Νέες φωτογραφίες από το μεγάλο χτύπημα του εγκέλαδου στην Κεφαλονιά [εικόνες]

16:54 3/2/2014 - Πηγή: KoolNews

Ο νέος μεγάλος σεισμός που ταρακούνησε την Κεφαλονιά σήμερα τα ξημερώματα, μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προκάλεσε νέες ζημιές στο νησί με τις περισσότερες να εντοπίζονται στο Ληξούρι.

Ο νέος μεγάλος σεισμός σημειώθηκε στις 5:08 τα ξημερώματα της Δευτέρας από τον ίδιο εστιακό χώρο σε απόσταση 12 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Αργοστολίου.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,

ο καθηγητής σεισμολογίας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, σημείωσε πως «είναι ένας σεισμός της ίδιας τάξεως με τον προηγούμενο» και φοβάται πως πολλά σπίτια αναμένεται να καταποντιστούν λόγω του μεγέθους του. «Ήμασταν επιφυλακτικοί από την αρχή όταν έγινε ο προηγούμενος σεισμός τώρα πρέπει να επεκτείνουμε σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη μετασεισμική δραστηριότητα από τον ίδιο εστιακό χώρο» σημείωσε ο κ Μακρόπουλος. Όπως δήλωσε επίσης ο δήμαρχος Κεφαλονιάς, Αλέξανδρος Παρίσης υπάρχουν τραυματισμοί στο νησί από τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση καθώς και ζημιές κυρίως στο νοσοκομείο του Ληξουρίου.

Από πλευράς πυροσβεστικής, δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής σοβαροί τραυματισμοί παρά μόνο άνθρωποι με εκδορές ωστόσο αναμένεται λόγω της έντασης του φαινομένου μετά από την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί τα κτήρια, είναι λογικό να προκληθούν ζημιές οι οποίες πιθανώς δεν έχουν αναφερθεί ακόμα.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Ζάκυνθο που προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους και σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας.

Οι περισσότερες ζημιές εντοπίζονται στο Ληξούρι όπου έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια, έπεσε ο εξωτερικός μαντρότοιχος του τοπικού νοσοκομείου και η προβλήτα στο λιμάνι παρουσιάζει τεράστιες καταστροφές.

Ο καθηγητής σεισμολογίας κ. Άκης Τσελέντης είπε ότι ο νέος σεισμός είναι μία φυσιολογική εξέλιξη του φαινομένου και ο ίδιος δηλώνει πιο ήσυχος.

Σε νεώτερες δηλώσεις του ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας έκανε λόγο για νέο σεισμικό γεγονός που προήλθε από διαφορετική σεισμική εστία του ιδίου ρήγματος της Κεφαλονιάς. Η εστία αυτή πρόσθεσε ο κ. Λέκκας ενεργοποιήθηκε από τον προηγούμενο σεισμό της περασμένης εβδομάδας.

Την ίδια ώρα, εικόνες βιβλικής καταστροφής σε ολόκληρο το νησί έρχονται στην επιφάνεια με το πρώτο φως της μέρας, ενώ από την μανία του σεισμού δεν γλύτωσε ούτε καν μία από τις εκκλησίες ενώ ένα «βίντεο-θρίλερ» με τη στιγμή του σεισμού μεταφέροντας εικόνες-σοκ από τα δευτερόλεπτα που... ξύπνησαν το νησί.

Παράλληλα, οι σεισμολόγοι ολόκληρης της χώρας παραμένουν σε επιφυλακή, σύμφωνα με τις δηλώσει της διευθύντριας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Μαρίας Σαχπάζη, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά: «Η περιοχή έχει ενεργοποιηθεί και πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή», ανέφερε η κυρία Σαχπάζη, εκτιμώντας ότι αναμένονται και νέες σεισμικές δονήσεις, ενώ συμπλήρωσε: «Θα έλεγα ότι από την προηγούμενη εβδομάδα έχει ενεργοποιηθεί μία μεγάλη περιοχή. Η Κεφαλονιά βρίσκεται σε μια δύσκολη, τεκτονικά, περιοχή όπου συναντώνται και η βύθιση της αφρικανικής πλάκας, αλλά και το γνωστό ρήγμα της Κεφαλονιάς. Είναι λογικό, λοιπόν, να έχει ενεργοποιηθεί ένας μεγάλος χώρος».

Μάλιστα, για προληπτικούς λόγους τα σχολεία του νησιού θα παραμείνουν κλειστά, τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο ο αντιδήμαρχος του νησιού Ευάγγελος Κεκκάτος. Ενώ Κλιμάκιο της 6ης ΕΜΑΚ αναχώρησε σήμερα το πρωί από την Πάτρα, με προορισμό την Κεφαλονιά. Επικεφαλής του κλιμακίου είναι ο διοικητής της 6ης ΕΜΑΚ, ενώ οι πυροσβέστες μεταφέρουν με οχήματα ειδικό εξοπλισμό, καθώς και έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο. Επίσης, σε πρώτη φάση οι αρμόδιες αρχές θα κοιτάξουν όλα τα κτήρια όπου υπάρχουν δημόσιες συναθροίσεις, όπως για παράδειγμα σχολεία, νοσοκομεία κ.α. τα οποία είχαν πράσινη σήμανση από τον πρώτο σεισμό.

Να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους και να μείνουν σε ανοιχτούς χώρους καλούν οι αρχές τους κατοίκους της χερσονήσου της Παλικής.

Το νησί επισκέφτηκε και ο υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας που αποδοκιμάστηκε από τους κατοίκους μόλις έφθασε στο Ληξούρι. «Δεν είναι δυνατόν να δίνεις 4 εκατομμύρια για να πιάσεις τον Ξηρό και εδώ οι άνθρωποι να μη μπορούν να μπουν στα σπίτια τους, να έχει πέσει το λιμάνι και να μην κάνετε τίποτα» είπε αυτόπτης μάρτυρας στο newsit.gr. Επίσης στο νησί έφθασε ένα C130 με γιατρούς και υγειονομικό υλικό το οποίο στάλθηκε από το υπουργείο Υγείας.

1 από 19 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >

Φωτογραφίες Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα