιων και από διαγωνισμούς με λαχνούς. Κ οικονομική κρίση, όμως, δεν επιτέπει στους κατοίκους να δώσουν χρήματα. Το χρέος του δήμου το 2012 ανήλθε στα 4,1 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Το Δημοτικό Συμβούλιο ανέθεσε στην εταιρία"Spaintastic" τοι μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων των εισιτηρίων, που συμφώνησε να τα δώσει στην τιμή των 10 ευρώ το ένα, ώστόσο δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό ποια θα είναι η προμήθεια που θα λάβει. Ακόμη 20 ιδιωτικές εταιρίες έχουν αναλάβει μικρότερο μερίδιο στις πωλήσεις. Όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα, υπήρξαν αρκετοί επικριτές της απόφασης που αμφιβάλλουν ότι τα χρήματα θα καταλήξουν στα ταμεία του δήμου και πως μέσω της γιορτής θα κερδοσκοπήσουν ιδιωτικές εταιρίες και τελικώς θα ζημιωθούν η πόλη και ο ίδιος ο "Ντοματοπόλεμος".

Keywords
Τυχαία Θέματα