Νέο σκάνδαλο κλονίζει την Πορτογαλία – Κυβερνητικός οδηγείται σε παραίτηση για τα swaps

11:18 8/8/2013 - Πηγή: KoolNews

Την παραίτησή του υπέβαλε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών της Πορτογαλίας χθες μετά από τις έντονες φήμες για εμπλοκή του σε μια υπόθεση που αφορούσε συμβόλαια swaps που υποτίθεται ότι θα βοηθούσαν την χώρα να μειώσει το ύψος του δημοσίου χρέους, προτού ακόμα προσφύγει τελικά στον διεθνή δανεισμό.

Ο Γενικός Γραμματέας Ζουακίμ Παΐς Ζόρζι υποστήριξε στην επιστολή παραίτησής του ότι θέλει να παραιτηθεί ώστε «οι υπόνοιες γύρω από την επαγγελματική του σταδιοδρομία να μην χρησιμοποιηθούν εναντίον της κυβέρνησης».

Ο Παΐς Ζόρζι, που είχε διορισθεί γενικός γραμματέας

του υπουργείου Οικονομικών στα τέλη Ιουλίου, κατά το διάστημα 1990 -2009 χρημάτισε διευθυντικό στέλεχος της αμερικανικής τράπεζας Citibank στην Πορτογαλία.

Υπό αυτήν την ιδιότητα σύμφωνα με το εβδομαδιαίο περιοδικό Visão, ο κ. Ζόρζι είχε συμμετάσχει το 2005 στις διαβουλεύσεις με στελέχη της τότε σοσιαλιστικής κυβέρνησης προτείνοντάς της να συνάψει συμβόλαια swaps που θα επέτρεπαν στο κράτος να εμφανίσει μειωμένο έλλειμμα στους ισολογισμούς κατά 370 εκατ. ευρώ το 2005 και κατά 450 εκατ. ευρώ το 2006.

Η τράπεζα Goldman Sachs είχε υπογράψει ανάλογα συμβόλαια στις αρχές του 2000 με την Ελλάδα, τα οποία τη βοήθησαν να παρουσιάσει μειωμένο έλλειμμα.

Ο Παΐς Ζόρζι αρχικά είχε αρνηθεί κάθε συμμετοχή του σε αυτές τις συζητήσεις και είχε δηλώσει πως ουδεμία ευθύνη έφερε στη σύνταξη αυτών των συμβολαίων, τα οποία άλλωστε είχε αρνηθεί και η σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Όμως το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Sic Noticias αποκάλυψε πρόσφατα την ύπαρξη γραπτής πρότασης της τραπέζης στην οποία και εργαζόταν ο κ. Ζόρζι όπου απευθυνόταν στην Πορτογαλική Υπηρεσία Εξυπηρέτησης του Χρέους, βάσει της οποίας ο Παΐς Ζόρζι εμφανιζόταν ως ο κύριος διαπραγματευτής.

Υπό τον κίνδυνο να ξεσπάσει μεγαλύτερο σκάνδαλο ο Γενικός Γραμματέας προτίμησε να παραιτηθεί από την θέση του προκειμένου να βάλει τέλος στις αποκαλύψεις τονίζοντας όμως ότι πρόκειται για «απαράδεκτη πολιτική χειραγώγηση».

Οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται σε μία στιγμή που η Πορτογαλία, η οποία βρίσκεται από τον Μάιο του 2011 υπό καθεστώς διεθνούς δανεισμού, μόλις ανέκαμψε από μία σοβαρή πολιτική κρίση, η οποία κλόνισε την αξιοπιστία της χώρας στα μάτια των ξένων επενδυτών, αλλά και δίχασε βαθιά την κοινή γνώμη.

Η αριστερή αντιπολίτευση άδραξε την ευκαιρία για να επωφεληθεί από το νέο σκάνδαλο, αξιώνοντας όχι μόνον την παραίτηση του γενικού γραμματέα, μα επίσης σύσσωμης της κυβερνητικής συμμαχίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα